Noul USL

Academia de gardă Niciun comentariu la Noul USL 14
Noul USL

Nici trei săptămîni nu mai sînt pînă la alegerile locale și oferta de candidați, cel puțin din partea partidelor tradiționale, mari, e cît se poate de tristă și deplorabilă, atît la nivel local, cît și în ce privește capitala. Deși au mimat – atît după prezidențialele din 2014 și incidentul Colectiv de anul trecut și protestele care au însoțit ambele evenimente – înțelegerea nevoii unei masive reforme interne și a unei regîndiri în ce privește modul în care abordează politica și relația cu populația, ambele partide mari, PSD și PNL, n-au fost în stare în atîta timp să scoată în față niște candidați decenți, curați, fără trecut și imagine pătate.

Oricît ar lătra în stînga și în dreapta că au înțeles nemulțumirile societății civile și ale populației în general, ambele partide demonstrează iar și iar că nu sînt în stare decît de gargară în ploaie. PSD, hotărîți și consecvenți, nu s-au dezis de vechile practici, propunînd la Primăria Capitalei un personaj fără experiență politică, dar cu capital de imagine și priză la public, Gabriela Firea. Iar PNL, un partid tot mai insipid și bezmetic, condus parcă de maimuțe care orbecăie pe întuneric, a bîjbîit patru candidați, unul mai dubios ca altul.

În ce privește Iașul, PSD a avut ocazia să arate că a învățat ceva din recentele evenimente și să propună o figură nouă pentru fruntea orașului, nu pe cineva care a fost chiar acolo, la dreapta lui Nichita, în toți anii în care administrația acestuia a ținut orașul prizonier și l-a tras înapoi ca o bilă legată cu lanț de piciorul celui închis în celulă, dar a ratat-o, desigur. Propunerea PNL e ceva mai decentă, dar parcă prea mult se merge pe ideea cu aeroportul. Între buna administrare a unui aeroport și a unui oraș e o diferență de la cer la pămînt, așa cum și Iohannis a demonstrat că, oricît de bun ar fi fost ca primar al Sibiului, ca președinte e slab, nepregătit și greu de luat în serios.

În nesimțită cîrdășie, PSD și PNL au ținut cu dinții de desfășurarea alegerilor locale într-un singur tur, asta fiind doar una dintre modalitățile prin care cele două partide urmăresc să-și mențină pozițiile pe care deja le au la primării, descurajînd și tăind craca de sub picioare partidelor mai mici și candidaților independenți. Dezamăgirea e și mai mare în ce privește PNL-ul, care s-a prefăcut că susține trecerea la alegeri în două tururi, sperînd să obțină ceva capital politic așa, dar nu a făcut nimic concret în acest sens.

Între aceiași dinozauri obosiți propuși de marile partide și cîțiva candidați independenți pe ici-colo, dar fără vreo șansă reală de a lua mai mult de cîteva procente, aceste alegeri sînt din start sortite eșecului. Din punctul nostru de vedere, cel puțin, al cetățenilor, care ne vom trezi încă patru ani cu niște competenți iresponsabili pe cap, dispuși să ne țină în loc cu aceeași indolență mediocră cu care au făcut-o și pînă acum.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top