Am să mă fac lebădă cînd cresc mare
De pe scena Iașului 13 martie 2017 Niciun comentariu la Am să mă fac lebădă cînd cresc mare 24Eșarfele se întind pe holul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” și vinerea dimineața pare să fie vremea perfectă de privit rățuștele pe lac. Așa s-au gîndit învățătoarele cînd au aliniat, în șir indian, cîteva zeci de copii care fac pași mărunți și se-ndreaptă ca niște adevărați critici teatrali către sala mică, în care stă să înceapă „Rățușca cea urîtă”, după H. C. Andersen, în regia lui Ciprian Huțanu. Țin mîinile strîns de eșarfele întinse și legate între ele și înaintează odată cu zgomotul către băncile îmbrăcate în burete maro.
„Eu sînt puternic!” Fața e impunătoare, vocea la fel, litera „r” parcă ar mai avea puține exerciții de făcut pînă să ajungă unde trebuie, dar ar fi convins pe oricine. Silueta micuță își reia mersul și se-ndepărtează, inspectînd cu atenție distanța de la primul om prins de eșarfă la ultimul. Ochește ultimul rînd, se desprinde de fîșia de material și se-așază în colț. Copiii, parcă într-o pauză la grădiniță, se grăbesc să-și găsească locuri în sală și murmură, rîd sau tușesc mărunt. Din cînd în cînd, un țipăt scurt și nemulțumitor sparge agitația constantă și măruntă.
Actorii încep să mînuiască păpușile și, din ouăle așezate într-un coș de nuiele, încep să iasă în lumea de pe scenă capete mici, galbene și pufoase de rățuște. Actrițele, îmbrăcate în negru, se transformă în voci și murmurul copiilor dispare. Din toată liniștea se mai aude un „baaa nu ești ulîtă!” spus trist și încurajator de-o fetiță mică, atunci cînd rățușca cea urîtă vede lumina zilei și toate ograda începe s-o judece.
Rățuștele învață să măcăne, învață să înoate și decorul se schimbă din cinci în cinci minute, în funcție de gradul de complexitate al poveștii. Cînd reflectoarele se sting și balta se transformă în casa vînătorului, un „șșșh, a venit noaptea” explicativ al unui băiețel aduce pe toată lumea din sală la un nivel de înțelegere ușor al basmului. „Nu te mai mișca atît, zici că ești o femeie!”, îi zice-un băiețel îmbrăcat cu o bluză albastră altuia, care, plictisit, s-a ridicat în picioare și-a început să se întindă. Te uiți la rățușca gata să se transforme în lebădă și-ncepi să te întrebi de unde oare o fi învățînd copilul ăsta lecția asta scurtă de misoginism.
Îi spui în gînd că „rățușcă-i de genul feminin” și începi să zîmbești automat cînd vezi cum mîinile femeilor de pe scenă fac lebedele să zboare peste capetele copiilor, într-o lumină frumoasă și difuză și, chiar dacă din cînd în cînd, țipă, spun cuvinte pe care nu le știu sau încep să alerge prin sală, îți zici c-ai să revii cît de curînd la un așa spectacol dublu – la care să-ți miști privirea de pe scenă într-un timp al ludicului și înapoi, timp de aproape o oră.
Adaugă un comentariu