Marele joc al actorilor miniaturali
De pe scena Iașului 28 martie 2016 Niciun comentariu la Marele joc al actorilor miniaturali 16
„Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian și-a făcut loc pe scena Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași, marți, 22 martie, în cea de-a doua zi a festivalului „Hai la teatru!”. Ajuns la cea de-a X-a ediție, concursul trupelor de actori din școlile și liceele județului Iași a adunat 2200 de minute de spectacol, al căror protagoniști au fost 1000 de actori în miniatură, alături de profesorii lor coordonatori care, pitiți în scaunele de-un maro prăfuit din primele rînduri, au avut grijă să le șoptească indicații părintești, ca totul să iasă ca la carte – cea de dramaturgie.
Decorul prinde contur cînd pe scenă, în locul cortinei negre, cade un cearșaf alb imens, pe care actorii mici din trupa „Fenomenalii” din Pașcani au desenat clădirea unei gări. Doamna Cucu, din piesa lui Mihail Sebastian, își ceartă eleva venită la plimbare pe peron și, în scena imediat următoare, o tînără actriță îmbrăcată în alb apare de după perdeaua neagră din dreapta scenei, dată afară din tren. În mai puțin de zece minute ajunge la casa profesorului de matematică și, fără prea mult răgaz, se lasă cucerită de constelațiile desenate în cărțile acestuia, realizînd ce-a avut de pierdut, pînă acum, necunoscînd frumusețile vieții.
De la o piesă la alta, trecerea se face aproape pe nerăsuflate. Oamenii din sală, majoritatea fie c-au jucat, fie că urmează să-și ocupe și cucerească un loc stabil pe scena teatrului, se află într-o continuă schimbare a locurilor. Din întuneric apare Zeus, deschizînd trilogia poveștilor de iubire puse în scenă de trupa Millo. El răsplătește, oferind iubire veșnică, unui cuplu de bătrîni care, la rîndul lor, l-au primit în casă și l-au ospătat. Dispariția sa și-a vălului alb imens de pînză care i se revărsa pe umeri e succedată, imediat, de prezența unei tinere îndrăgostite, ale cărei cosițe blonde par să reflecte toată căldura cuvintelor sale pline de pasiune. Cînd iubitul său moare, preotul iscă o întreagă intrigă, oferind publicului și explicația cuvenită – crima.
În jocul actorilor din trupă se observă dezvelirea treptată a talentului, apogeul colajului artistic prinzînd contur cînd, din întuneric, printre gemete de durere poate fi descifrat dinspre scenă numele „Esmeralda”. Cînd reflectoarele timide luminează locul în care suferința pare să se fi cuibărit, silueta Cocoșatului de la Notre-dame se ridică și-și joacă rolul maiestuos, murmurul din sală fiind eliminat cu totul.
Publicul înmărmurește, respirațiile se-aud din ce în ce mai rar și palmele nu mai contenesc să aplaude. Scena s-a umplut de actori care, printr-o plecăciune adîncă, într-un sincron perfect al siluetelor, par să fi născut arta dramatică din nou și să-i fi dat șansa să se repete la nesfîrșit.
Adaugă un comentariu