Universitatea Tehnică a găsit „Cartea de Aur” pierdută acum 50 de ani
Academia de gardă 20 martie 2018 Niciun comentariu la Universitatea Tehnică a găsit „Cartea de Aur” pierdută acum 50 de ani 12
Cartea de Aur a Universității „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), pierdută în vremea comunismului, a fost regăsită în arhivele TUIASI și va putea fi consultată în curînd de publicul larg. Cercetările au fost coordonate de prof. univ. dr. ing. Eugen Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității al TUIASI, după ce într-un proces verbal a fost găsită o mențiune referitoare la existența acestui document.
„Cartea de Aur” este o lucrare realizată cu o copertă de piele gravată manual, paginile sînt scrise pe hîrtie de pergament și a fost concepută în 1937, odată cu înființarea Institutului Politehnic de la Iași, denumirea pe care o purta universitatea în trecut. „Exista consemnată într-un proces verbal al primei ședințe a Consiliului Științific al Politehnicii din 5 decembrie 1957. În acest proces verbal se consemnează faptul că rectorul de atunci citește din Cartea de Aur a Politehnicii anumite procese verbale legate de înființarea școlii. Credeam că este o figură de stil, o exprimare metaforică, dar cunoscînd stilul vremii și rigorile impuse atunci, m-am gîndit că este posibil ca această carte să existe în realitate deoarece nimeni nu se gîndea la vremea respectivă să consemneze metafore într-o ședință de o astfel de importanță”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.
Nu se cunoaște motivul pentru care a fost scoasă din circulație în anul 1968, iar căutarea a fost îngreunată și de faptul că nu existau informații referitoare la aspectul cărții și nici despre locul în care aceasta ar fi putut fi păstrată – la una dintre filialele Bibliotecii TUIASI, la sediul central sau la fondul de arhive, unde a fost și găsită.
Conducerea TUIASI s-a consulat cu specialiști de la Complexul Național Muzeal Moldova, care au menționat că lucrarea se află într-o stare bună și că are nevoie doar de lucrări de legătorie. Ulterior, reprezentanții instituției de învățămînt superior au vorbit și cu reprezentanții Academiei Române, care dețin scannere performante care nu afectează hîrtia sensibilă la lumină, pentru a putea fi realizată și o versiune digitală a „Cărții de Aur”, care va fi disponibilă în format PDF, pe site-ul universității, la www.tuiasi.ro.
Adaugă un comentariu