Universitatea „Cuza” își deschide a treia extensie în Republica Moldova
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 7 martie 2016 Niciun comentariu la Universitatea „Cuza” își deschide a treia extensie în Republica Moldova 26Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi își propune ca din toamnă să își deschidă o a treia extensie universitară, de data aceasta pentru Facultatea de Drept, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi. Mai exact, ar fi vorba despre o secţie pentru învăţămînt juridic, profil juridic, în care pentru început să fie doar studenţi la licenţă, zi. „Lucrăm în prezent la dosarul de acreditare, avem în plan o cifră de şcolarizare de 50 de studenţi, ca să se poată studia pe două grupe a câte 25 de studenţi. Vor merge să predea profesori de la Iaşi, dar vor fi cooptate şi cadre didactice de la Bălţi sau Chişinău, pentru că unii dintre ei au fost absolvenţii noştri, chiar şefi de promoţie”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul ales al UAIC.
Conform acestuia, admiterea ar urma același model ca la Iași, cu test eliminatoriu de gramatică a limbii române, tip grilă, care să reprezinte un procent de 50% din media finală. „Nu se deosebeşte cu absolut nimic decît prin locaţie, vom păstra şi vom avea aceleaşi exigenţe”, a adăugat prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Prin această extensie, facultatea intenţionează să îşi suplimenteze şi numărul de studenţi, cât şi finanţarea primită de la bugetul de stat, avînd în vedere un student într-o astfel de extensie are un echivalent mai mare în materie de bani primiţi de la buget. Dacă acreditarea programului la Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS) va decurge fără probleme, cursurile pot începe acolo încă din toamnă.
În momentul de față, o astfel de extensie există în cazul Facultatății de Economie şi Administrarea Afacerilor şi al Facultății de Fizică de la UAIC. Acestea au reprezentat și prima extensie de la Bălți, deschisă în anul universitar 2010-2011. Aceasta a fost posibilă în urma unui protocol de colaborare între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România, de la acea vreme și Ministerul Educației din Republica Moldova. În urma acestor extensii, diplomele obținute sînt recunoscute atît în Republica Moldova, cît și în România și Uniunea Europeană.
Adaugă un comentariu