Căsătorie cu durata unui meci de fotbal
De pe scena Iașului 8 decembrie 2014 Niciun comentariu la Căsătorie cu durata unui meci de fotbal 18
Mariajul tradițional și tradiționalist e construit pe idei preluate de la alții. Fără orizonturi și fără idealuri – așa a fost prezentată căsnicia, miercuri, 3 decembrie, începînd cu ora 19.00, în piesa „Căsătorie în …doi” de la Ateneul Tătărași. Adaptare după un text de Ion Băieșu și în regia lui Andrei Ciobanu, care a fost și unul dintre personajele principale, piesa a evidențiat modul în care stereotipurile de genul femeii casnice și ale „bărbatului care aduce banii în casă” influențează viața de cuplu.
Pe peronul gării din Iași, dragostea își caută două trupuri pe care să le căsătorească. Ea, Petronela, fată de la sat, din Lețcani, cu dorințe și vise deprinse de la rudele și vecinii ei. El, Frosinel, băiat care se îndrăgostește pe loc de ea și care aduce în discuție o eventuală căsătorie chiar dacă nici nu știe cum o cheamă. În timp ce așteaptă următorul tren către casă, cei doi hotărăsc ce culoare va avea costumul de mire, cum va arăta rochia de mireasă sau cîți copii vor avea. Abia după ce trenul fetei pleacă își dau seama că nici măcar nu au făcut cunoștință.
Idealul
„Ai fost mireasă, gata acuma ești nevastă”, spune Frosinel pe un ton destul de văduvit de dragoste, atunci cînd se întorc de la nuntă. Și dacă tot a devenit nevastă, își amintește să o întrebe și cum o cheamă. „Petronela, Petronela Ghimbir”, spune ea cu un zîmbet larg, pînă la urechi, aranjîndu-și în vîrful capului funda mare, roșie. „Aa, bine, bine, eu sînt Frosinel Leuștean”, îi răspunde el plictisit, desfăcîndu-și nodul de la cravată. „Vai, da pînă și la nume ne potrivim”, spune ea dansînd și agitîndu-se, cerînd să o facă fericită. „Da’ tu ai vreun ideal în viață?” Nu, ea nu are și spune că dacă e neapărat să aibă, cumpără unul vechi de la București.
Așa că se hotărăște el să îi facă un ideal, în funcție de programul zilnic. Scoate o agendă unde este scris un program care, de la șase dimineața și pînă seara tîrziu, îl are pe el în prim-plan. Să îi aducă mic dejun la pat, iar ea să stea în picioare lîngă el pînă termină, să îl trezească „într-un mod distractiv”, sărutîndu-l cît mai aproape de ureche și să-i spună vorbe alese, iar după ce pleacă la serviciu, ea să facă apartamentul lună, insistînd pe parchet la care „să te poți uita doar cu ochelari”. Frosinel îi garantează că programul lui de fericire nu va da greș, pentru că este un program folosit de mai multe familii. Iar Petronela scrie cuvînt cu cuvînt pe foaie așa cum i se dictează, aprobînd la fiecare idee.
Orizontul
Petronela vrea să meargă la mare, la munte, în excursii care să le facă invidioase pe toate rudele ei din Lețcani. El ar vrea să meargă separați sau mai bine să stea acasă și să meargă toamna sau iarna cînd e mai puțin aglomerat. La munte nu ar fi bine să meargă, e periculos, sînt urși și lupi. „Frosinele, da’ dacă vine ursul mă prefac moartă și se rezolvă”, sare Petronela cu o idee salvatoare. „Hai lasă, vezi că s-a mai prefăcut unul mort și după ce a plecat ursul el a rămas la fel de mort, de frică de data asta”, o liniștește el, încercînd să o convingă să lase din mînă valiza pregătită pentru plecare.
Închisă zi de zi în casă, așteptînd „bărbatul care aduce banii”, fără să mai plece la munte sau mare, Petronela face curățenie în casă dansînd și cîntînd „Să-i amintiți, vă rog frumos, adresa mea, cînd vă-ntîlniți cu fericirea”. Iar fericirea ei vine acasă și doarme, fără să o bage în seamă. Începe să i se pară că Frosinel miroase „a lăcrămioară” atunci cînd vine de la serviciu. Iar el găsește un fir de păr în cartea pe care i-o oferă cadou de ziua lui. „Eu am deja o carte, de foarte mulți ani, și să știi că sînt foarte mulțumit de ea, sînt abia la pagina trei. E numai bună să mă adoarmă”, îi taie repede el orice replică drăgăstoasă.
Hotărăsc că e mai bine să se despartă decît să se înșele reciproc, însă au nevoie de un avocat și de un motiv. „Aoleu, după ce îi dăm și bani, vrea să-i dăm și motiv? Da’ el ce are de făcut?”, îl repede Petronela cu vorba în timp ce își înghesuie în geantă papucii de casă pe care vrea să-i ia la Lețcani. Însă atunci cînd se pregătesc să plece la avocat, firul de păr nu mai e de găsit, iar parfumul de lăcrămioară parcă nu se mai simte pe hainele sau pe gîtul lui Frosinel. „Auzi, îți place Rapidu?”, își întreabă Frosinel consoarta, căutînd motiv de ceartă. „Daaa, păi cum să nu… îmi place și cu rapidu și cu acceleratu’, numai să am loc”, îi răspunde ea, însă el deja își pune mîinile în cap a pagubă. „Ia mai bine hai să lăsăm asta cu despărțirea și să mergem noi la un meci, că sigur nu ai fost acolo la tine la Lețcani.”
Adaugă un comentariu