Studenții vor să conteze într-un procent mai mare la alegerile rectorilor
Academia de gardă 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la Studenții vor să conteze într-un procent mai mare la alegerile rectorilor 18Federațiile și organizațiile studențești au demarat o serie de evenimente pentru ca studenții să capete 25% drept de reprezentare în viitoarele alegeri ale rectorilor. Miercurea trecută, pe 22 aprilie, Uniunea Studenților din România (USR) a susținut o manifestare la nivel național prin care s-au adunat semnături pentru a susține acestă cauză. La Iași, membrii uniunii s-au adunat în fața Casei de Cultură a Studenților (CCS), de la ora 13.00.
„Avînd în vedere că astfel de manifestări s-au desfășurat în mai multe centre universitare și s-au strîns semnături la nivel național, cred că acestea ar trebui luate în considerare de comisiile de educație din cadrul Guvernului și al Parlamentului. S-a dat drumul și la o petiție on line care poate fi semnată de oricine”, a declarat Claudiu Căprioară, vicepreședinte USR pe Zona Est. Pe țară s-au strîns aproximativ 15.000 de semnături, dintre care aproape 4.000 în centrul universitar ieșean. Acestea vor fi centralizate, urmînd ca săptămîna aceasta petițiile să fie depuse la comisiile parlamentare.
Astfel de evenimente se desfășoară încă de la începutul lunii aprilie. Între 2 și 5 aprilie a avut loc Adunarea Generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în care s-a discutat faptul că universitățile nu au manifestat o preocupare reală pentru a se asigura că studenților le sînt respectate drepturile. Astfel, pe 8 aprilie a avut loc o grevă japoneză în mai multe centre universitare din România precum Iași, București și Cluj. „Studenții din toată țara doresc ca aceștia să conteze într-un procent de 25% din electoratul alegerilor rectorilor, un drept ce a fost restrâns încă din 2011 prin noua Lege a Educației. În cadrul ședinței din Senatul Universității «Alexandru Ioan Cuza» (UAIC) din Iași, am invitat membrii Senatului să susțină inițiativa de modificare a legislației la nivel național, marea majoritate fiind deschisă acestei idei. Dacă nu se întîmplă nimic anul acesta, pentru următorii patru ani, acest subiect va fi lipsit de relevanță, următoarele alegeri pentru pozițiile de rector având loc abia în anul 2020”, a declarat Luca Ciubotaru, reprezentant al studenților în Senatul UAIC și participant la Adunarea Generală ANOSR de la Cluj Napoca.
Momentan, procentele voturilor studenţilor pentru alegerea rectorului variază între 4 şi 12%, în funcție de fiecare universitate. În luna mai, conform Legii Educației Naționale, se va vota în fiecare universitate dacă rectorul se va alege prin concurs de dosare sau vot uninominal, la care vor vota cadrele didactice și studenții reprezentanți în Consiliile Facultăților, în Senat și în Consiliul de Administrație.
Adaugă un comentariu