Confesiuni despre sfîrșitul lumii
De pe scena Iașului 24 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Confesiuni despre sfîrșitul lumii 0„Te rog să nu mai vorbești nici de Dumnezeu și nici de Ceaușescu. Îmi promiți?”, este rugămintea mamei pentru Lali. Micuțul de 7 ani este convins că „tovarășul” e singurul vinovat pentru problemele familiei sale, așa că pune la cale să-l omoare pe acesta cu praștia. În clădirea veche a Centrului Cultural German, planurile copilului din „Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii” prind viață în regia lui Cătălin Mițulescu. Regimul comunist a fost retrăit marți, 19 ianuarie, într-o seară specială dedicată anului Revoluției.
„Vorbești exact ca o secretară de partid”, se aude vocea unui tînăr întrerupîndu-și prietena, care privește derutată pereții îngălbeniți, cu crăpături. „N-am știut că locul arată în halul ăsta”, spune tînăra cu răsuflarea tăiată, ajunsă tîrziu la Goethe Zentrum. Nu pierde însă nimic, ba chiar mai așteaptă aproape o oră. În acest timp, ei și ceilalți tineri interesați de proiecția de film au putut vorbi cu organizatorii, veniți în mai multe rînduri în holul neîncăpător, cu pliante sau informații, pentru a convinge lumea să nu plece.
Generația ’89
„În sala asta am făcut mult timp cursuri”, se aude șoapta unui băiat către o colegă. Încăperea semiîntunecată arată ca o sală de clasă cu ferestre mari și planșe pe pereți, care în loc de tablă avea o pînză albă, pregătită pentru proiecția de film. „Facem o scurtă prezentare a proiectului Generația ’89, după care vom da drumul la film”, spune rapid unul dintre organizatori, o tînără plină de energie.
Ea își păstrează tonul vesel și explică în continuare, cu ajutorul unui slideshow, în ce constă proiectul internațional, chiar dacă numai cîțiva dintre cei prezenți erau născuți în anul Revoluției. După încurajări și sfaturi, pînă și cei trecuți de 20 de ani au pus întrebări și s-au interesat de subiect. „Am ales acest film gîndindu-ne că vă vor veni idei pentru eseurile de participare”, se aude din nou vocea organizatoarei, după care se face beznă.
Sfîrșitul lumii la Goethe Zentrum
Spectatorii văd viața din anul 1989 si „Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii” prin ochii familiei Matei. Imaginea preșcolarului Lali, care pune la cale pe ascuns să treacă Dunărea, cu prietenii lui din cartierul mărginaș al Bucureștiului, uimește publicul din prima. Planurile copiilor cu dinți de lapte sînt puse în aplicare însă de sora mai mare, Eva, o liceancă exmatriculată pentru că refuză să ia asupra sa vina spargerii unui bust de-al lui Ceaușescu.
La școala profesională unde este transferată, îl cunoaște pe Andrei, împreună cu care începe pregătirile pentru a trece Dunărea, spre „Serbia, apoi Italia”. La mijlocul drumului însă, fata se întoarce fără să se uite-n urmă, la familia sa, lăsînd tînărul să se îndrepte singur spre libertate.
Amintirile epocii netrăite
Deși cei mai mulți din sală nu au cîntat imnul „Trei culori” înainte de ore și nu s-au adresat la școală cu „tovarăși profesori”, băncile de lemn, uniformele albastre sau careul din curtea liceului îi face să nu-și poată stăpîni cîte un „ghiozdan de ăla aveam și eu” sau „aveam o profă exact așa”.
Rîsete îzbucnesc printre spectatori în momentul în care tatăl, Mircea Diaconu, îmbrăcat în cojoc și cu căciulă de blană lăsată pe frunte îl imită pe Ceaușescu în bucătarie. „Eu sunt președintele și pot să vă dau orice”. La întrebările curioase ale copiilor, continuă „Vă dau încă o oră de televiziune. Tot cu mine”.
Nemulțumit, Lali îl alungă pe „președinte” și-l încuie într-una din camere, „la coteț”, unde lumina s-a stins aproape imediat. De la copiii obișnuiți să bîrjbîie pe întuneric nu s-a auzit decît „E de la ei” și multe chicote, iar de la părinte un „Nenorociții dracului”, zis printre dinți.
Dulce pajiște albastră
Odată ajuns școlar, Lali îsî modifică planurile. Nu vrea să mai fugă din țară, ci să compună „cea mai frumoasă poezie” pentru șeful statului, iar după ce i-o recită personal, să-l „omoare cu praștia”. Versul „Tovarășe Nicolae Ceaușescu, că mulțumesc pentru copilăria ce-o trăiesc”, proclamat în fața învățatoarei nu poate decît să lase un gust amar. Deși ajunge împreună cu restul clasei într-o excursie pînă la București, copilul renunță la plan după ce observă că este prins în plină Revoluție. Spre sfîrșitul zilei, membrii familiei Matei se adună acasă și se îmbrățișează, printre lacrimi și rîsete auzindu-se puternic „Am învins!”. Libertatea îi dă un nou sens Evei, angajată acum pe croazieră.
Spectatorii pleacă cu greu din sala Centrului Cultural German. În genericul de final, doar refrenul „Țara noastră-i țara noastră, dulce pajiște albastră/ aripă sculptată-n dor, de lumina ochilor” se aude stins, printre pașii celor ce se îndreaptă spre ieșire.
Gianina PETRUCĂ
Adaugă un comentariu