Senatul, ultima șansă pentru educație
Academia de gardă 26 mai 2010 Niciun comentariu la Senatul, ultima șansă pentru educație 2Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romănia (ANOSR) împreună cu Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) au realizat un document comun cu propunerile de schimbare a proiectului Legii Educației Naționale. Acesta urmează să fie trimis Comisiei pentru învățămînt, știință, tineret și sport, din Senatul României, săptămîna aceasta, unde va fi dezbătut proiectul legislativ privind educația, după ce a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 19 mai.
„Sperăm ca doleanțele noastre să fie luate în calcul. Proiectul de lege nu e așa de bun cum îl laudă ministrul. Președintele Comisiei de învățămînt ne-a recomandat să facem acest demers, să sperăm că lucrurile se vor rezolva. Acum se va decide dacă ne dorim sau nu să avem calitate în educație”, a declarat Ion Poenaru, președintele UNSR.
Printre schimbările dorite de cele două federații studențești se numără cele care vizează în principal apărarea autonomiei universitare și a drepturilor studenților, precum modul în care se alege conducerea universităților sau cel de reprezentare a studenților în forurile decizionale la nivel de instituție de învățămînt.
Pe cale diplomatică
Potrivit documentului, UNSR propune ca Art. 124 (2) să reglementeze ca într-o universitate să nu funcționeze mai mult de zece facultăți, din rațiuni financiare, iar Art. 127 (5), conform căruia finanțarea de bază se calculează după un coeficient mărit pentru studenții care urmează cursurile în limba unei minorități naționale să fie exclus, deoarece nu este corect față de ceilalți studenți.
În ceea ce privește efectuarea practicii, ANOSR dorește ca Art. 142 (2) să precizeze ca universitățile să asigure minim 30 % din locurile de practică, iar UNSR este de părere că aceste stagii obligatorii de practică să fie finanțate din bugetul de stat. Tot în acest articol, ANOSR propune ca actele eliberate de universitate, precum adeverințele sau legitimațiile să fie gratuite. Legat de fuzionarea prin absorție sau comasarea universităților, UNSR vrea ca Art. 178 (3) să fie exclus, deoarece ar ridica probleme atît pentru cadrele didactice cît și pentru studenții aflați la buget și. În plus, conform federației, acest lucru ar duce la formarea a șase centre universitare, ceea ce ar cauza diminuarea numărului de locuri bugetate la nivel național.
Un cuvînt de spus
ANOSR sugerează ca Art. 186 (1) să precizeze la punctul c ca reprezentanții studenților să participe la luarea tuturor deciziilor din universitate și nu doar la cele majore, cum este stipulat în proiectul legislativ în forma curentă. Mai mult decît atît, federația consideră că studenții trebuie să aibă reprezentanți în toate comisiile și consiliile din instituția de învățămînt. În acest context, UNSR vrea ca Art. 191 (4) să se schimbe și componența membrilor Consiliului facultății, în sensul în care studenții să fie o treime, pentru ca votul lor să fie relevant pentru alegerea decanului. Aceasta mai este de părere că tot acest Consiliu trebuie să aleagă decanii și prodecanii. Federația mai consideră că trebuie modificat și Art. 190, pentru ca rectorul și prorectorii să fie aleși de Senatul universității.
UNSR mai dorește ca studenții să beneficieze de gratuitate la concerte, muzee, evenimente culturale, sportive, organizate de instituțiile publice și nu de 75%, cum este stabilit acum. Atît ANOSR cît și UNSR susțin ca durata mandatului unui rector să fie de patru ani și ca acesta să dețină funcția maximum opt ani. Potrivit celor două federații, cheltuielile de întreținere a internatelor, căminelor și cantinelor universităților, destinate studenților, ar trebui să se acopere prin subvenții indexate anual cu rata inflației, să fie acordate din bugetul de stat și să se completeze din veniturile proprii ale instituțiilor de învățămînt.
„Aceste modificări sînt foarte importante pentru studenți, pentru ceea ce reprezintă mișcarea studențească în România și mai ales pentru o lege cît mai bună pe educație”, a declarat Cristina Fiț, vicepreședintele pe Relații Publice al ANOSR.
Documentul conține aproximativ 50 de propuneri de modificare a proiectului Legii Educației Naționale, fie ele de îmbunătățire, de schimbare parțială sau chiar de eliminare a unor articole.
***
Dezbaterile continuă
Camera Deputaților a adoptat proiectul Legii Educației Naționale săptămîna trecută, cu 181 voturi favorabile și 95 de voturi împotrivă, după o dezbatere în plen de trei zile. Liderii de sindicat din învățămînt au declarat că sînt uimiți de rapididatea aprobării acestui proiect legislativ și vor ca mesajul lor să fie luat în seamă de membrii Senatului României.
Tot la această cameră a Parlamentului speră și ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, să vină cu cîteva amendamente. Acesta a declarat într-o conferință de presă după adoptarea proiectului legislativ că: „Trebuie să recunosc că am fost decepționat de faptul că măsurile care prevedeau lupta împotriva nepotismului universitar nu au fost întru totul păstrate. Aceste măsuri au fost diluate de Camera Deputaților și mă aștept ca în Senat să reușim să ducem pînă la capăt lupta împotriva nepotismului universitar. Pentru ca, împreună cu alte aspecte, nepotismul universitar este unul dintre principalele elemente de decredibilizare a sistemului de învățămînt superior din România.”
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu