Sindicatele ies în stradă, însă n-au la cine să țipe
Academia de gardă 15 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Sindicatele ies în stradă, însă n-au la cine să țipe 5Sindicatele din învățămînt vor organiza un ,,marș al tăcerii” și vor înainta o petiție către forurile internaționale pentru a amenda legile statului, imediat după primul tur de scrutin. Aceste decizii au fost luate la întîlnirea Alianței Bugetarilor, de joi, 12 noiembrie a.c., care a avut loc la București.
Cu această ocazie, federațiile sindicale au respins din nou cele două legi. Este vorba despre legea cadru privind salarizarea bugetarilor și legea privind reorganizarea unor autorități și instituții publice și raționalizarea cheltuielilor acestora. „Contestăm articolul 10, care se referă la zilele libere. Am solicitat tuturor salariaților să nu fie de acord cu acest lucru. Am făcut o petiție pe care toți o vor semna și care va fi înaintată ministrului educației și forurilor internaționale. Este o încălcare a drepturilor noastre. Vorbim cu morile de vînt. Boc, Băsescu, Pogea cred că vor obține voturile de la marea masă și că fac un bine luînd bani de la bugetari”, a afirmat Gheorghe Isvoranu, președintele Federației Sindicale din Învățămînt „Spiru Haret”.
Aceștia doresc să transmită comunităților europene problemele cu care se confruntă și imposibilitatea de a obține calitate în educație în situația de față. „Peste o săptămînă ne vom deplasa toți liderii sindicatelor din educație la Varșovia, la o întîlnire internațională despre sistemul de învățămînt în context european, unde vom prezenta situația României. Primim bani mai puțini de la buget, deși cifra studenților intrați la buget este mai mare. Legea e destul de parșivă”, a explicat Anton Hadăr, președinte al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.
Bugetarii nu vor să stea acasă pe banii lor
Conducerile universităților vor decide modul în care zilele libere sau echivalentul acestora în ore vor fi aplicate angajaților și cum vor gestiona situația. „Chiar dacă angajații nu fac cerere de concediu pentru 3,2 zile pe lună, conducerea universității va hotărî săptămîna viitoare dacă va micșora programul de lucru sau va acționa altfel. Oricum nu vom renunța, vom face un marș de protest la București între cele două tururi de scrutin”, a precizat Ștefan Grigoraș, liderul salariaților din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și vicepreședintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.
Reprezentanții au hotărît să demareze mai multe forme de protest, precum greva de zel, nedesfășurarea de activități cu publicul, mitinguri și neparticiparea la sesiunile de discuții alături de Comisiile de Dialog Social. Pînă în momentul de față, liderii sindicali afirmă că nemulțumirile lor nu sînt ascultate de Guvern și că prim-ministrul nu reprezintă un partener de dialog care să intervină în soluționarea problemelor din sistemul bugetar. Deși săptămîna trecută a expirat interimatul lui Emil Boc la Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, atribuțiile urmînd a fi preluate de secretarul de stat Oana Badea, acesta a declarat că va coordona activitatea ministerului pînă la investirea noului Guvern.
Ca o consecință a reducerii salariilor cu 15,5 % pe luna noiembrie și decembrie, sindicatele cer ca Guvernul să facă publice sumele necesare organizării campaniei electorale și să reducă acele cheltuieli cu 15,5% pe fiecare tur de scrutin.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu