Universitatea „Cuza” a ajuns la cea de-a 155-a aniversare

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitatea „Cuza” a ajuns la cea de-a 155-a aniversare 37
Universitatea „Cuza” a ajuns la cea de-a 155-a aniversare

În cursul acestei săptămîni, Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a împlinit 155 de ani de la înființare. Ceremonia oficială de deschidere a „Zilelor Univer­si­tății” a avut loc, vineri, 30 octombrie, în sa­la Aula Magna „Mihai Emines­cu”, un­de au fost prezenți foști sau actuali profesori ai instituției, re­pre­zen­tan­ți ai autorităților locale și naționale, dar și reprezentanți ai celorlalte uni­versități ieșene.

Discursul de deschidere a fost sus­ținut de către rectorul UAIC, prof. univ.dr. Vasile Ișan, în cadrul căruia a vorbit despre rolul pe care îl are universitatea astăzi și despre da­toria morală pe care fiecare dintre noi o avem față de instituție. „Idea­lul universității care este necesar pentru ca ea să rămînă vie și în perpetuă cău­tare nu se realizează niciodată în rea­litate ca atare. Avem o datorie de recunoștință pentru tradiția aca­de­mi­că ce ni s-a dat și o responsabilitate de a o îmbogăți și a o transmite mai de­parte celor ce vor să vină în universitate”, a spus rectorul UAIC.

La eveniment a mai fost pre­zent și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldo­vei și Bucovinei și Petru Gherghel, Epis­­copul Diecezei de Iași. De ase­me­nea, Ligia Deca, consilier de stat pen­tru Educație și Cercetare al Admi­nis­trației Prezidențiale a transmis me­sa­jul Președintelui României, Klaus Iohannis, iar secretarul de stat Emil Al­botă a transmis mesajul minis­tru­lui Educației și Cercetării, Sorin Cîm­peanu. La această aniversare au par­ticipat și rectorii Universităților de Stat din Bălți și Cernăuți, prof. univ. dr. Gheorghe Popa și prof.univ. dr. Roman Petryshyn, de asemenea și Consulul general al României la Băl­ți, prof.univ. dr. Mihail Baciu. Invitatul special al ceremoniei, prof. univ. dr. Mircea Du­mitru, rector al Uni­ver­sității din Bu­curești a sus­ținut o prelegere cu te­ma „Sfîrșitul umanioa­relor? De ce mai avem încă nevoie de educație uma­nis­tă în univer­si­tăți?”.

Tot în cadrul ceremoniei au fost acordate premii și distincții pentru studenți și profesori cu activitate re­marcabilă. Astfel, cîștigătorul bursei „Sf. Dumitru” a fost desemnat Cip­rian Băetu, student al Facultății de Informatică. În cadrul aceleeași cere­monii rectorul UAIC l-a desemnat pe Alin Ioan Ciobîcă „Cercetătorul anu­lui” pentru rezultate deosebite ob­ți­nute în domeniul cercetării în neuro­regenerare pe șobolani. De asemenea, a acordat titlul de „Profesor Emeri­tus” unor foști profesori ai UAIC. Eve­ni­mentele de omagiere a 155 de ani ai UAIC s-au desfășurat începînd de marți, 19 octombrie și au continuat pînă vineri, 31 octombrie, cu diver­se sesiuni științifice în cadrul facul­tă­ți­lor.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top