Plagiatul doctoratelor, pus în desaga universităților

Academia de gardă Niciun comentariu la Plagiatul doctoratelor, pus în desaga universităților 11
Plagiatul doctoratelor, pus în desaga universităților

Consiliul Național de Etică (CNE) a fost revocat la în­ceputul lunii decembrie 2015 de către ministrul Edu­ca­ției, Adrian Curaj, urmînd a fi elaborat un nou mecanism de acor­dare şi retragere a titlurilor de doctor. Măsura re­vo­că­rii s-a luat fiindcă CNE i-a declarat nevinovați pe politicie­ni precum fostul premier Victor Ponta sau fostul Minis­trul de Afaceri Interne, Gabriel Oprea, acuzați că au plagiat în lucrările de doctorat.

Începînd din 2016, universitățile vor fi responsabile de acordarea titlului de doctor. Procesul va fi supravegheat de o instituţie centrală, Consiliul Naţional de Atestare a Tit­lurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), căruia îi vor reveni responsabilitățile de la CNE. Consiliu­lui Naţional de Etică urmează să i se atribuie alte sarcini, în luna ianauarie a acestui an. „Universităţile sînt cele care au toată răspunderea morală şi materială în legătură cu doc­toratele, deci este normal ca responsabilitatea să rămînă la ei. Este o problemă de sistem care cere o abordare de sistem, iar responsabilitatea aceasta este naturală pentru autonomia universitară”, a declarat ministrul Educației pentru „Adevărul”.

În luna decembrie 2015, s-a constituit un grup de lu­cru cu misiunea de a elabora un set de propuneri normative privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice. Totodată, în cadrul acestei inițiative, vor fi identificate soluţii pentru implementarea unor principii de etică în cercetarea ştiinţifică. Grupul de lucru este alcătuit din persoane propuse de instituţiile de învăţămînt superior și de Academia Română. Din acesta fac parte și doi profesori universitari ieșeni: prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei și prof. univ. dr. Valeriu Ciucă, ambii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Universitățile vor fi responsabile atît de validarea te­ze­lor de doctorat şi acordarea titlurilor de doctor, cît şi de rezol­varea diverselor sesizări şi retragerea de titluri de doctor acolo unde este cazul. Au avut deja loc două întîl­ni­ri ale grupului de lucru, propunerile urmînd a fi elabora­te și depuse la minister pînă la finalul lunii ianuarie 2016.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top