Politologul Cristian Pîrvulescu a încercat să explice la Iași decăderea democrației
Academia de gardă 4 martie 2019 Niciun comentariu la Politologul Cristian Pîrvulescu a încercat să explice la Iași decăderea democrației 35Cristian Pîrvulescu, politolog și decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a susținut miercuri, 27 februarie 2019, conferința intitulată „Decăderea democrației. Ce mai rămîne din idealul democratic astăzi”. Evenimentul a avut loc începînd cu ora 16.00 în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). Rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a deschis evenimentul prin a-i mulțumi lui Cristian Pîrvulescu pentru prezență, spunînd despre acesta că este „un invitat de marcă al societății noastre, societate care la 30 de ani de la schimbarea regimului încă își caută drumul spre democrație, dar parcă a uitat unde să îl mai caute”.
În discursul său, politologul a adus în discuție subiectul idealului democratic, spunînd că acum 12 ani, cînd România adera la Uniunea Europeană, românii erau plini de speranță, în timp ce astăzi o bună parte a societății românești „este retractilă în ceea ce privește democrația”. Cristian Pîrvulescu a continuat să vorbească despre tehnologie, spunînd că telefoanele de ultimă generație ne acaperează viața, în special pe cea a tinerilor care nu mai sînt interesați de alte lucruri, ci doar de verificarea notificărilor. Astfel a ajuns la subiectul Cambridge Analytica, explicînd cum prin intermediul rețelelor sociale s-a realizat furtul de date personale ale oamenilor. „Cartea este în primejdie, cititul este o îndeletnicire periculoasă. S-ar putea să fim printre ultimii supraviețuitori din această rasă care știau să citească sau care voiau să citească. Tehnologia împiedică tinerii să mai citească în mod consecvent căci își pierd concentrarea atunci cînd folosesc aceste aparate extraordinare”, a subliniat conferențiarul.
Votul nu este chiar așa democratic
După ce a vorbit despre tirania majorității, spunînd că majoritatea își poate impune punctul de vedere împotriva adevărului, Cristian Pîrvulescu a discutat despre Andrew Jackson, cel de-al șaptelea președinte al SUA, cel care a luptat pentru a înlătura elitele prin oferirea locurilor de muncă susținătorilor săi. „Votul universal a oferit o posibilitate unor oameni care nu aveau cunoștințe și i-au adus pe Hitler și pe Mussolini la putere. Una din problemele centrale pe care ți-o pui cînd discuți despre votul universal este competența cetățenească. Au oamenii competența să voteze? Poporul nu e format doar din 52% și restul de 48% sînt sclavi. Votul universal nu rezolvă totul. Nucleul democrației este reprezentat de drepturile care sînt un rezultat al egalității. Votul trebuie să fie între persoane egale, căci în democrație egalitatea este principiul cel mai important, nu-i așa? Mergem să îl votăm pe cel mai frumos, pe cel mai chipeș, cel mai inteligent, bun. Asta nu e deloc egalitate”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
La finalul conferinței, politologul a vorbit despre partidul lui Viktor Orban, despre axa Roma-Berlin, spunînd că în curînd se va realiza o altă axă între Roma și Varșovia. De asemenea, la sfîrșit, acesta a explicat că în România nu există egalitate din cauza faptului că excludem prin religie homosexualii, tradiția românească diferă de cea din Occident și sîntem mult prea naționaliști.
de Diana Nechita
Adaugă un comentariu