Săptămîna nopților albe la „Cuza”
Academia de gardă 15 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Săptămîna nopților albe la „Cuza” 4Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) sesiunea a fost împărțită în două. Astfel, săptămîna aceasta va fi pentru toți studenții una aglomerată atît cu examene, cît și de cursuri. UAIC a modificat Regulamentul de desfășurare a activității didactice în vara acestui an, cînd a hotărît eliminarea sesiunii la sfîrșitul semestrului.
Intenția instituției a fost aceea de a realiza o evaluare continuă a studenților, însă, acest nou sistem a creat confuzie nu numai în rîndul studenților, ci și al conducerilor facultăților, care nu știu exact după ce criterii să se ghideze.
Regulament neclar, studenți nemulțumiți
Conform noului regulament al UAIC, conducerile facultăților și cadrele didactice au libertatea de a decide împreună cu studenții modul în care aceștia din urmă să fie evaluați (examen scris/ oral, prezentări de proiecte, elaborarea de lucrări științifice ș.a.). Cu toate aceste, tot prin regulament ei sînt obligați să susțină aceste evaluări în saptămînile a opta și, respectiv, a șaisprezecea din semestru, fără a sista însă desfășurarea cursurilor, laboratoarelor și seminariilor. Altfel spus, deși conducerea universității a urmărit „aerisirea” perioadei de examinare, eliminarea stresului sesiunii pentru studenții de la unele facultăți programul a devenit de două ori mai încărcat decît era de obicei. Discrepanțele dintre preferințele profesorilor, existente chiar și la nivel de facultate au determinat confuzii și aglomerări de program. S-a ajuns astfel în situația ca un student să aibă și trei sau cinci testări în două zile și, în acest timp, să meargă și la cursuri.
De exemplu, studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică a UAIC ar fi avut de susținut, într-o singură zi, mai multe examene. „Aceștia au vorbit deja cu profesorii și au reprogramat o parte dintre ele”, a spus prof. univ. dr. pr. Emil Dumea.
Profesori confuzi
Pentru a evita aglomerarea programului studenților, conducerea Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice a decis ca studenții vor susține evaluările stabilite, însă fără a mai urma și cursurile din orar. „Săptămîna care vine va fi considerată perioadă de sesiune și se vor da examenele programate. Un student trebuie să dea cinci examene într-o săptămînă. Deși depinde si de profesorul în cauză, dacă va dori să țină seminariile”, a precizat prodecanul facultății, prof. univ. dr. Anton Adămuț. La Drept însă, luînd în calcul timpul scurt pentru evaluare, conducerea facultății a hotărît să „adapteze” Regulamentul: „sesiunea” va dura două săptămîni, timp în care susținerea cursurilor va fi sistată.
În schimb, pentru studenții de la Facultatea de Istorie conducerea a recurs la aplicarea propriu-zisă a Regulamentului: „parțialele se dau pentru că ăsta este regulamentul și sîntem obligați să-l respectăm. Profesorii au libertatea de a-și alege singuri forma de evaluare. Sigur că pe unii îi deranjează noul sistem entru ca îi obligă să-și schimbe anumite obiceiuri, dar așa cum orice învăț are și dezvăț, se vor obișnui”, a comentat decanul instituției, prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.
Noul regulament de activitate didactică a fost aprobat în ședința Senatului UAIC din data de 22 iulie 2009 și s-a pus în aplicare începând cu anul universitar 2009-2010. Conform acestuia, evaluarea pe parcurs se va face și la ciclul de licență, și la cel de master.
Dan CONDREA
Adaugă un comentariu