Cum te joci de-a copilul de Ziua Femeii
De pe scena Iașului 13 martie 2018 Niciun comentariu la Cum te joci de-a copilul de Ziua Femeii 10Pe 8 martie, Doru Octavian Dumitru a scos de la naftalină cele mai cunoscute glume ale sale și a susținut un spectacol special pentru femei la Ateneul din Iași de la ora 19.00. De fapt, a reciclat o parte din show-ul lui Allan Pease despre cum funcționează creierul bărbaților versus cel al femeilor și l-a adaptat, apoi l-a îmbinat cu tot felul de glume românești devenite aproape clișeu. La spectacol însă s-a rîs cu poftă, iar sala a fost atît de plină încît o parte din public a stat și pe scenă, pe scaune puse de cei de la Ateneu.
Spectacolul a fost unul pentru oamenii care nu preferă glume foarte complicate, iar comediantul a oferit chiar și explicații pentru unele „bancuri”, în cazul în care unii dintre spectatori poate nu au înțeles ce vrea să spună. Încă de la început, acesta a mizat pe clișeele arhicunoscute: femeia este obsedată de curățenie, iar bărbatul nu înțelege această obsesie, femeia pune stăpînire pe casă după căsătorie, iar soacra se mută întotdeauna cu noii căsătoriți pentru a-i face viața amară bărbatului.
„Împrumutată” de la Allan Pease a fost prima parte a spectacolului, în care vorbește despre faptul că o discuție la bărbați este întotdeauna „ordonată”. Fiecare are rîndul său în care vorbește, ceilalți ascultă, iar apoi altcineva vorbește și ceilalți ascultă. Lucru care nu se întîmplă la femei, care vorbesc toate în același timp și totuși sînt capabile să fie atente la toate subiectele, ba chiar sînt capabile ca a doua zi să-și amintească cu ce au fost îmbrăcate partenerele de conversație. Comparativ cu show-ul lui Allan Pease au lipsit însă explicațiile științifice, iar totul a devenit doar un soi de „mișto” despre femei.
O bună parte a show-ului de joi seară a fost despre obsesia de curățenie a doamnelor și despre faptul că acestea sînt mereu cu o cîrpă în mînă. Cît pentru a șterge praful, cît pentru a aminti bărbaților despre statutul lor. Da, și explicat ce vrea să spună prin asta, menționînd că „adică bărbații sînt zdrențe”. Spectacolul lui Doru Octavian Dumitru poate fi asemănat cu unul de stand up comedy, însă mult mai slab. Sau poate cu unul pentru nostalgicii momentelor de pe TVR 1 reluate la nesfîrșit în noaptea de Revelion. De apreciat a fost însă decența spectacolului, avînd în vedere că în sală au fost prezenți și copii.
S-a rîs mult, chiar dacă o mică parte dintre cei prezenți au schițat cel mai adesea doar cîte un zîmbet sau au stat cu telefoanele în mînă timp de două ore, privind spre actor cu neîncredere sau dezaprobare. Au regretat însă din plin la finalul spectacolului.
Timp de aproape 15 minute, discursul actorului a devenit serios. A vorbit despre nevoia de a rîde de viață, despre faptul că totul este efemer și nu ar trebui să fim serioși. Să fim mereu copii. Iar asta a încercat să facă și actorul, să se „joace” împreună cu cei prezenți. Brusc, cei care l-au ignorat pe actor au devenit atenți, iar în loc de dezaprobarea din priviri se citea un ușor regret. Acela că au uitat să fie copii, să nu ia totul în serios și să rîdă.
Adaugă un comentariu