Săptămîna în care universitățile ieșene au fost „altfel”

Academia de gardă Niciun comentariu la Săptămîna în care universitățile ieșene au fost „altfel” 11

Pe parcursul săptămînii trecute, cî­teva mii de liceeni din zona Moldovei au participat la activitățile organizate de universitățile ieșene cu prilejul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun” lansat de Ministerul Educației Na­ționale între 1 – 5 aprilie. Aceștia au vizitat instituțiile de învățămînt superior, au luat parte la prezentări despre o­fer­ta educațională a acestora și la cî­te­va evenimente speciale, în funcție de profilul facultăților de care au fost organizate.

Astfel, la Universitatea „A­le­xan­dru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași aproximativ 3000 de elevi au avut o­ca­zia să participe la programul „Vi­zi­tea­ză Universitatea”, desfășurat pe întreg parcursul anului sau la „Zilele Por­ți­lor Deschise” organizate de Fa­cul­ta­tea de Fizică și Facultatea de Chimie. În cadrul proiectului „Vizitează U­ni­ver­si­tatea” 500 de elevi au beneficiat de un program complet de vizitare a UAIC, Mu­­zeul Universității, Sala Pașilor Pier­duți, Aula Magna „Mihai E­mi­nes­cu” și Sala Senat, în funcție de di­men­siunea grupului. „Pentru cei din cla­sele terminale de liceu accentul a fost pus pe ceea ce înseamnă ofertă e­du­ca­țio­na­lă a UAIC, cu informații tehnice legate de admitere, de oportunitățile pe care le oferă universitatea și aici ne referim la ceea ce înseamnă campus, posibilități de cazare și masă, burse și despre oportunitățile de a studia în alte aproape 300 de universități cu care sîntem parteneri”, a declarat Cristina Munteanu, șef al De­partamentului de Marketing E­du­ca­țional, Evenimente și Imagine A­ca­demică (MEDIA).

La „Zilele Porților Deschise” de la Facultatea de Fizică și Facultatea de Chimie au fost așteptați aproximativ 2000 de elevi la prezentări ști­in­ți­fi­ce sau experimente de laborator. „Ce­lor care și-au anunțat vizitele am reușit să le organizăm vizita în așa manieră încît să bifeze tot ceea ce și-au propus. Însă au apărut și grupuri neanunțate și a trebuit să ne organizăm ad-hoc. Au fost în­tîm­pi­nați cu diverse suveniruri ale universi­tății, de la bomboane pînă la clame cu A­lexa, mascota noastră”, a adăugat Cris­tina Munteanu.

Și facultățile Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI) au or­ganizat „Porți deschise” pentru li­ceeni. „În medie, au participat între 100 și 300 de elevi pe facultate. Au fost din clasele a XI-a și a XII-a, însă am avut și copii din clasele I și a III-a. Toți au fost din zona Moldovei cu excepția u­nei grupe din Tîrgu Mureș, care a participat la evenimentele de la Facultatea de Tex­tile Pielărie și Management Industrial. De asemenea, au fost și 60 de olimpici ai Olimpiadei Naționale de Textile, a­lături de 34 de profesori”, a declarat conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector pe relații internaționale și imagine universitară. Majoritatea evenimentelor de la TUIAȘI s-au axat pe vizitarea facul­tăților, demonstrații și experimente spe­cifice fiecăreia dintre acestea. Fa­cul­ta­tea de Arhitectură „G.M. Can­ta­cuzino” a organizat, pe 1 și 4 aprilie, expoziții de proiecte realizate de studenți pentru concursuri și teze de li­cen­ță și master. La Facultatea de Automatică și Calculatoare, în pe­rioada 1 – 4 aprilie, liceenii au participat la un tur al întregii instituții de în­vățămînt superior.

Pe toată perioada programului lan­sat de MEN, Facultatea de Industrie Chimică și Protecție a Mediului a o­ferit demonstrații de realizare a hîrtiei în laborator, vizite în alte laboratoare și-n campus cu sprijinul asociației CHE­MIS. De pe 1 pînă pe 4 aprilie, Facultatea de Construcții și Instalații au avut în programul lor incluse prezentări ale Pen­dulului Focault și simulări pe platforma seismică. De asemenea, la Fa­cul­tatea de Mașini și Management In­dus­trial a fost prezentată zilnic aplicația „Prelucrări 3D pe mașini cu co­man­dă numerică CNC-3D”. Pe 2, 3 și 5 aprilie, Facultatea de Inginerie E­lec­trică, Energetică și Informatică A­pl­icată au avut loc întîlniri cu reprezentanții companiei INTELECTRO SRL și cu studenții din Consiliul facultății. Elevii au putut vizita și laboratoarele fa­cultăților, iar la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, pe 1, 3 și 5 aprilie, aceștia au participat la experimente demonstrative, printre care și unul de „Reacții chimice spectaculoase”.

Lecții cu Charlie Chaplin

Peste 2000 de elevi din liceele din Iași, Dorohoi, Botoșani și din alte ju­d­e­țe au vizitat Universtitatea de Ști­in­țe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) pe parcursul săptămînii trecute. Ca par­te din program, aceștia au beneficiat de cîte tur în cele patru facultăți ale universității, Aula Magna „Haralamb Va­siliu”, Centrul de Vizualizare A­vansată – 3D, baza sportivă și cantina USAMV Iași. Elevii au putut participa, astfel, la jocuri sportive împreună cu studenții și chiar să ia o masă la cantina instituției de învățămînt superior, din zona Tîrgușor-Copou. „În cadrul programului «Student pentru o zi la US­AMV Iași», care este destinat elevilor din patru colegii din Iași în care studenții noștri își desfășoara practica pe­dagogică, liceenii au putut asista la lec­țiile inedite susținute de către studenți”, a declarat Marilena Șchiopu, șeful De­partamentului de Promovare și I­ma­gine.

Clinicile și laboratoarele de cercetare ale USAMV au fost deschise pentru elevi, aceștia avînd posibilitatea de a asista la consultații demonstrative. „În topul aprecierilor s-a aflat Centrul de Vi­zualizare avansată, unde tinerii au pu­tut să vadă cum se studiază cu ajutorul tehicilor inovative din domeniul IT, cum ar fi tehnologia 3D”, a adăugat Ma­ri­le­na Șchiopu.

Evenimentele ce au avut loc la U­niversitatea de Arte „George E­nes­cu” (UAGE) din Iași au fost reunite în „Săptămîna ușilor deschise”. Între 2 – 5 aprilie la UAGE s-au organizat ateliere zilnice susținute sub coordo­na­rea profesorilor. Printre acestea s-a nu­mărat un atelier de „variații recitative pe fabulă”, constînd în explicarea unui studiu asupra fabulei cu scopul de a fa­ce înțeleasă o tehnică specifică cursu­ril­or universitare. Atelierul de poezie a presupus inițierea în arta rostirii po­e­z­iei pentru cei care își doresc să se în­scr­ie la examenele de admitere ale Fa­cultății de Teatru și tot în ziua de 2 a­prilie a avut loc și atelierul de regie sus­ținut de studenții anului I la specia­li­zarea Artele spectacolului. În ul­ti­mele două zile ale programului, elevii au putut învăța noțiuni de miscare și limbaj scenic aplicînd exemple precum Charlie Chaplin sau Mr. Bean și au deprins tehnici de animație și interpre­tare vocală cu prilejul evenimentului „Co­piii și scena”.

Spre deosebire de celelalte instituții de învățămînt superior de stat, la Universitatea de Medicină și Far­ma­cie „Gr. T Popa” (UMF) din Iași nu s-au organizat vizite ale universității sau alte activități destinate elevilor. La UMF a existat o sesiune de „Porți des­chise” în luna noiembrie a anului trecut, cu ocazia sărbătoririi a 133 de ani de existență a instituției. „Noi avem pla­nificate zile de vizită în universitate, bi­blioteci și laboratoare în lunile mai și iu­nie. Avem, în perioada aceasta și acele simulări de admitere pentru elevi, așa încît nu ne-am schimbat programul, mai ales pentru că am fost anunțați de decizia aceasta la nivel național abia du­pă ce ne-am stabilit niște activități. Fi­ecare universitate își organizează în mod particular programul. Aceste acțiuni sînt, oricum, făcute în vederea orientării ele­vilor și atragerea de candidați, ori noi avem concurență foarte mare anual”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astă­răs­toae, rectorul UMF. Deși nu au existat evenimente la nivel de universitate, So­cietatea Studenților Mediciniști din Iași a organizat o sesiune de cursuri de prim ajutor pentru elevi, la Centrul Providența, cu prilejul căreia aceștia au asistat la o demonstrație a principa­lelor manevre de resuscitare în situații de urgență.

Paul ANDRICI

Mădălina OLARIU

Anca TOMA

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top