Cum s-a cuibărit cultura pe strada lui Ibrăileanu
De pe scena Iașului 2 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Cum s-a cuibărit cultura pe strada lui Ibrăileanu 58Ieșeni de toate vîrstele și profesii, de la jurnaliști, profesori sau oameni de artă, și-au dat întîlnire miercuri, 28 octombrie, începînd cu ora 17.00, la Muzeul Unirii din Iași, cu ocazia lansării documentarului „Flotant pe strada Ibrăileanu”, o producție TVR Iași realizată de Vasile Arhire. Documentarul este un dar al regizorului pentru cei 24 de ani de emisie al studioului regional al Televiziunii Române. Strada cu blocuri comuniste, cu „cazarme”, așa cum le numește Sorina Bălănescu, fostă profesoară de slavistică, găzduiește în casele care-o străjuiesc personalități importante ale culturii ieșene încă din anii ’50 ai secolului trecut.
„Alerg, alerg de două-trei ori pe săptămînă, o fac pentru că îmi place”, astfel începe cursa regizorului Vasile Arhire spre valorile Iașului de pe „Ibrăileanu”. Profesori, pictori și actori își desprind destinul lor de-al celorlalți și, în dialog cu regizorul, încep a depăna din povara amintirilor. Momentele în care s-au stabilit la Iași sau nopțile petrecute cu părinții în sălile Teatrului Național în timpul repetițiilor, au readus în prim-plan anii începuturilor de viață și carieră. Personalitățile ajunse la vîrsta înțelepciunii privesc parcă cu nostalgie spre anii petrecuți la catedră sau pe scena teatrelor românești, evidențiind momentele în care au reușit să publice un volum, să finalizeze un portret sau să joace pe scenă alături de un actor anume. Însăși autorul filmului recunoaște că în funcție de cîte vieți descoperim, atîtea povești trăim.
„O șansă de a fi aproape de oameni“
Istoria are obiceiul de a se repeta, generație după generație obișnuim să aducem la lumină talentul, dăruirea, perseverența și munca înaintașilor noștri, spun persoanele care iau cuvîntul, una după cealaltă. „Flotant pe strada Ibrăileanu” are șapte personaje, prof. univ. dr. Sorina Bălănescu, profesor de slavistică și teatrologie la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Acad. Radu Miron, pictorul Dan Hatman, prof. Ion Arhip, actorul Dionisie Vitcu, regretatul filolog Gavril Istrate și regizorul Vasile Arhire. Fiecare reproduce secțiuni din povestea Iașului cultural încă din anii ’50 ai secolului trecut. Academicianul Radu Miron povestește în film cum își legăna pruncul printre studii și calcule matematice, iar Dionisie Vitcu își amintește cum veneau oamenii la teatru pentru a cunoaște actorii din spectacole. „La Iași am avut întotdeauna și mai ales în anii tinereții mele un public extraordinar. Eram la teatru și se auzea după premieră, vino și-o să-l vezi pe cutare sau vino și-o să-l vezi pe cutare”, mărturisește actorul.
Cadre cu o stradă, cîțiva copaci plini de melci, o pisică ascunsă printre buruieni, oameni simpli care se întorc de la piață și blocurile care găzduiesc apartamentele eroilor se succed pe ecran. Din acest scurt documentar deducem prioritățile personalităților: studiul asiduu, aplicarea cunoștințelor, depășirea propriilor limite și obținerea rezultatelor i-au adus pe micile ecrane. Filmul ne oferă și o privire în fiecare apartament al protagoniștilor, care sînt pline de portrete, tablouri și un număr impresionant de cărți.
„Aceasta este o șansă de a fi aproape nu numai de oameni importanți ai cetății, ci de oameni în general. Filmul este darul meu pentru TVR Iași, care la 3 noiembrie împlinește 24 de ani”, a spus Vasile Arhire după proiecție. La eveniment, fiecare „actor” a primit cîte o plachetă aniversară a TVR Iași și cîte un DVD cu filmul documentar. „Îți mulțumim din suflet, de 25 de ani nu am mai trăit un moment ca acesta. Ne-ai adus în astă seară în împărăția cărților”, a spus în discursul său profesorul Ion Arhip, care a recitat cu emoție versurile poeziei „Niciodată toamnă” a lui Tudor Arghezi, declarînd această toamnă ca fiind „cea mai frumoasă din ultimii 25 de ani”.
Adaugă un comentariu