Inimile orașului nu bat împreună

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Inimile orașului nu bat împreună 21
Inimile orașului nu bat împreună

Pe holul Palatului Rozno­va­nu, expoziția ,,Conviețuiri” vine să arate ieșenilor cum trăiesc la un loc minoritățile din România. Prin­tre coloanele aurite și albul ne­pă­tat al pereților din primărie, mai multe siluete se mișcau vineri în cerc, de la o lucrare, la alta, iar une­le făceau oprire și la masa aco­pe­rită cu băuturi răcoritoare sau di­ver­se gustărele, dar se vedea că nu au venit pentru ele, ci mai mult pentru a admira și a stabili le­gă­turi cu cei prezenți, oameni de cul­tură și simpli admiratori.

Timp de zece zile, în cadrul FIE, Primăria Iași este transformată în­tr-o galerie de artă, în care, la ini­ția­tiva Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala locală, expun 32 de artiști ieșeni. Aceștia aduc în fața iubitorilor de artă creații personale – unele prezentate în premie­ră, după cum este cazul sculpturii din bronz și lemn „Stare poetică”, realizată de artistul de origine ucraineană Dan Covătaru – unite de tema viața, locurile și obiceiu­ri­le comunităților minoritare din Iași. Printre expozanți, se regă­seș­te Felix Aftene, pictorul de origi­ne basarabeană Valeriu Gonceariuc, graficianul Dragoș Pătrașcu, pictorii Bogdan Bârleanu, Zamfira Bâr­­zu, Atena Simionescu, Valentina Dru­țu și Vasile Brânzan.

Lucrările expuse redau o ga­mă de culori variată, dar prima impresie care rămîne după anali­za­rea fiecăreia este că albastrul închis și roșul aprins sînt favo­ri­tele. Detașarea, dar și lupta pentru afirmare, trec dincolo de pînză, prin modul abstract, uneori avangardist, lipsit de reguli și jucăuș prin care numeroșii artiști și-au marcat teritoriul printr-o armată de pensoane.

Trei tablouri ilus­trea­ză cîte o mînă, semn de protecție și noroc la musulmani. Expoziția cuprin­de și câteva sculpturi, care au fost expuse într-un plan se­cund, astfel încît oricine ar vrea să le studieze detaliile, ar trebui să stea în ge­nunchi lîngă ele.

După mai multe șiruri de ta­blouri, privitorii sînt chemați că­tre un tablou cu culori stridente, din care pare că se strigă. Doi maci iden­tici, ca niște frați gemeni, spun povestea unei minorități ascunse într-un lan verde.
Expoziția de artă plastică „Con­viețuiri” face parte din evenimen­tele culturale organizate în pro­iec­tul „Istoria minorităților – o a­bordare cultural artistică a diver­si­tății”, derulat de primăria locală împreună cu Universitatea „A­lexan­dru Ioan Cuza” și Asociația „Pro Roma”.

de Bianca VIERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top