Un profesor al Universității Tehnice s-a spînzurat pe holul instituției

Academia de gardă Niciun comentariu la Un profesor al Universității Tehnice s-a spînzurat pe holul instituției 29
Un profesor al Universității Tehnice s-a spînzurat pe holul instituției

Miercuri seară, 25 noiembrie, prof. univ. dr. Ioan Crăciun, cadru didactic al Universității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” din Iași (TUIAȘI), a fost găsit de către colegii săi spînzurat de balus­tra­da unei scări interioare din holul Facul­tă­ții de Hidrotehnică, Geodezie și Ingi­ne­ria Mediului. În vîrstă de 48 de ani, pro­fesorul era șeful Departamentului de Amenajări și Construcții Hidro­teh­ni­ce din cadrul aceleiași facultăți­. Trupul neînsuflețit al profesorului a fost des­co­perit în jurul orei 17.00 de către un co­leg al său de departament care a sunat la nu­mărul unic de urgențe, iar echipajul de ambulanță care a ajuns acolo a cons­tatat faptul că acesta avea gîtul rupt, mu­rind cu aproximativ o oră înainte de a fi găsit.

Profesorul Ioan Crăciun era consi­derat a fi unul dintre tinerii de succes, care a acces la treapta de profesor anul acesta, iar prof. univ. dr. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile inter­naționale la TUIAȘI, care a fost în co­mi­sia lui de concurs, a spus că dosarul lui „era unul extraordinar. Era un om bun și muncitor, un om de viitor. A fost un om deosebit, care își făcea treaba foar­te bine.”

Probleme de sănătate sau financiare

Există două ipoteze cu privire la mo­tivele care l-ar fi împins pe profesor să facă acest gest. În urmă cu cinci ani, a fost diagnosticat de o afecțiune dură cu ca­re s-a luptat de-a lungul timpului.
To­todată, prof. univ. dr. Ioan Cră­ciun con­ducea unul dintre cele trei pro­iecte cîș­­tigate la nivelul uni­ver­si­tă­ții pe fonduri europene provenite prin Pro­gramul Operațional Sectorial de Cre­ș­tere a Com­petitivității Economice (POSCCE), proiecte menite în principal să doteze la­boratoarele instituțiilor de învățămînt su­perior cu echipamentul necesar des­fă­șurării activității de cerce­tare.

Acesta se intitula „Centrul de Cer­ce­tare în Ingineria Mediului pentru Ges­tionarea Riscului – GRIM” și are valoa­rea totală de aproximativ 11 milioane de lei, existînd întîrzieri mari de plată și șan­sa ca acesta să nu se finalizeze. „Este director al unui program cu fonduri euro­pene și cred că asta este cauza. Am vorbit, știu că a fost la București cu acest proiect, nu știu ce s-a discutat acolo, ce l-a adus în stadiul ăsta. Am discutat în zilele astea, era necăjit cu proiectul acesta, chiar dacă nu depindea de el. Nu a luat nimic acasă, totul era pentru fa­cul­tate, dar era foarte abătut. De ce a trebuit să recurgă la gestul ăsta nu știu”, a dec­larat prof. univ. dr. Florin Stătescu, decanul Facultății de Hidrotehnică.

Era căsătorit și avea doi copii, ambii mici, iar tatăl său era tot absolvent de Hidrotehnică.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top