Literatura românească, premiată la Botoșani
De pe scena Iașului 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Literatura românească, premiată la Botoșani 11De ziua poetului Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, Botoșaniul a găzduit decernarea Premiilor Naționale de Poezie care poartă numele scriitorului. La evenimentele organizate în cinstea lui Eminescu la Ipotești și în orașul natal al autorului Luceafărului, mai des se întîmpla să calci pe pantoful unui om politic sau poet decît pe opinicile oamenilor simpli.
Înarmați cu zîmbete largi, cei a căror meserie este cuvîntul, printre care și prefectul Costică Macaleți, deputați și senatori botoșăneni, și-au dat întîlnire în parcarea din fața primăriei din Botoșani. Aceștia au țesut poalele statuii lui Mihai Eminescu cu gerbere și coroane de flori purtate asemeni unor prunci de jandarmii îmbrăcați în ținută de gală. Personalitățile, cu capul plecat, recitau în barbă, ca pentru ei, din versurile lui Eminescu, formînd un șuvoi de zumzete. Au trecut ca într-un pelerinaj religios prin fața statuii ținînd cîte un scurt moment de reculegere. S-au îndreptat apoi spre biserica Uspenia, lăcașul de cult în care poetul a fost botezat, pentru slujba de pomenire a acestuia.
Teatrul și cartea din casa lui Eminescu
Ipoteștiul, comuna care păstrează casa memorială a poetului, a primit în Amfiteatrul Laurențiu Ulici elevi, studenți și profesori veniți să asiste la mai multe lansări de carte, printre care și „Turnurile Ocolașului Mare, (Antologia Grupului de la Durău)” sau cea a lui Emil Iordache – „Un univers de personaje”, dar și alte cărți și volume de poezie, sau lucrări științifice despre opera lui Eminescu.
Pînă s-au așezat însă în băncile înguste, scriitorii veniți să își prezinte omagiile păreau mai curînd un grup de turiști chinezi, fotografiind necontenit tot ce le ieșea în cale sau pozîndu-se cu diferite exponate. Poetul Lucian Vasiliu, criticul Mircea Diaconu, scriitorul Liviu Apetroaie sau scriitoarea Lucia Olaru Nenati au fost o parte din cei care au vorbit despre Eminescu, toți țintind la concluzia că, deși noi putem renunța la Eminescu, cultura românească nu se poate desprinde de opera sa.
După o frescă de opinii și păreri despre literatura română, elevii de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani au dat viață liniștii cu piesa „Sssst!”, o adaptare după „Îmblînzirea Scorpiei” de William Shakespeare. Aceasta a început ca și tăcerea, amorțit, de parcă timpul și-ar fi oprit pasul în loc. Singura oază din deșertul scenei erau doar cîteva cuburi, desenate pe fiecare față și împrăștiate pe podeaua acesteia. Servitoarele, ca niște iele îmbrăcate în verde, au fost cele care au transformat cutiile din lemn, ca într-un joc de LEGO. Acestea au devenit pe rînd, cînd o fîntînă arteziană, cînd altarul unei catedrale, au devenit ba scaunele și mesele nuntașilor, ba s-au unit și au dat naștere unui cal nărăvaș.
Lui Petruchio, un gentelman din Verona, i-a revenit sarcina de a o îmblînzi pe Katherina și, deși aceștia nu se suportau la început, amîndoi comportîndu-se asemenea unor nebuni, au ajuns pînă la finalul piesei să fie cele mai sănătoase personaje. Acțiunea s-a țesut rapid, actorii intrau și ieșeau ba de pe scenă ba din culise, ba din mijlocul spectatorilor, creînd o învălmășeală de situații amuzante care au stîrnit aplauzele publicului. Micuța scenetă s-a încheiat la fel de brusc cum a și început, personajele transformîndu-se din nou în statui, creînd astfel un tablou mare cît scena, din mijlocul căruia s-a auzit doar „ssssst!”, semn că actorii au amuțit.
Imaginația și-a primit premiul
Odată cu lăsarea serii, Teatrul „Mihai Eminescu” a fost cel care, în amintirea poetului căruia îi poartă numele, a găzduit cu sala plină acordarea premiilor pentru literatură. Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură și reprezentantul de marți seară al Ministrului Culturii, Varujan Vosganian, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, dar și membri ai consiliului local și scriitori din întreaga țară au vorbit despre opera lui Eminescu și modul în care aceasta a modelat cultura română.
Prima diplomă a fost acordată lui Anatol Grosu din Republica Moldova, care a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu – Opera Prima”, ediția a XIV-a, distincție oferită pentru debut absolut. Acesta a citit publicului două dintre poeziile sale, una dintre ele dedicată Neniței, doica sa. Deși emoționat și stîngaci, acesta a amintit, cu tremur în glas și accent de peste Prut, despre Filipeniul copilăriei sale.
Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu – Opera Omnia”, acordat anul acesta pentru a XXII-a oară, i-a fost înmînat poetului Nicolae Prelipceanu. Acestuia i s-a acordat distincția pentru întreaga sa activitate, pentru contribuțiile aduse literaturii române, cei care au vorbit despre poet spunînd despre opera sa că reușește să îmbine într-un mod original adevărurile cotidiene cu imaginarul său. Poetului laureat i s-a înmînat și titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Acesta și-a început discursul cu o glumă, mulțumind doar „celor care m-au votat, fără ipocrizia de a mulțumi și celorlalți”.
Morometele muzicii populare
Grigore Leșe, prezent și el pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”, a dorit să ne spună „o poveste despre cele trei imperii”. Artistul a împletit doinele cu poveștile și legendele din strămoși. Îmbrăcat în straie populare și recitînd versurile învățate din străbuni, cîntărețul semăna cu Ilie Moromete, cel așteptat în mijlocul satului să citească ultimile vești de pe colile mari de hîrtie.
Afară spectacolul muzical a fost înlocuit cu unul de lumini. 98 de mici lampioane, reprezentînd numărul strofelor „Luceafărului”, s-au înălțat spre bolta peste care deja se lăsase întunericul. Coliviile din hîrtie și-au luat zborul din fața Teatrului „Mihai Eminescu”, ca niște licurici ce au început, mînați de vînt, să deseneze cercuri deasupra orașului, lăsîndu-se într-un final și peste ele cortina pufoasă a norilor.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu