În cușca îngerilor e pericol de moarte

De pe scena Iașului Niciun comentariu la În cușca îngerilor e pericol de moarte 4

De cîte ori poate să moară un înger? Pînă dă Domnul așteptînd să dea omul o mînă de ajutor. Așa scrie în „Down Way (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire)”, piesa lui Oleg Bogaev, transformată-n spectacol de Radu Afrim. În luna martie, de trei ori îndrumarul acesta va putea fi urmărit din scoartă-n scoartă, pe viu, în cutia cea neagră a Naționalului Ieșean. Odată intrat în Teatrul Cub, te simți ca-n jobenul unui magician. Norii se întind ca fumul printre picioare și vîrtejuri de puf se ridică sub tropăitul de înger neputincios. Adică nu îngerul, ci omul, el e neputincios.

Într-un cub de sticlă se iscă vîr­te­juri de pene. Arată așa, ca o cafenea occidentală, cu vedere spre lu­me. Acolo stau îngerii ghemuiți și se joacă în legea lor. Nu le prea pla­ce să moară, dar n-au încotro. Trag la sorți să decidă care dintre ei o să se prăvălească în fața ma­și­nii. Au o telecomandă cu care des­chid poarta spre cealaltă lume, fiin­dcă o șosea din pustiu poate să du­că îndeobște spre nicăieri, ori spre cer.

Cînd îngerii deschid poar­ta, pot să privească drumul aces­ta, așa cum s-ar uita copiii la te­levizor. Și nu­mai deodată unul din­tre ei își fa­ce vînt și intră cu um­bra în ecranul pe care, pînă adi­nea­uri, se vedea doar o mașină tre­cînd în mare vi­te­ză. Odată căzută umbra de înger pes­te filmul vieții de muritor, ecra­nul se-nchide, iar oamenii din ima­gi­nea mișcătoare apar direct pe sce­nă, acolo unde îngerul i-aș­teap­tă în carne, oase și pene. E rănit. De-acum, ar putea să facă schimb de viață și moarte cu cei coborîți din mașină. Adică omul să salveze și el, măcar o dată, un înger, ca să ara­te că merită să trăiască.

Primii oameni se uită năuciți. De bună seamă că l-au omorît. „E vina ta”. „Ba a ta!”. Se căznesc să miș­­te cadavrul din loc. Dar ca­da­vrul de înger e prea greu pentru pu­terile lor. Ea o să-și taie venele. Nu­mai atunci el o să-și amintească că înc-o iubește. Dar cînd și-au amin­tit unul de altul, au uitat de în­ger. „Nu-i nimic.” O să cadă încă un zburător sub roțile altor oameni cu altă mașină. Doar că nimeni nu are timp pentru salvarea altcuiva.

La Paștele înaripaților

„Viața e ca o balegă pe asfalt. Se usucă repede”, înclină din cap un vorbitor din lumea sovietică. „Nu-i nimic”, gîndesc îngerii. Poa­te că moartea lor nu-i credibilă, de vreme ce oamenii așa de lesne o trec cu vederea. Încep să-și pună car­ne tocată pe cap. Să fie vizibili. Se perindă tot mai însîngerați prin­tre roțile perechilor de oameni.

Mereu coboară din mașină cîte doi, ca din arcă. Dar oamenii nu se a­ting de mortăciuni. „Nu-i nimic”, gîn­desc îngerii. Se vor mișca, s-ara­te că nu-s morți de tot, că salva­rea are un rost. Dar oamenii se vor spe­ria. „Nu-i nimic”. Vor vorbi, pe lim­ba lor, gîngurită, să se audă că-s vii, fără să înspăimînte. Un bătrîn și-o bă­trînă îi recunosc, în sfîrșit. Dar e prea tîrziu. Ei uită ca orice bătrîn, nu din suflet, ci din sclero­ză. Tuturor ce­lorlalți le-a fost lene, sau silă, sau n-au avut timp, sau chef, sau suflet să salveze o creatu­ră de-a Dom­nu­lui. De obicei, creatu­ra aceasta-i pă­zea din invizibil, așa că omul nu și-a bă­tut capul nici s-o re­cu­noas­că, nici ­s-o ajute, păs­trînd „firea lu­­cru­rilor” in­tac­tă: „care-pe-care aju­tă” nu poate fi răs­tur­nat.

Zburătorul fără cap

Ar fi smuls pană cu pană, din ari­pile lor, pînă ar fi devenit cu to­tul chei dacă și-ar fi pus în minte vreo „ghicitură” de soiul lui „mă sal­vează, nu mă salvează”. Dar în­ge­rii n-au minte, așa că sînt fericiți. Ei mor numai așa, fiindcă moar­tea lor e ca o lecitină. Să nu uite omul unde se duce și spre ce se-ndreaptă.

Dacă omul nu-și amin­­tește și tot greșit o apucă, ei pot să mai moară o dată. Și încă o dată și tot așa pînă or nimeri moar­tea cea bună, din care să fie salvați.

Fiindcă o moarte fără salvare nu dovedește nimic, ca o glumă cu fi­nalul uitat. „Oamenii sînt tare na­ivi. Habar n-au că acolo, după o in­ter­secție, poate să-i ia Dracul”. As­ta e vorba Satanei, dar Dum­ne­zeu nu vrea să țină seama de ea. Mă­car că părul i-e roșu, trupul plin, iar lo­gi­ca, limpede ca evidența: „oa­me­nii nu merită să tră­ias­că. Să termi­năm circul ăsta”.

Dom­nul mor­mă­ie ab­sent: „Vom con­tinua”. Îngerii tro­păie fericiți că vor fi iarăși slo­bo­zi­ți în lume, iar printre ei apare – în loc de „cu­prins” pentru îndrumarul toc­mai sfîr­șit – o statuie înaripată și al­bă, dar lipsită de cap. Toți oamenii, Dumnezeu și cu făpturile sale, se pe­rindă prin spatele ei, proptindu-și bărbia de gî­tul din ghips. Numai Satana surîde pro­vocator, ca un fotomodel spriji­nit de-o coloană grecească.

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top