Șapte candidați pentru poziția de rector la UMF

Academia de gardă, Subiectele săptămînii 1 comentariu la Șapte candidați pentru poziția de rector la UMF 488
Șapte candidați pentru poziția de rector la UMF

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi (UMF), în perio­ada 4 – 8 ianuarie, pentru funcţia de rec­tor, şi-au depus candidaturile şapte persoane, în ultima zi înscriindu-se în cursă alte patru nume noi, ne­bă­nui­te ca aparţinînd posibililor can­di­daţi prezenţi pe lista finală. Cele şap­te nume ale profesorilor înscrişi sînt: prof dr. Viorel Scripcariu, prof. dr. Dra­goş Pieptu, prof. dr. Norina For­na, prof dr. Radu Iliescu, prof. dr. Mi­hai Chiriţă, prof dr. Luminiţa Sma­randa Iancu şi prof. dr. Ştefan Geor­gescu.

Candidatul care şi-a depus CV-ul şi planul managerial încă din pri­ma zi a perioadei de depunere a do­sa­re­lor, luni, 4 ianuarie, a fost prof. dr. Vio­rel Scripcariu. „M-am înscris în prima zi şi eu cred că asta spune tot. Nu am nimic de ascuns. Cred că am ajuns la un moment de maturitate profesională în care pot face ceva pen­tru universitate. Am candidat pentru că, în primul rînd, nu am făcut par­te din nicio echipă, din niciun cerc ca­re a vizat conducerea sau care a fost prins în nişte sfere de influenţă. Cel care a luat decizia de a candida am fost eu şi cel care mi-a propus să mă angajez în această cursă am fost tot eu, însă, cel cu care am avut nişte dis­cu­ţii a fost profesorul Cristian Dra­go­mir, care mi-a fost profesor şi şef de cli­ni­că, atunci cînd m-am format. Cred că pot schimba în această universitate, în primul rînd, comportamentul nostru şi comunicarea; comunicarea între noi, în mediul academic, comunica­rea în mediul universitar, adică în­tre noi şi studenţi şi comunicarea în afa­ră”, a declarat acesta.

Această candidatură a fost ur­ma­tă vineri, 8 ianuarie, de cea a prof. dr. Dragoş Pieptu şi cea a prof. dr. Nori­na Forna. Aceştia, deşi s-au înscris oficial în cursă în ultima zi, şi-au anunţat dinainte intenţiile de a candi­da. „Am decis să candidez în urma situaţiei în care au fost implicate do­sarele studenţilor străini. Mă aş­tep­tam ca în timpul scurs, cineva din interiorul universităţii să întărească cele spuse de Ministrul Educaţiei în seara demisiei mele, să cons­tru­ias­că o cale. Niciunul din cei înscrişi în cursa de acum nu şi-a făcut auzită vocea întru apărarea universităţii; iar principiul de apărat era simplu: la UMF Iaşi nu poate fi student de­cît cine merită, indiferent de natura pre­siunilor şi de nivelul de la care vin ele, indiferent cine trebuie să plătească pentru asta. Dacă voi cîştiga ale­ge­ri­le, la UMF ar fi, în primul rînd, o schim­bare de atitudine”, a declarat prof. dr. Dragoş Pieptu. Pe de altă parte, ceea ce o recomandă pe contra­candidata acestuia, este „în primul rînd, o activitate de foarte mulţi ani de manager. Asta înseamnă trei mandate de decan, coordonator de clinică, director de ambulatoriu spital, plus studii şi o activitate uriaşă pe tă­rî­mul academic, recunoscută la nivel in­ter­naţional”, a precizat prof. dr. Norina Consuela Forna.

Supriza acestor înscrieri a fost faptul că în aceeaşi zi, ultima de înscrieri menţionată în calendarul ale­gerilor, şi-au mai depus candidatu­rile alţi patru profesori: prof. dr. Radu Iliescu, prof. dr. Ştefan Georgescu, prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu şi prof. dr. Mihai Chiriţa. „Ce m-a deter­minat să mă înscriu în această cur­să a fost, în primul rînd, nevoia de schim­bare. Sîntem într-o societate care vrea schimbări profunde şi as­ta se vede peste tot în jurul nostru. Universitatea a trecut, de-a lungul ul­timei perioade prin scandaluri le­ga­te de corupţie, exact ca şi în ţară, şi lumea nu mai vrea ca asta să se întîm­ple. Din cauza asta, universitatea trebuie să se schimbe major. Cred că eu pot să fac asta”, a declarat prof. dr. Radu Iliescu.

De asemenea, nevoia de schimbare a fost menționată și de un alt candidat, prof. dr. Mihai Chiriță. „Uni­versitatea are nevoie şi de alte obiective decît cele pe care le are acum în posesie şi pentru faptul că eu am o experienţă destul de cup­rin­zătoare asupra fenomenelor acestora care înseamnă proiectarea, cons­trucţia şi punerea în funcţie a unor noi obiective –experienţă pe care cole­gii mei nu o au, pentru că nu au fost ins­truiţi pentru lucrul acesta. Intenţia mea este de a crea un adevărat cam­pus universitar pentru UMF, pentru că merită acest lucru. Noi nu avem o cantină, nu avem baze sportive sau lo­curi de agrement sau de socializare şi atunci aceste lucruri trebuie să apa­ră”, a precizat prof. univ. dr. Mihai Chiriţă.

Votul pentru Consiliile Facul­tă­ţilor, Senat şi rector va avea loc pe 22 ianuarie, turul 1 de scrutin, res­pec­tiv pe 25 ianuarie, turul al doilea.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Un comentariu

  1. Aurel Bria 12 ianuarie 2016 at 17:41

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top