Studenții ieșeni nu vor să se vaccineze
Academia de gardă 13 decembrie 2009 Niciun comentariu la Studenții ieșeni nu vor să se vaccineze 5Foarte puțini studenți ieșeni au luat decizia de a se vaccina împotriva virusului A/H1N1, deși cabinetele medicale ale instituțiilor de învățămînt superior din Iași s-au aprovizionat săptămîna trecută cu 750 de doze de vaccin antigripal.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), pînă pe 8 decembrie, se vaccinaseră doar 10 studenți. Deși cei doi medici ai cabinetului au decis să prelungească perioada campaniei de vaccinare cu cîteva zile, numărul studenților care au apelat la vaccinul Cantgrip a rămas mic: „Au venit foarte puțini studenți. Informarea a fost foarte bine făcută și la nivel de universitate și la nivel de campus și cabinet, ei nu au dorit dintr-un motiv sau altul”, a explicat dr. Carmen Cărare, medic primar Medicină Generală la Cabinetul Medical Studențesc din caminul C8 al Complexului „Titu Maiorescu” de la UAIC. De asemenea, aceasta s-a arătat sceptică în ceea ce privește o nouă campanie de vaccinare la Universitatea „Cuza”, mai ales că multe din cele 100 de doze primite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași au rămas nefolosite. (Adriana ZĂVOI)
Vaccinarea continuă pînă la vacanță
O situație similară s-a înregistrat și la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI). Aici, din cele 200 de doze de vaccin antigripal solicitate de la DSP, doar 11 au fost folosite, deși campania a început pe 2 decembrie: „Am vorbit la fiecare decanat să pună anunțuri, cu toate acestea doar 11 persoane au venit să se vaccineze: o salariată de la Facultatea de Construcții, un doctorand de la Construcții de Mașini și Management Industrial și nouă studenți.
Cei care vin să se vaccineze primesc toate informațiile necesare. După ce li se administrează vaccinul sînt ținuți sub observație circa 15-20 de minute. Nici o persoană care s-a vaccinat n-a avut efecte adverse”, a declarat Dan Leca, medicul de la Policlinica studențească din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Deoarece pentru vaccinare s-au prezentat atît de puține persoane, conducerea UTI a decis să prelungească pînă la vacanța de iarnă campania antigripală, deși aceasta ar fi trebuit să se încheie pe 10 decembrie. „Dacă persoanele reticente văd că cei vaccinați nu au nimic, poate se conving și ei să se vaccineze. Reticența este o chestiune generală din cauza faptului ca vaccinul este nou. Probabil oamenii se gîndesc că vor apărea efecte într-un timp mai lung. Noi am făcut vaccinul pentru gripa sezonieră și trebuie să treacă trei săptămîni pentru a ne vaccina din nou. Și eu îl voi face după ce trec cele trei săptămîni”, a mai spus Dan Leca. (Anca SEVASTRE)
În lipsa studenților sînt vaccinați profesorii
Nici la Cabinetul Medical Studențesc nr. 4, situat în Complexul din Agronomie, tinerii nu s-au grăbit să facă vaccinul antigripal. Din cele 250 de doze primite pentru studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și pentru cei ai Universității de Arte „George Enescu”, pînă ieri, 12 decembrie, au fost folosite doar 69. „Au venit în număr foarte mic. Nouă ni s-a spus că la terminarea celor 250 de doze vom mai primi altele dacă cerem, dar dacă pînă acum am vaccinat de abia în jur de 70 de studenți. Au venit chiar și profesori la vaccinare și personal auxiliar din cadrul universității. Îi vaccinăm și pe ei, mai ales dacă studenții nu vin”, a explicat medicul primar al Cabinetului, Liviu Teodor Căpățînă. Acesta a adăugat că perioada de vaccinare va fi prelungită pînă la începerea vacanței de iarnă, pe 18 decembrie, campania fiind inițiată, la fel ca și la celelalte universități, pe 2 decembrie. (Cătălin HOPULELE)
Universitatea cu cei mai mulți studenți care s-au vaccinat împotriva gripei porcine este Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”. Aici, 100 din cele 200 de doze de vaccin antigripal au fost folosite: „O parte dintre studenții vaccinați au relatat dureri la nivelul brațului (în urma vaccinului) însă fără efecte secundare. Campania de vaccinare a început pe 2 decembrie și e posibil să continue și după vacanța de iarnă”, a declarat Adriana Popescu, medicul de la Cabinetul Medical Studențesc din Complexul „30 decembrie”. (Leonaș VEZETEU)
***
Vaccinul împotriva gripei porcine se numește Cantgrip, fiind produs la Institutul „Cantacuzino” din București și se administrează intramuscular. Printre posibilele efecte adverse se numără amețeli, dureri de cap, erupții minore și o minigripă cu simptome reduse. Vaccinul nu se găsește în farmacii. Campaniile de vaccinare în universități au început pe 2 și 3 decembrie, prima etapă încheindu-se pe 10 decembrie. Din cauza numărului mic de studenți care au ales să se vaccineze, campaniile se vor prelungi pînă la începtul vacanței de iarnă, în unele cazuri continuînd și în 2010.
Gripa porcină, în statistici
La mijlocul lunii octombrie, 18 studenți sosiți la UAIC prin mobilități Erasmus au fost internați după ce au au fost testați pentru infectarea cu virusul A/H1N1. După o săptămînă de tratament, aceștia au fost externați. Ulterior, de la „Cuza” s-au mai îmbolnăvit de gripă porcină două studente, de la facultățile de Drept și Chimie.
La Cabinetul Medical al UMF s-au prezentat pîna în prezent 10 studenți care prezentau simptomele noii gripe. Aceștia au fost trimiși de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Cele mai puține cazuri s-au înregistrat la USAMV (două: un student român și un student din Ucraina, ambele cazuri fără complicații) și la UAGE, unde un singur student a fost bolnav.
La Politehnică au fost, pînă acum, șase cazuri de gripă nouă: patru studenți cazați în Campusul „Tudor Vladimirescu” și doi doctoranzi.
Adaugă un comentariu