Rectorii se schimbă în preajma Crăciunului

Academia de gardă Niciun comentariu la Rectorii se schimbă în preajma Crăciunului 1

Începînd cu 1 decembrie anul cu­rent și pînă la mijlocul lunii martie, universitățile din Iași sînt obligate prin Legea Educației Naționale (LEN) să organizeze alegeri pentru schimbarea structurilor de conducere la nivel de instituție. În prima fază, acestea și-au stabilit forma de ale­ge­re a rectorului, care, conform LEN, se poate realiza, fie prin vot universal, secret și egal, fie prin organiza­rea unui concurs public, la care ar putea participa și persoane din afara institutiei, avizate de Senatul universității.

Pe 24 iunie, la Universitatea „A­lexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), s-a stabilit că șeful instuției va fi ales pe bază de vot universal. Pînă în pre­zent însă, conducerea UAIC nu a stabilit calendarul alegerilor „nu am lu­crat încă la metodologie, ne-am gîn­dit că nu e bine să începem cu campania electorală, ci cu activitățile academi­ce. Multe universități au organizat ale­geri la nivel de catedre, altele au început cu departamentele. La noi va avea loc mai întîi alegerea rectorului, apoi membrii Senatului”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC. Acesta a adă­u­gat că își va depune candidatura pentru funcția de rector, pentru a nu abandona proiectele pe care le-a inițiat. „Este și o obligație morală, să nu de­zarmez în vremuri grele. La noi a existat o continuitate și cel mai proba­bil vom continua așa, vom respecta pro­iectele inițiate de pre­decesorii mei, domnii profesori O­prea și Po­pa”, a precizat acesta.

Fapte, nu vorbe

Săptămîna trecută, în ultima șe­din­ță a Biroului Senat de la Uni­ver­si­tatea de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” (UMF) s-a stabilit ca­len­­darul alegerilor. UMF își va alege conducerea tot prin vot universal, du­pă referendumul organizat la 23 mai, iar în perioada 2-8 decembrie doritorii își vor depune candidaturile, pe 16 decembrie urmînd să se des­fă­șoa­re alegerile propriu-zise. În acest con­text, actualul rector al instituției, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și-a a­nun­țat candidatura pentru un nou mandat la conducerea instituției. Pentru pe­ri­oa­da următoare, profesorul susține că nu va demara acțiuni de atragere a vo­turilor. „Faptele vorbesc mai bine de­cît orice campanie și, de regulă, în universitate, eu nu sînt adeptul a astfel de evenimente pentru că încep să se ridice poalele în cap, încep să se cre­eze niște răni care se cicatrizează foarte greu după aceea, așa încît eu personal nu am de gînd să fac campanie electorală pentru că se știe ce am făcut”. Pînă în prezent, la UMF nu s-au depus și alte candidaturi.

Aceeași metodă ca la celelalte u­ni­­versități din Iași va fi folosită și pentru alegerea rectorului de la Uni­versitatea Tehnică „Gheorge Asa­chi” din Iași (UTI). Deși pînă în pre­zent nu s-a stabilit calendarul al­e­ge­ri­lor, actualul rector al instituției prof. univ. dr. Ion Giurmă a anunțat că va candida pentru un nou mandat: „pînă în noiembrie vom definitiva calend­a­rul alegerilor, și pentru că am spus că îmi duc proiectele la bun sfîrșit, voi candida și anul acesta”.

Desemnarea conducătorilor instituțiilor de învățămînt superior va fi pla­nificată astfel încît mandatul celor aleși în anul universitar 2007-2008 să nu depășească patru ani. Aceasta se iau în calcul de la data confirmării rec­torului prin ordin al ministrului Edu­ca­­ției, Cercetării, Tineretului și Spor­tu­lui.

Cristina BABII

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top