Crizantemele și dovlecii au invadat Grădina Botanică
De pe scena Iașului 2 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Crizantemele și dovlecii au invadat Grădina Botanică 16Vernisajul expoziției ,,Flori de toamnă” a avut loc sîmbătă, 31 octombrie, începînd cu ora 11.00, în sera expozițională din Grădina Botanică ,,Anastasie Fătu” din Iași. Ajunsă la a XXXIX-a ediție, expoziția a adus în atenția publicului ieșean flori precum crizantemele, tufănelele și plante decorative ca varza, ardeii și dovlecii. Pe lîngă acestea au mai fost prezentate și semințe ale unor soiuri mai cunoscute, precum alunul și sălcîmul, dar și cîteva mai puțin populare precum cele de drăcilă și oțetar. Speciile sînt cultivate în Grădina Botanică, iar majoritatea plantelor se găsesc în sere. Celelalte plante sînt aranjate în curtea grădinii ca într-un covor multicolor sau sînt așezate de-a lungul potecilor pavate. La vernisajul expoziției au fost prezenți prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rector al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ,,Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași.
În paralel cu vernisajul organizat la Grădina Botanică s-a organizat și expoziția ,,Atelierul de ceramică”, care a reunit lucrările din lut ale unor copii cu vîrste cuprinse între patru și șapte ani, coordonatorul acesteia fiind Ionela Mihuleac, artist plastic.
La 11.30 a început concertul ,,Sinestezii cu muzică și flori” în care au interpretat Lidia Bourceanu, Gabriela Enășescu de la UAIC, tenorul Liviu Muntean și Ionuț Copăcel de la Filarmonica ,,Moldova”. Corala „Universitas”, formată din studenți de la UAIC a încheiat programul artistic al evenimentului. „Evenimentul reprezintă un bun prilej de prezentare a unor colecții cu o valoare patrimonială deosebită. Expoziția este dedicată împlinirii a 155 de ani de la fondarea «Universității Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Întreg evenimentul a fost pregătit de personalul Grădinii Botanice în colaborare cu zece studenți de la Facultatea de Biologie.”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al grădinii. Fotografiatul a fost permis, de aceea mulți dintre vizitatori își împărțeau timpul între privit și imortalizat diferitele tipuri de flori. Expoziția va putea fi vizitată pînă pe 23 noiembrie, între orele 9.00 și 17.00, excepție făcînd zilele de luni și miercuri, în care serele vor fi închise. Pentru studenții de la UAIC intrarea va fi gratuită, iar celelalte persoane vor plăti o taxă de cinci lei.
Adaugă un comentariu