Adulter la puterea a treia

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Adulter la puterea a treia 42
Adulter la puterea a treia

Pe scena Ateneului din Iași, în sala „Radu Beligan”,s-a jucat sîmbătă, 20 octombrie, în „Pijamale”. Cei șase actori care au reanimat această comedie franțuzească au reușit să amuze publicul și să-l țină într-un zîmbet constant pe parcusul celei o oră și jumătate de spectacol în regia lui Andrei Ciobanu. Un spectacol despre trădări în dragoste, orgoliu, cît și despre iertare și chiar modul în care iubirea te orbește din cînd în cînd.

Desprinsă din comicul franțuzesc, piesa de teatru „Pijamale” te face să rîzi pe sub mustăți la niște glume și situații scoase parcă din absurd. Concentrîndu-se pe veșnicele trădări ale bărbatului față de femeie, piesa pune sub lumina reflectoarelor bucăți din viața a doi soți, Georges Chauvinet (Daniel Onoae) și Yvonne Chauvinet (Ana Hegyi), oameni din înalta societate care își trăiesc povestea de dragoste, fără a renunța însă la viciile pe care le are o persoană necăsătorită.

Umorul, poate prea pueril din cînd în cînd, apare din urma încurcăturile în care se pun cei doi, iar cînd în scenă își face apariția și un prieten de-a lui Georges, Leonard Joliejolie (Andrei Ciobanu), oamenii din sală rîd deja cu gura pînă la urechi. Diferit de cei doi soți, Leonard este un personaj bine conturat, al cărui umor stă în tonalitatea vocii și modul în care se poticnește de fiecare dată cînd urmează să-și spună replica. E îmbrăcat într-un kilt verzui și poartă o bască cenușie pe cap și ciorapi lungi în picioare. Întreg aspectul său este caraghios și complet opus față de cel al domnului și doamnei Chauvinet.

Pe parcursul piesei, personajele încep să-și facă apariția pe scenă în moduri din ce în ce mai ciudate, Joliejolie fiind cel care, grăbindu-se să ajungă la prietenul său, nici nu se mai chinuie să bată la ușă, ci intră direct pe fereastră, năvălind asupra lui Georges pentru a-i povesti ce i s-a întîmplat în seara precedentă. Personajele sînt asemănătoare între ele, moravurile le sînt aceleași, chiar dacă veșmintele și comportamentul le sînt diferite, într-un final ajungînd să facă toți același lucru doar pentru a-și hrăni orgoliul. Să se înșele reciproc.

Dragoste cu năbădăi

Domnul Chauvinet este cel care a pornit întreaga aventură a adulterului în care și curioasa lui soție se va îmbarca, plină de gînduri bune. Dorind să-i cunoască „prietenii” la care acesta își petrece nopțile de cîteva săptămîni, Yvonne îi trimite o telegramă „domnului” Babette Latouche (Alexandra Paftală) invitîndu-l la cină, dar „domnul” se dovedește a fi o superbă doamnă. De la acest incident se iscă un șir lung de evenimente, care mai de care mai absurde, evenimente în mijlocul cărora este pus, ca țap ispășitor, chiar Leonard Joliejolie, singurul bărbat din casă ce nu era atras de femei.

Pe lîngă tumultul care are loc în interiorul casei, în exterior, Inspector Legrande (Daniel Popa) face o înțelegere cu camerista familiei Chauvinet, Claudine Amour (Alexandra Macovei), promițîndu-i că o va face faimoasă dacă aceasta îl va ajuta la prinderea unui hoț căutat de toate organele de poliție din Franța. Se leagă tot felul de promisiuni iar pe parcursul piesei, personajele se pierd în propriile lor minciuni, afundîndu-se din ce în ce mai tare în acest viciu reprezentat de adulterul.

Intriga este construită în jurul acestui joc malefic în care intră doar cei care au ego-ul destul de mare pentru așa ceva, și, se pare, toate personajele puse în scenă în piesa „Pijamale” sînt conduse de orgoliul pe care trebuie să și-l satisfacă. Deși conturate în linii prea groase, personajele au reușit să amuze mulțimea din sală, iar glumele, uneori extrem de sexualizate, și-au atins scopul, făcîndu-i pe unii chiar să rîdă în hohote.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top