Prof. univ. dr. Tudorel Toader a cerut Ministerului Educației suspendarea din funcție

Academia de gardă Niciun comentariu la Prof. univ. dr. Tudorel Toader a cerut Ministerului Educației suspendarea din funcție 232
Prof. univ. dr. Tudorel Toader a cerut Ministerului Educației suspendarea din funcție

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prof. univ. dr. Tudorel Toader, a ce­rut, pe 28 martie, suspendarea din funcție de la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS).
În urma acestei solicitări, în care rectorul ales dorea și confirmarea în funcție, MENCS a trimis o scrisoare către Senatul UAIC în ca­re a cerut ca forul să își dea avizul cu privire la eventuala suspendare a rectorului. Scrisoarea a fost datată 31 martie, iar Senatul s-a reunit în aceeași zi, însă nu a reușit să ajungă la o conclu­zie. Dintre cei 61 de mem­bri pre­zen­ţi care aveau drept de vot, 24 au vo­tat pentru acceptarea deciziei de sus­pendare, 27 împotrivă, iar zece s-au abţinut, neîntrunind cvorumul ne­ce­sar. „Avînd în vedere rezultatul votului, nu există un cvorum pentru o decizie, o majoritate. S-a adus în discuţie şi aspectul legal – cum să sus­pendăm un rector ales care nu e con­firmat? În lege nu scrie că Senatul ar trebui să aibă o poziţie în cazul acesta”, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu – Gabriel Iancu, preşe­din­te­le Senatului UAIC.

Reprezentanții ministerului au precizat că se dorea emiterea unui singur ordin în care să se precizeze atît numirea, cît și suspendarea din funcție a lui prof. univ. dr. Tudorel Toader pînă pe 13 iulie, cînd își va în­cheia mandatul la Curtea Cons­ti­tu­țională, dar și continuarea manda­tului de ordonator de credite pentru prof. univ. dr. Gheorghe Iacob. Însă Legea Educației nu specifică în ni­ciun articol faptul că trebuie consultat și Senatul unei universități în momen­tul în care rectorul solicită suspendarea din funcție. „Există o solicitare venită din partea domnului profesor Tudorel Toader, datată 28 martie, în care solicită confirmarea alegerii în funcţia de rector şi suspendarea exercitării prerogativelor pînă la data de 13 iulie. Ministerul Educaţiei a trimis o scrisoare Uni­ver­sităţii «Alexandru Ioan Cuza» pe da­ta de 31 martie în care am rugat Se­na­tul să analizeze solicitarea și să comunice o decizie cu privire la aceas­ta”, a declarat Mirabela Amarandei, purtător de cuvînt al ministerului.

Calendar întîrziat al alegerilor

În adresa formulată ca răspuns de către reprezentanţii Senatului se precizează că, dat fiind faptul că în votul de joi nu s-a întrunit niciun fel de majoritate, decizia va trebui să rămînă tot a ministerului.

Prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu a precizat că avizul Senatului, în acest caz, ar fi fost doar consultativ. „Este ce­va normal ca unii colegi să fie ex­perţi în domeniul lor. Prof. univ. dr. Tudorel Toader are o po­ziţie de înalt judecător care a creat această situa­ţie, punîndu-l pe dumnealui să de­ci­dă dacă este sau nu ca­zul să adre­seze ministerului o solicitare de sus­pendare. Poate dacă ar fi fost făcut cu mai multă atenţie calendarul ale­ge­rilor, alegerile se puteau des­fă­şu­ra cu ceva timp înainte de a se termina toate mandatele. Acolo cred că a fost un prim punct care a îm­pins, fără o intenţie anume, termenul pî­nă la situaţia care există acum”, a adă­u­gat acesta.
În ceea ce privește motivele care l-au împins pe rectorul ales să ceară suspendarea, prof. univ. dr. Tudo­rel Toader a explicat că acestea nu au legătură cu vreo prevedere privind păstrarea unor beneficii financiare după ieşirea la pensie. „Nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi demnitatea de judecător constituţional, în condiţiile în care prerogativele de ordonator de cre­di­­te au fost delegate unui pro­rec­tor. Am solicitat suspendarea din func­ţia de rector pînă la finalizarea man­datului de judecător constitu­ţio­nal pentru evitarea ori­că­ror in­ter­pre­tări. Potrivit legii educaţiei naţio­na­le şi regle­men­tă­ri­lor interne ale UAIC, mandatele în curs se prelungesc pî­nă la învestirea în funcţie a noilor pro­rectori şi decani”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top