Studenții ieșeni nu vor să se vaccineze

Academia de gardă Niciun comentariu la Studenții ieșeni nu vor să se vaccineze 5

Foarte puțini studenți ieșeni au luat decizia de a se vaccina împotriva vi­rusului A/H1N1, deși cabinetele me­dicale ale instituțiilor de învățămînt su­­­­perior din Iași s-au aprovizionat săp­tămîna trecută cu 750 de doze de vac­cin antigripal.

La Universitatea „Ale­­xandru Ioan Cuza” (UAIC), pî­nă pe 8 decembrie, se vaccinaseră doar 10 studenți. Deși cei doi medici ai cabinetului au decis să prelungească pe­rioada campaniei de vaccinare cu cî­­­­teva zile, numărul studenților care au ape­lat la vaccinul Cantgrip a ră­mas mic: „Au venit foarte puțini studenți. In­formarea a fost foarte bine fă­cu­tă și la nivel de universitate și la ni­vel de cam­pus și cabinet, ei nu au dorit din­tr-un motiv sau altul”, a explicat dr. Car­men Cărare, medic primar Me­di­ci­nă Ge­­­nerală la Cabinetul Medical Stu­den­țesc din caminul C8 al Com­ple­xu­lui „Titu Maiorescu” de la UAIC. De ase­menea, aceasta s-a ară­tat sceptică în ceea ce privește o nouă cam­panie de vac­cinare la Uni­ver­si­ta­tea „Cuza”, mai ales că multe din cele 100 de doze pri­mite de la Direcția de Să­nătate Pu­bli­­că (DSP) Iași au rămas ne­folosite. (Adriana ZĂVOI)

Vaccinarea continuă pînă la vacanță

O situație similară s-a înregistrat și la Universitatea Tehnică „Gh. Asa­chi” (UTI). Aici, din cele 200 de doze de vaccin antigripal solicitate de la DSP, doar 11 au fost folosite, deși cam­­­pania a început pe 2 decembrie: „Am vorbit la fiecare decanat să pună anun­țuri, cu toate acestea doar 11 persoane au venit să se vaccineze: o sa­la­ria­­tă de la Facultatea de Construcții, un doc­torand de la Construcții de Ma­șini și Management Industrial și nouă stu­denți.

Cei care vin să se vaccineze pri­mesc toate informațiile necesare. După ce li se admini­strea­ză vaccinul sînt ți­nuți sub observație circa 15-20 de mi­nu­te. Nici o persoană care s-a vac­­­cinat n-a avut efecte adverse”, a de­c­larat Dan Leca, medicul de la Po­liclinica stu­dențească din Campusul „Tu­dor Vla­dimirescu”. Deoarece pentru vaccinare s-au prezentat atît de pu­ține persoane, conducerea UTI a de­cis să prelungească pînă la vacanța de iarnă cam­pania antigripală, deși aceas­ta ar fi tre­buit să se încheie pe 10 de­cembrie. „Da­că persoanele reticente văd că cei vac­cinați nu au nimic, poate se con­ving și ei să se vaccineze. Re­ti­cen­ța este o chestiune generală din ca­u­za fap­tului ca vaccinul este nou. Pro­ba­bil oa­menii se gîndesc că vor apărea efec­te într-un timp mai lung. Noi am făcut vac­cinul pentru gripa sezonieră și trebuie să treacă trei săptămîni pentru a ne vac­cina din nou. Și eu îl voi fa­ce după ce trec cele trei săptămîni”, a mai spus Dan Leca. (Anca SEVASTRE)

În lipsa studenților sînt vaccinați profesorii

Nici la Cabinetul Medical Stu­den­­țesc nr. 4, situat în Complexul din Agro­­­nomie, tinerii nu s-au grăbit să fa­că vaccinul antigripal. Din cele 250 de do­ze primite pentru studenții Uni­ver­si­tă­ții de Științe Agricole și Me­di­ci­­nă Ve­terinară „Ion Ionescu de la Brad” și pentru cei ai Universității de Ar­te „George Enescu”, pînă ieri, 12 de­cem­bri­e, au fost folosite doar 69. „Au venit în număr foarte mic. Nouă ni s-a spus că la terminarea celor 250 de doze vom mai primi altele dacă ce­rem, dar dacă pînă acum am vaccinat de abia în jur de 70 de studenți. Au ve­nit chiar și profesori la vaccinare și per­sonal auxiliar din ca­drul universi­tă­ții. Îi vaccinăm și pe ei, mai ales dacă stu­denții nu vin”, a explicat medicul pri­mar al Cabinetului, Li­viu Teodor Că­pățînă. Acesta a adăugat că perioada de vaccinare va fi prelungi­tă pînă la în­ceperea vacanței de iarnă, pe 18 de­cem­brie, campania fiind inițiată, la fel ca și la celelalte universități, pe 2 de­cem­brie. (Cătălin HOPULELE)

Universitatea cu cei mai mulți studenți care s-au vaccinat împotriva gri­pei porcine este Universitatea de Me­di­­­cină și Farmacie „Gr. T. Popa”. Aici, 100 din cele 200 de doze de vaccin antigripal au fost folosite: „O parte din­­­tre studenții vaccinați au relatat du­reri la nivelul brațului (în urma vacci­nu­­­lui) însă fără efecte secundare. Cam­pa­­­nia de vaccinare a început pe 2 de­cem­­­brie și e posibil să continue și du­pă va­­­canța de iarnă”, a declarat Adri­ana Po­­­pescu, medicul de la Ca­bi­netul Me­­­di­­cal Studențesc din Com­ple­xul „30 de­­cembrie”. (Leonaș VEZETEU)

***

Vaccinul împotriva gripei porcine se numește Cantgrip, fiind produs la In­stitutul „Cantacuzino” din Bu­cu­rești și se administrează intramuscular. Printre posibilele efecte adverse se nu­mă­ră amețeli, dureri de cap, erupții mi­no­re și o minigripă cu simptome re­du­se. Vaccinul nu se găsește în farmacii. Cam­paniile de vaccinare în universi­tăți au început pe 2 și 3 decembrie, pri­ma etapă încheindu-se pe 10 decembrie. Din cauza numărului mic de studenți care au ales să se vaccineze, cam­paniile se vor prelungi pînă la în­ce­ptul vacanței de iarnă, în unele ca­zuri continuînd și în 2010.

Gripa porcină, în statistici

La mijlocul lunii octombrie, 18 stu­denți sosiți la UAIC prin mobilități Eras­mus au fost internați după ce au au fost testați pentru infectarea cu vi­ru­sul A/H1N1. Du­pă o săptămînă de tra­tament, a­ceș­tia au fost externați. Ul­te­rior, de la „Cuza” s-au mai îm­bol­nă­vit de gripă porcină două studente, de la facultățile de Drept și Chi­mi­e.

La Cabinetul Medical al UMF s-au prezentat pîna în prezent 10 studenți care prezentau simpto­me­le noii gri­pe. Aceștia au fost trimiși de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Pa­­ras­che­va” Iași.

Cele mai puține cazuri s-au înre­gis­trat la USAMV (două: un student ro­­mân și un student din Ucraina, am­be­­le cazuri fără complicații) și la UAGE, unde un singur student a fost bol­­nav.

La Politehnică au fost, pînă acum, șase cazuri de gri­pă no­uă: patru studenți cazați în Cam­­­pu­sul „Tudor Vladimirescu” și doi doctoranzi.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top