Sindicatele din învățămînt amenință cu boicotarea alegerilor prezidențiale
Academia de gardă 8 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Sindicatele din învățămînt amenință cu boicotarea alegerilor prezidențiale 7Grevă generală în 2010 și neparticipare la alegerile din 22 noiembrie – acestea sînt primele reacții ale federațiilor sindicale din învățămînt ca măsuri împotriva legii salarizării și cea a reorganizării instituțiilor, promulgate săptămîna trecută de președintele României, Traian Băsescu. „Împotriva cui să facem grevă? Împotriva unui guvern demisionar? Cel mai probabil vom apela la boicotarea alegerilor.
Să vedem cu cine mai fac ei treabă. Sîntem un milion de bugetari, nu sîntem singuri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ștefan Grigoraș, liderul Sindicatului Salariaților din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și vicepreședintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.
Concediu fără plată, salarii mai mici cu 15,5%
Joi, 12 noiembrie, va avea loc o întîlnire la București cu toate cele opt federații din Alianța Bugetarilor. Acestea vor decide univoc ce măsuri vor lua pentru a se opune reducerii salariilor cu 15,5% pentru următoarele două luni și trimiterea salariaților în concediu fără plată. „Este limpede că noi ne așteptam la așa ceva, însă ne gîndeam totuși că poate nu se ajunge pînă aici. Trebuie să decidă alianța ce vom face”, a spus conf. univ. dr. Constantin Amihăesei, președintele Sindicatului „UNIO” al Salariaților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Băsescu, scos vinovat
Nemulțumiți de acțiunile lui Traian Băsescu și hotărîrilor Guvernului Boc, angajații din învățămînt intenționează să nu participe la alegerile prezidențiale în comisiile de supraveghere din secțiile de votare și, mai mult decît atît, iau în considerare declanșarea unei greve generale la începutul anului 2010.
„E absolut inacceptabil. Salariile noastre nu sînt nesimțite, cum zicea Emil Boc. Deși am încheiat pe 6 mai (nr: anul acesta), la întîlnirea cu toți miniștrii, cu Pogea, Sîrbu, un acord, prin care au promis că vom avea finanțare și salarii, se pare că Guvernul una zice și alta face. Îi avertizez că lumea va ieși în stradă și anul următor”, a precizat președintele Federației Sindicale din Învățămînt „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu. În continuare, acesta a mai declarat: „Măsurile luate ne pun la pămînt. Ne-a uimit poziția acestui președinte al țării. Nu ar trebui să mai fie în vecii vecilor în fruntea țării. Și-a bătut joc de instituțiile statului, el a creat disoluția lor. Ca să ataci principala formă de democrație din țara asta, e inacceptabil. Acest om a cauzat toate conflictele existente în prezent în țară”.
Deși Curtea Constituțională a României (CCR) avea în vedere să discute pe 9 decembrie statutul constituțional al legilor privind reorganizarea instituțiilor, salarizarea și educația, asumate de Guvern în Parlament, aceasta le-a analizat mai devreme, la sesizările Partidului Național Liberal. În cele din urmă Curtea a decis că cele două legi respectă prevederile Constituției, iar Traian Băsescu le-a promulgat fără să aștepte negocierile cu partidele. Potrivit lui Băsescu, promulgarea rapidă a celor două legi este importantă din perspectiva acordurilor cu Fondul Monetar Internațional. În ceea ce privește Legea Educației, aceasta va fi analizată de CCR luna viitoare.
Acțiunile reprezentanților din Educație sînt continuarea seriei de proteste demarate împotriva Legii Salarizării Unitare și Legii Educației Naționale, încă din luna septembrie 2009. Cele mai recente manifestări de acest gen au fost greva generală de pe 5 octombrie și mitingul și marșul de protest din data de 7 octombrie de la București.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu