„Nostalgia valorii” sărbătorită la Universitatea de Arte

Academia de gardă Niciun comentariu la „Nostalgia valorii” sărbătorită la Universitatea de Arte 44
„Nostalgia valorii” sărbătorită la Universitatea de Arte

Prof. univ. dr. Alexa Visarion, regizor și scenarist român de teatru și film, și-a lansat miercuri, 21 noiembrie 2018, în Sala Studio de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), începînd cu ora 17.00, cea mai recentă carte intitulată „Nostalgia valorii”, publicată la editura „Ideea Europeană”. Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, coordonator de studii universitare de doctorat la Facultatea de Teatru a UNAGE, iar alături de acesta au mai fost prezenți și lect. univ. dr. Călin Ciobotari și prof. univ. dr. Anca Maria Rusu, cadre didactice ale UNAGE, cît și prof. univ. dr. Sorina Bălănescu, critic literar.

„În acest nou volum, «Nostalgia valorii», eu am încercat să vorbesc despre ceea ce se uită, în sensul că relațiile artistice sînt bogate, misterioase, încărcate de substanță, și că în lumea artistică nu ar trebui să existe trecut, prezent și viitor, ci o prezență continuă, pentru că nu poți să fii artist, să zicem în teatru, fără să trăiești alături de Cehov, Shakespeare, Gordon Gray sau de actori care nu mai sînt, precum Toma Caragiu sau Gheorghe Asachi”, a declarat prof. univ. Alexa Visarion în deschiderea evenimentului. Acesta a mai mențioanat că „Nostalgia Valorii” este încercarea lui de a-și întreține creativitatea, încercînd să creeze cîte ceva în fiecare an. Din acest motiv, regizorul a vorbit și despre scenariul „Taina”, o a cincea variantă a „Meșterului Manole”, pe care l-a depus cu speranța că va mai reuși să monteze un film, cît și despre spectacolul „Carnavalul”, după I.L. Caragiale, pe care l-a pus în scenă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

În continuarea evenimentului, prof. univ. dr. Sorina Bălănescu, prof. univ. dr. Anca Maria Rusu și lect. univ. dr. Călin Ciobotari au analizat cartea lui Alexa Visarion, susținînd că „este o splendidă lucrare de teatrologie” și că o lucrare la fel de bună este greu de găsit. Au vorbit, pe rînd, despre înțelesurile cărții, fiecare dintre ei aducînd în discuție pasaje diferite pe care le-au analizat amănunțit. S-au oprit cu toții asupra episodului în care autorul vorbea despre sora sa, Elena Saulea, cît și asupra celor în care scria despre prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul UNAGE. La final au spus și cîteva cuvinte de laudă la adresa regizorului, astfel încît fiecare dintre cei trei a înșiruit cîteva valori pe care le regăsesc în acesta. „Alexa Visarion este un om de o bunătate care astăzi poate fi anacronică, pentru că simt că oamenii buni nu se încadrează în vremurile acestea pragmatice. Este un om de o bunătate și de o generozitate venite de la părinți și din locurile în care s-a format, deci, fără pic de ipocrizie, este un generos în adevăratul sens al cuvîntului”, a declarat prof. univ. dr. Sorina Bălănescu.

La finalul evenimentului prof. univ. dr. Atena Simionescu a premiat șapte dintre cadrele didactice ale Facultății de Teatru și i-a oferit prof. univ. dr. Alexa Visarion titlul de profesor emerit al UNAGE.

Lista celor șapte profesori premiați:
Prof. univ. dr. Anca Maria Rusu
Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță
Prof. univ. dr. Alexandru Petrescu
Prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru
Conf. univ. dr. Tatiana Ionesi
Lect. univ. dr. Anca Ciofu
Lect. univ. dr. Oana Sandu

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top