Comunismul văzut prin oglinda reflectorizantă

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Comunismul văzut prin oglinda reflectorizantă 56
Comunismul văzut prin oglinda reflectorizantă

„Salonul de proiecte” din Bucureşti în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi (UNAGE) şi Asociaţia Centrul de Fotografie Contemporană Iaşi, au organizat marţi, 5 martie 2019, expoziţia „Dezarhivări” la Galeria apARTe. La vernisajul evenimentului a fost prezentată arhiva personală de imagini a lui Mihai Oroveanu, fostul director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începînd cu ora 18.00, în galeria din interiorul Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE, a fost ilustrată munca studenților, care în conceperea lucrărilor s-au folosit atît de arhiva lui Oroveanu, dar și de imagini personale, avînd ca punct comun perioada comunistă. Pe baza arhivei fostului director, tinerii artiști, masteranzi în anul al II-a, și-au folosit creativitatea realizînd atît proiecții foto-video, cît și machete.

Patru masteranzi ai Departamentului Foto-Video de la Universitatea Națională de Arte București (UNArte), Vlad Albu, Alice Feraru, Mircea Hristescu şi Francesca Ignat, au folosit în lucrarea lor, o arhivă de diapozitive ale unor persoane anonime. În proiecţia pe oglinda retrovizoare a unei Dacii 1300 a Mălinei Moncea, studentă la UAGE, se regăsesc frînturi din trecutul comunist, din perioada tinereții lui Oroveanu. În cadrul evenimentului, Ioana Berdan, o altă studentă de la UNArte, a proiectat un film alb-negru prezentînd fotografii din aceeaşi perioadă.

Pe lîngă ilustraţiile expuse prin diferite moduri, într-un colţ al galeriei, sub banda de delimitare cu avertismentul „Fragil” a fost aşezatun „Ex-Shop” fiind, aşa cum îi spune şi numele, un „magazin” cu obiecte vechi dintre cele mai diverse, de la ciorapi lycra, greu de găsit în perioada comunismului, pînă la cărţi, mărgele şi jocuri de buzunar. Acestea au fost expuse pentru curioşi de Larissa Danilov, studentă la UNAGE, fiind o expoziție ce exprimă tinerețea în comunism și cît de greu era pentru cei care au trăit în acea perioadă să își cumpere obiectele pe care, în zilele noastre, le găsim cu mare ușurință.

Pe parcursul evenimentului şi-au făcut apariţia studenţi care au privit exponatele, avînd posibilitatea de a le pune întrebări celor care au realizat lucrările, fiind prezenţi la eveniment. Mihai Florea, student la UNAGE, a povestit despre piramida pe care a construit-o, înăuntrul căreia se află macheta unei case, explicînd că acolo este reprezentată casa vecinilor bunicilor săi. „Tuluc”, numele proiectului său, vine de la numele foștilor proprietar, iar pozele așezate lîngă machetă, le-a găsit în casa părăsită. „Am vrut să expunem comunismul prin ochii noştri, cum am înţeles noi această perioadă fără ca măcar să o trăim”, spune Mihai Florea, masterand al Facultății de Arte Vizuale și Design de la UAGE.

de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top