Subfinanțarea destramă cercetarea științifică din România
Academia de gardă 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Subfinanțarea destramă cercetarea științifică din România 8Membrii Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) au anunțat vineri, 12 aprilie, că își vor prezenta în perioada următoare demisiile din acest organism, ca urmare a modului deficitar în care Ministerul Educației Naționale (MEN) a gestionat proiectele de cercetare care au cîștigat competiția din toamna anului 2012 dar și a celor aflate în derulare. Aceștia și-au motivat decizia într-un comunicat prin care explică problemele financiare și administrative ale CNCS, provocate de intervențiile ministerului în finanțarea și desfășurarea proiectelor.
Una din principalele chestiuni pe care le menționează membrii consiliului este subfinanțarea în cazul proiectelor care se derulează momentan în cadrul programelor Resurse Umane și Idei. Conform comunicatului, anul acesta MEN a anunțat CNCS că proiectele finanțate prin programul Idei, cele Complexe de Cercetare Exploratorie 2012 (PCCE2012) și cele de Cercetare Exploratorie 2011 (PCE2011) vor primi un buget cu 50 – 55 % mai mic decît cel stabilit la momentul lansării cercetărilor, în ultimii doi ani. „Pe lîngă înjumătățirea bugetului pe programul Idei, sînt afectate și proiectele de tip Parteneriate, inclusiv cele finanțate de agenți industriali, în cazul lor finanțarea fiind redusă cu 40%. Este cu atît mai neplăcut că aceste lucruri se întîmplă după competiții foarte dure, cu criterii științifice drastice, care nu erau așa ușor de îndeplinit și după o evaluare făcută de către trei specialiști dintre care, în cele mai multe cazuri, doi din străinătate. Proiectele acestea, de altfel nu extraordinar de multe, ar fi trebuit continuate așa cum au început, în conformitate cu bugetul pe care l-au obținut la început”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea științifică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI).
Conform comunicatului emis de CNCS, printre consecințele scăderii bugetului de stat pe 2013 asupra cercetării din României se numără și „întîrzierea deschiderii finanțării pe anul curent pentru toate proiectele aflate în derulare pe Resurse Umane și Idei” sau anunțarea cu o „întîrziere de patru luni a proiectelor cîștigătoare în competiția din noiembrie 2012”. Membrii CNCS precizează că în momentul de față încă nu a fost făcută publică o listă finală cu proiectele propuse spre finanțare în urma acestui concurs. „Din ianuarie noi am continuat cercetările, nu le-am întrerupt. În condițiile date, oamenii au rămas dintr-un angajament moral, pentru că nu au fost plătiți în cele mai multe cazuri. Toată lumea a trebuit să redimensioneze, inclusiv în ceea ce privește salariile. În principiu am mutat unele cheltuieli și activități pe 2014, dar dacă va exista și atunci o situație ca cea de acum, nu știm cum vom proceda”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.
Cercetarea fără alocare de fonduri nu este posibilă. E vorba de aparatură, de echipamente și în ceea ce privește resursele umane, e vorba de echipe de oameni tineri care depind de salariile din cercetare pentru subzistența zilnică.
Comunicare într-un singur sens
Prorectorul a explicat faptul că la TUIAȘI conducătorii de proiecte se așteptau să existe un număr mai mare de idei finanțabile începînd cu 2013, ținînd cont de faptul că acestea se situau bine pe grilele de evaluare. Anul acesta, dintre cele opt proiecte propuse de universitate pe componenta de cercetare Tinere Echipe și proiecte post-doctorale, doar unul a fost primit după evaluarea din luna noiembrie a anului trecut. „Chiar și cele situate sub linie aveau punctaje foarte mari, însă grila s-a ridicat mult. Oricum, bugetul pe 2013 a fost anunțat aproape la jumătatea lui aprilie. Cercetarea fără alocare de fonduri nu este posibilă. E vorba de aparatură, de echipamente și în ceea ce privește resursele umane, e vorba de echipe de oameni tineri care depind de salariile din cercetare pentru subzistența zilnică. Inclusiv eu am un proiect pe Parteneriate care a fost afectat cu o scădere de finanțare de 40% pe 2013 și pot să vă spun că echipa de cercetare este formată în procent de aproximativ 55% din cercetători POST DOC” , a explicat prorectorul TUIAȘI.
Tot vinerea trecută, MEN a răspuns chestiunilor lansate de membrii CNCS în ceea ce privește finanțarea, menționînd faptul că „principiul de bază pentru încadrarea în anvelopa bugetară a fiecărui program de cercetare îl reprezintă, acolo unde este cazul, redistribuirea bugetului pentru 2014 și chiar 2015”, urmînd ca pe parcursul anului curent toate proiectele aflate în derulare să fie atent monitorizate, astfel încît resursele financiare să fie direcționate în următorii ani cu precădere spre proiectele performante. „Universitatea noastră, de exemplu, nu a avut cazuri de nerealizare a proiectelor la indicatori. Tocmai asta ne supără foarte tare, că ni s-a diminuat finanțarea în condițiile în care noi ne-am depășit toți indicatorii asumați pe proiecte”, a conchis prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.
Demisia în bloc din CNCS este motivată de membrii acestuia și prin lipsa de comunicare între MEN și acest organism care asistă ministerul în coordonarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea activităților de cercetare științifică în România. „Comunicare există doar sub forma de informare, nu și de consultare. Nu contează cîte proiecte sînt, cine depinde de ele, contează doar că acesta este bugetul și în el trebuie să vă încadrați, cam acesta este mesajul. Și așa a fost întotdeauna, ministerul a privit de sus. Ori dacă iei hotărîri și nu contează, degeaba te mai duci să dai semnături. Poate aceste demisii vor stîrni, în sfîrșit, dialog”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Leonte, prorector responsabil cu cercetare științifică la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Printre membrii CNCS care și-au anunțat demisia se numără și trei cercetători din Iași, CS I Gabriel Ciobanu, dr. Academia Română, Institutul de Informatică Teoretică, CS II Flavius Solomon, dr. Academia Română, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” și prof. univ. dr. Gabriela Carja de la TUIAȘI.
Vinerea trecută, un grup de cercetători de la Institutul Național de Fizica Laserelor, Plasmei și Radiațiilor a protestat în fața Ministerului Cercetării față măsurile luate de MEN, aceleași care au determinat demisiile din CNCS. Ca reacție la decizia membrilor consiliului, MEN a anunțat că derularea proiectelor curente nu va fi prejudiciată, întrucît intenționează să grăbească procedurile de completare a consiliului cu noi membri, propuși de către universități în urma unei solicitări lansate de minister în luna februarie a acestui an.
Adaugă un comentariu