S-au ales cîștigătorii care explică știința pe înțelesul tuturor

Academia de gardă Niciun comentariu la S-au ales cîștigătorii care explică știința pe înțelesul tuturor 17

Nouă studenți de la Uni­ver­si­ta­tea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au participat la etapa regio­nală a Concursului inter­na­țio­nal de comunicare a ştiinţei Fame­Lab. E­­ve­­nimentul a avut loc pe 8 a­pri­lie, în­cepînd cu ora 11, în Sala Fer­­di­nand a UAIC. Juriul a fost for­mat din Gabriel Ivan, coordonato­rul con­­­­cur­sului, prof. univ. dr. Da­niel Con­durache, în calitate de pro­rec­tor al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) şi asist. univ. dr. Ionuţ To­pală de la Facul­tatea de Fizică. Acesta din urmă este cîştigătorul unei ediţii Fame­Lab.

„FameLab a început în Marea Britanie în cadrul unui festival de ştiinţă. Din 2007, British Council a început să organizeze această com­petiţie, iar pînă acum doar Hong Kong şi Australia şi-au desemnat cîştigătorii pentru finala interna­ţio­nală ce va avea loc în luna iunie. Mă bucur că Iaşul este o prezenţă constantă”, a declarat Gabriel Iv­an.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre modul de desfăşurare a con­cursului, subliniind cele mai im­por­tante calităţi pe care un aspirant tre­buie să le deţină. „Prezentarea are drept scop aplicarea ştiinţei, a lu­crurilor teoretice. Concurenţii cei mai buni trebuie să fie expresivi prin carsimă, limbaj al corpului, să facă ştiinţa mai atrăgătoare chiar şi fără recuzită”, a mai spus

Participanţii, cu precădere de la Facultăţile de Fizică şi Infor­ma­tică, au avut la dispoziţie trei mi­nu­te în care au abordat teme pre­cum teoria formării universului, fenomenul de dispersie a luminii numit curcubeu, antibioticele vii­torului, imprimante 3D sau modul de funcţionare al motorului de căutare Google. Criteriile de juriza­re au constat în acurateţea ştiin­ţifică, calitatea co­mu­nicării, clari­ta­tea în exprimare şi modul de cap­tare a atenţiei publicului.

La finalul concursului au fost desemnaţi trei cîştigători, locul pa­tru fiind rezervă. Pe primul loc s-a clasat Bogdan Gheorghiu, student la Facultatea de Fizică UAIC. Toți cei patru vor participa la un training susținut la București, pe 10 și 11, de experți din Marea Britanie și Ro­­mânia. Aceștia vor vorbi despre jur­nalismul de știință și tehnici de pre­zentare în fața publicului.

Cîştigătorul finalei de la Bu­cu­reşti va reprezenta ţara în finala in­ternaţională, care va avea loc în Ma­rea Britanie în perioada 3-8 iunie. Evenimentul se află la cea de a şaptea ediţie şi a fost organizat de British Council şi UAIC, în cadrul Iaşi Science Festival.

de Alexandra OBREJA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top