Dialog despre talk-show și literatură

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Dialog despre talk-show și literatură 30
Daniela Zeca Buzura, La taclale cu idolii

Studenții Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) s-au întîlnit la o masă rotundă în Sala Senat a Universității cu jurnalista și scrii­toarea Daniela Zeca-Buzura. Eve­ni­mentul a avut loc cu ocazia lan­să­rii volumului „La taclale cu ido­lii”, apărut la Editura Polirom.

Astfel, marți, 3 martie, stu­den­ții de la Catedra de Jurnalism au aflat ce înseamnă un talk-show de calitate, dar și cum se împacă jurnalismul cu literatura. „Volumul în­sumează o analiză asupra tutu­ror talk-show-urilor realizate în Ro­mâ­nia în ultimii 14 ani. Talk-show-ul este un gen ieftin de televiziune și în raportul calitate-preț, aduce rapid o bună audiență. Un alt merit este că se vede întreaga oglindă a societății printr-un singur show”, a explicat Daniela Ze­ca-Buzura. Prof. univ. dr. Daniel Con­durache, cadru didactic la Ca­tedra de Jurnalism de la UAIC, a precizat că „La taclale cu idolii” este o carte dedicată analizei publicistice aflată în expansiune așa cum este talk-show-ul de televizi­u­ne, o mare parte din volumul fostului director al TVR Cultural fiind cercetarea realizată pentru lu­cra­rea de doctorat. „Este prima carte în limba română dedicată acestui subiect destul de sensibil”, a menționat acesta.

„La taclale cu idolii” în opinia drd. Doris Mironescu este o ana­li­ză calitativă a contextelor, a regiei și a rolurilor în talk-show utili­za­te de către principalii realizatori de talk-show din România.

Scriitoarea a împărtășit publicului experiența pe care a trăit-o în timpul vizitelor sale în Iran, după proiecția filmului realizat acolo și intitulat „Focul lui Zara­thus­tra”.

Partea a doua a întîlnirii dintre Daniela Zeca-Buzura și publicul său a avut loc începînd cu ora 18.00 la Librarium Palas. Întîl­ni­rea cu cititorii intitulată „Litera­tu­ră și televiziune” a adunat un publica mai numeros decît a permis spațiul din librărie, iar nu­mă­rul mare de întrebări referitoare la tri­logia „Istoria romanțată a unui sa­fari”, „Demonii vîntului” și „O­mar cel orb” au creat o atmosferă pri­e­tenoasă pe parcursul a două ore. În încheiere, realizatoarea de emi­siuni radio și TV, Daniela Zeca-Bu­zura, a oferit o serie de autografe.

Lansarea cărții „La taclale cu idolii” a fost organizată și cu oca­zia împlinirii a 20 de la înființarea Edi­turii Poli­rom care pînă în pre­zent a scos de sub tipar peste 55.000 de titluri.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top