Fabulă cu doi frați

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Fabulă cu doi frați 38

În 2012 s-au împlinit 200 de ani de cînd frații Grimm și-au pu­bli­cat primul volum din colecția lor de basme, „Kinder und Haus­ma­mar­­chen” (Povești pentru copii și fa­mi­lie), urmat de un al doilea cîți­va ani mai tîrziu. Pentru a săr­bă­tori evenimentul, Cen­trul Cultu­ral German din Iași (CCG) organi­zea­ză luna aceas­ta o se­rie de eve­ni­men­te strînse la­olaltă în să­­p­tă­mî­ni­le dedicate Fraților Grimm.

De pe 5 pînă pe 8 decembrie, în colaborare cu Teatrul „Lucea­fă­rul” a fost realizată expoziția „Lu­mea Basmelor”, ce s-a axat pe șap­te te­me regăsite în majoritatea po­veș­ti­lor celor doi folcloriști ger­­mani, pre­cum eroul, eroina, răul, ani­ma­le­le, înfricoșătorul, magia și pro­be­­­le. Vi­­zitatorii au avut oca­zia să as­cul­­te și să vadă pe viu 21 de bas­me ale co­pilăriei, totul cu aju­torul unor ecrane și difuzoare am­pla­sa­te în să­lile teatrului. Iar cei care au vrut să se pună în cizmele fra­ți­lor, au a­vut la dispoziție un iPad unde au pu­tut să comple­teze cîteva rînduri dintr-o poves­te deja în­cepută de altcineva, contribuind astfel la crearea unui basm unic.

Prof. univ. dr. Eugen Muntea­nu, cadru didactic de la Faculta­tea de Li­tere a Universității „A­lex­andru Ioan Cuza” din Iași a ți­nut pe 11 de­cembrie o pre­zen­ta­re despre in­flu­ența fraților Grimm în cultura ger­mană. Majoritatea îi cu­noaștem du­pă munca de adu­nători de bas­me, însă „cît de mulți știți despre ac­ti­vi­tatea de pionie­rat în lingvistică a ce­lor doi? Aceș­tia făceau parte dintr-o epocă de aur a culturii germane și erau lin­g­viști, filologi, etnologi, un fel de en­ciclopedii ce respiră, da­că îmi permiteți”.

Profesorul ne-a ară­­tat două din­tre cele mai impor­tan­te con­tri­bu­ții ale fraților, dic­țio­na­rul limbii germane care a fost ter­mi­nat abia în 1960, mult după moar­tea au­to­rilor. Iar cealaltă cre­a­ție a apar­ținut fratelui mai ma­re, Jacob, care a rea­lizat prima carte de fo­ne­ti­că a lim­bii materne. „Gîndirea lui Ja­cob este una istorică, sau pu­tem spu­ne chiar poetică. Punea accent pe fo­ne­tică, morfologie, pe pers­pec­­ti­va isto­ri­că, iar fiecare fapt știin­­ți­fic era de­fi­nit printr-o me­ta­fo­ră”, ne-a povestit prof. univ. dr. Eu­gen Mun­­­teanu.

Al doilea volum din colecția de basme va împlini anul viitor do­uă secole de la publicare, ivin­du-se astfel și o nouă ocazie de a ne reîntoarce pe tărîmul fabulelor a celor doi folcloriști și lingviști ger­mani.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top