Universitatea „Cuza” a ajuns la cea de-a 155-a aniversare
Academia de gardă 2 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Universitatea „Cuza” a ajuns la cea de-a 155-a aniversare 37În cursul acestei săptămîni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a împlinit 155 de ani de la înființare. Ceremonia oficială de deschidere a „Zilelor Universității” a avut loc, vineri, 30 octombrie, în sala Aula Magna „Mihai Eminescu”, unde au fost prezenți foști sau actuali profesori ai instituției, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, dar și reprezentanți ai celorlalte universități ieșene.
Discursul de deschidere a fost susținut de către rectorul UAIC, prof. univ.dr. Vasile Ișan, în cadrul căruia a vorbit despre rolul pe care îl are universitatea astăzi și despre datoria morală pe care fiecare dintre noi o avem față de instituție. „Idealul universității care este necesar pentru ca ea să rămînă vie și în perpetuă căutare nu se realizează niciodată în realitate ca atare. Avem o datorie de recunoștință pentru tradiția academică ce ni s-a dat și o responsabilitate de a o îmbogăți și a o transmite mai departe celor ce vor să vină în universitate”, a spus rectorul UAIC.
La eveniment a mai fost prezent și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iași. De asemenea, Ligia Deca, consilier de stat pentru Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale a transmis mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, iar secretarul de stat Emil Albotă a transmis mesajul ministrului Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu. La această aniversare au participat și rectorii Universităților de Stat din Bălți și Cernăuți, prof. univ. dr. Gheorghe Popa și prof.univ. dr. Roman Petryshyn, de asemenea și Consulul general al României la Bălți, prof.univ. dr. Mihail Baciu. Invitatul special al ceremoniei, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universității din București a susținut o prelegere cu tema „Sfîrșitul umanioarelor? De ce mai avem încă nevoie de educație umanistă în universități?”.
Tot în cadrul ceremoniei au fost acordate premii și distincții pentru studenți și profesori cu activitate remarcabilă. Astfel, cîștigătorul bursei „Sf. Dumitru” a fost desemnat Ciprian Băetu, student al Facultății de Informatică. În cadrul aceleeași ceremonii rectorul UAIC l-a desemnat pe Alin Ioan Ciobîcă „Cercetătorul anului” pentru rezultate deosebite obținute în domeniul cercetării în neuroregenerare pe șobolani. De asemenea, a acordat titlul de „Profesor Emeritus” unor foști profesori ai UAIC. Evenimentele de omagiere a 155 de ani ai UAIC s-au desfășurat începînd de marți, 19 octombrie și au continuat pînă vineri, 31 octombrie, cu diverse sesiuni științifice în cadrul facultăților.
Adaugă un comentariu