Salarii mai mari de ziua Medicinei
Academia de gardă 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Salarii mai mari de ziua Medicinei 0Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) a aniversat joi, 25 noiembrie, în Aula „George Emil Palade”, împlinirea a 131 de ani de învățămînt medical la Iași, printr-o ceremonie festivă.
În deschiderea manifestărilor a luat cuvînt rectorul instituției, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae care a susținut că spiritul universității „a revenit astăzi la cel văzut de Gr. T. Popa. Ne prezentăm cu fruntea sus la acest bilanț în care, pe de o parte, universitatea are o dimensiune multiculturală, pe de alta, o dimensiune umanistă, reîntorcîndu-se la valorile umaniste și la un nucleu etic și, de ce nu, mistic al profesiei medicale.”
Acesta a trecut apoi în revistă reușitele instituției ieșene, cît și renumele pe care aceasta și-l construiește la nivel internațional: „universitatea acoperă prin absolvenții săi 54 de țări și în acest moment este recunoscută de către marile centre și organisme profesionale. Iar într-o lună sau două va fi recunoscută și de Colegiul Medicilor din India și cel din Singapore, colegii care au o politică restrictivă privind diplomele și medicii care sînt recunoscuți”.
Cînd cultura naște „Conștiință și cunoaștere”
Pe lîngă acestea, rectorul UMF a promis că, de anul următor, conducerea universității va mări cu 30% veniturile profesorilor, în ciuda situației economice dificile. „Știu că sînteți presați de incompetențele care decid uneori împotriva voinței noastre. Trebuie să forțăm ca ideile noastre să pătrundă în societate și nu societatea să pătrundă în reduta universitară. În aceste vremuri grele, chiar dacă este un moment aniversar, transmitem mesajul că, de la 1 ianuarie, indiferent de ce spun guvernanții, vom mări veniturile cu 30%”, a conchis prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Discursul rectorului a fost urmat de difuzarea unui film realizat în memoria lui Gr. T. Popa în care s-a prezentat istoricul universității, de la Școala de Chirurgie din 1859 pînă la instituția de astăzi.
Reprezentanții celorlalte instituții de învățămînt superior din Iași au luat pe rînd cuvîntul, susținînd necesitatea unei mai bune colaborări inter-universitare. „Bănuiesc că sînt orgolii profesionale la mijloc, dar ele trebuie menajate. O bună societate și o universitate nu se clădesc pe orgolii ci pe spirit universitar”, a susținut rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Ișan. Acesta a oferit apoi conducerii UMF volumul „Conștiință și cunoaștere”, tipărit la Editura Universității.
Din partea administrației locale, reprezentată de primarul Gheorghe Nichita, rectorul UMF a primit un album cu Palatul Culturii și o diplomă de excelență.
Cătălina POPESCU
Adaugă un comentariu