Viitorul presei scrise discutat la „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la Viitorul presei scrise discutat la „Cuza” 21

Vineri, 2 martie, la librăria-cafenea Tafrali de la Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc o discuție pe tema „The future of university presses: paper vs electronic, English vs local language, open access vs subscription”, care l-a avut ca invitat pe doc. dr. Arūnas Gudinavičius, profesor la Facultatea de Științe ale Comu­nicării și director al Editurii Universității din Vilnius, Lituania. Evenimen­tul, care a început la ora 11.00, a fost moderat de conf. univ. dr. Dana Bădulescu de la Facultătea de Litere și Dana Lungu, redactor-șef al Edi­turii UAIC, iar traducerea a fost asigurată de Alexandra Vrânceanu.

Principalele subiecte despre care s-a vorbit au fost: situația pu­blicațiilor academice în România, Lituania și Cehia, viitorul editurilor universitare, dar și tendințele editoriale ale revistelor academice și dorința cercetătorilor de a publica din ce în ce mai multe studii în lim­ba engleză și nu în limba locală. Invitații au mai vorbit, de asemenea, și despre diferențele dintre publicațiile online și cele tipărite, dar și des­pre succesul pe care e-books l-au avut în ultima vreme. Pe lîngă aceste mari subiecte de discuție, atît doc. dr. Arūnas Gudinavičius, cît și Dana Lungu au răspuns și întrebărilor pe care le-au adresat cei din public.

Cînd a venit vorba de publicațiile online, invitații au afirmat că o mare problemă legată de acestea este viteza cu care se răspîndesc de la un student la altul. „Atunci cînd un student are PDF-ul înseamnă, de fapt, că toți studenții din facultate au acel PDF. Nici publicațiile tipărite nu mai sunt, însă, ceva care să reprezinte neapărat o sursă de venit pentru edituri. Acestea sunt și el multiplicate în copii xerox, iar editura nu mai primește, de fapt, niciun ban”, a explicat doc. dr. Arūnas Gudinavičius. Dana Lungu, a menționat că această problemă există și în România și că, deși editurile universitare nu sînt neapărat o afacere, ele ar trebuie să producă un venit care să le poată permite să-și continue cercetările.

Evenimentul s-a încheiat puțin după ora 12.00, participanții fiind invitați la discuții informale cu invitații.

de Claduia PINCOVSKI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top