Universitățile ieșene coordonează cinci proiecte Erasmus Mundus

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile ieșene coordonează cinci proiecte Erasmus Mundus 1

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Uni­ver­si­tatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI) coordonează, în­ce­pînd cu acest an universitar, patru noi progra­me de cooperare academică Erasmus Mundus.

Proiecte cu Israelul în Copou

UAIC a lansat în perioada 8 – 11 octombrie Proiectele Erasmus Mun­dus Academic Network (EDEN) și Inter-Academic Network Erasmus Mundus (IANUS), la care sunt par­tenere 35 de instituții de învățămînt superior din afara României. „Uni­ver­sitatea «Alexandru Ioan Cuza » este singura universitate din Ro­mâ­nia care coordonează trei proiecte Eras­mus Mundus. La întîlnirile de pro­iect au fost prezenți reprezentanți de la 20 de universități, respectiv de la 15”, a declarat prof. univ. dr. Henri Lu­chian, prorector pentru relații internaționale și parteneriate de studii și cercetare.

Proiectul EDEN a fost lansat oficial pe 10 și 11 octombrie și a reunit sub coordonarea universității 15 in­sti­tuții partenere, dintre care nouă din Europa și șase din Israel. Acesta vi­zează schimburile de studenți și ca­dre didactice provenind din universități europene către universități din Israel și invers. Au fost aprobate 122 de mobilități pentru perioade de la șa­se pînă la 24 de luni. Cel de-al doilea proiect al UAIC, proiectul IANUS a fost lansat pe 8 și 9 octombrie și vi­zează cooperarea cu universități din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Geor­gia, Republica Moldova și U­craina. Pentru acest proiect, UAIC a format un consorțiu de 20 de universi­tăți, dintre care nouă sînt universi­tăți europene. Fondurile aprobate sînt destinate burselor celor 280 de beneficiari care vor face vizite de studiu, cercetare sau predare la universitățile din consorțiu.

UAIC mai coordonează și pro­iec­tul EMERGE (Erasmus Mun­dus European Mobility with Neigh­bour­ing Region in the Est). Acesta a fost lansat la începutul anului universitar trecut și se bazează pe un parteneriat realizat între universități din Europa și instituții de învățămînt superior din Ucraina, Republica Moldova și Belarus.

Politehnica se preocupă de doctoranzi

UTI este partener în două pro­iecte: SMDTex (Sustainable Ma­nage­ment and Design for Textiles) în ca­drul Erasmus Mundus Joint Doc­to­rate Programmes (EMJDs) și CLink (Centre of Excellence for Lear­ning, Innovation, Networking and Know­ledge).

SMDTex va fi lansat oficial pe 29 octombrie și vizează desfășurarea programelor de doctorat pentru zece studenți (patru din spațiul european și șase din afara lui), în regim de cotute­lă, în domeniul managementului și de­signului textilelor. Proiectul se va desfășura pe perioada a patru ani, în parteneriat cu încă trei instituții de învățămînt superior din Franța, Ita­lia și Suedia și încă șase parteneri asociați. „Pentru facultate/universitate, în­seamnă un element de vizibiliitate in­ternațională foarte important. În­seam­nă desigur posibilitatea de a organiza doctorate cu dublă diplomă, care este ceva important pentru domeniul nostru și orice domeniu, desigur. Pro­iec­tul deja este demarat, prima serie de doc­toranzi va fi selectată pentru anul 2013, deci în august 2012 începe selecția internațională. Vor fi opt doctoranzi în primul an. Nu toți din România”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Loghin de la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial a UTI.

Proiectul CLink are ca scop îm­bu­nătățirea competențelor profesori­lor și studenților prin folosirea noilor teh­nologii de informare și comunicare. La acesta sînt partenere 11 universități, din țări afara spațiului european (Ban­gladesh, Bhutan, Nepal, Pakistan, Chi­na, India, Malaysia și Thai­lan­da) și din Uniunea Europeană (Ger­mania, Ungaria, Franța și Marea Britanie).

Programul de cooperare Eras­mus Mundus vizează dezvoltarea calității învățămîntului superior european și promovarea sa la nivel mondial.

Iulian BÎRZOI

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top