Ordonanța de Urgență cu un singur beneficiar

Academia de gardă Niciun comentariu la Ordonanța de Urgență cu un singur beneficiar 16
ponta plagiat

Ca în ultimii doi ani, între Crăciun și Anul Nou, Guvernul a dat pe 29 decembrie o nouă Ordonanță de Urgență care modifică Legea Educației Naționale. Documentul de anul acesta prevede, printre altele, că titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, precizînd că doar premierul Victor Ponta și-a manifestat intenția, la nivelul întregii țări, de a renunța la titlul de doctor. „În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțarea printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constator al titlul științific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare.

Procedura de renunțare la titlu, precum și cea privind anularea actului administrativ constator al titlului științific se aprobă prin ordin al ministrului“, se precizează în OUG la articolul 7, punctele 1 și 2, din Ordonanță. Mai multe cadre didactice din întreaga țară au luat o po­ziție împotriva acestei ordonanțe susținînd că a fost dată „cu dedicație”, pentru ca să existe un cadru legislativ ca premierul Victor Ponta să își poată retrage titlul de doctor, el declarîndu-și public această intenție cu cîteva săptămîni îna­i­n­tea publicării Ordonanței de Urgență în Moni­to­rul Oficial.
Prof.univ.dr. Constantin Rusu, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a precizat că documentul este „o aberație”, precizînd că există mecanisme de autoreglementare a procedurilor și că retragerea titlului se poate face doar în cazul în care cineva a plagiat.

Proiectul legislativ, o aberație

„Nu îi văd rostul. În situaţia în care cineva cere lucrul acesta, automat recunoaşte că lucrarea sa nu este creaţie proprie, că nu are contribuţii, că a plagiat. Aş vrea să îl văd pe primul care va aplica la ea. Nu vorbim de domnul Ponta, acolo a fost practic dovedit de o serie întreagă de comisii. Personal şi profesional, nu văd rostul unei asemenea ordonanţe, în con­di­ţii­le în care există organisme abilitate care să valideze doctori şi care să le retragă titluri. Ţinînd cont de faptul că acesta este primul gest al lui Sorin Câmpeanu în calitate de ministru, sper să nu continue aşa. Cred că erau alte pro­bleme mai importante ale învăţămîntului superior, pe care, fiind rector, cred că le cunoaşte. “, a declarat prof.dr. Constantin Rusu. Și conduce­rea Universității din București a remis presei un comunicat prin care și-a exprimat dezacordul cu privire la prevederea OUG nr. 94/2014 care permite universitarilor să își retragă titlurile științifice.

„Posibilitatea renunțării de că­tre deținător la un titlu științifica va genera un precedent ce va arunca în derizoriu procesul educațional și promovează un comportament iresponsabil și lipsit de etică față de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG destabilizează educație superioară prin alter­nativă ca deținătorul unui titllu științific să se sustragă, din motive subiecte, unui angajament instituțional obiect, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare”, se precizează în comunicat.
Pe lîngă aceste prevederi, OUG 94/2014 mai aduce o serie de modificări asupra Legii Edu­ca­ției Naționale care prevăd, printre altele, introducerea unui nou sistem dual de învățământ profesional, pe lîngă cel liceal. Mai mult, în aceeași ordonanță se modifică și structura ARACIS, rămînînd 21 de membri în loc de 25, dintre care 17 cadre didactice din învățământul universitar, doi studenți, reprezentanți ai fede­ra­țiilor studențești din România, un reprezentant al patronatului și unul al sindicatului.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top