Micii autori în caruselul cuvintelor

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Micii autori în caruselul cuvintelor 22
Micii autori în caruselul cuvintelor

„Am 62 de ani, citesc de la vîrsta de patru ani efectiv în fiecare zi, cu o lună două de armată în care nu am avut timp și vreo două luni de spitalizare puse cap la cap. Nu mă sa­tur de lectură, citesc de la 16 ani cîte o carte în fiecare zi, iar car­tea a reprezentat pentru complexele mele de sărăcie, angoasă și necaz, cea care mi-a făcut sudura rănilor din interior”, așa și-a început discursul scriitorul Dan C. Mihăilescu atrăgînd aten­ția și admirația unui amfiteatru plin cu sute de elevi ai Cole­giu­lui Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Întîlnirile de vineri dintre scriitori și elevii celor șapte li­ce­e din Iași, o tradiție care are loc în fiecare an în cadrul Fes­ti­­valului Internațional de Literatură și Traducere din Iași (FILIT), s-au bazat pe întrebările și răspunsurile pe care aceștia le-au pus invitaților. Cuminți și cu cărțile pe brațe, aceștia au ridi­cat sfios mîna, la început mai greu, dornici să își satisfacă cur­i­o­zitățile despre autorii preferați. Că au vrut să afle de la ce ide­e pornește realizarea unei cărți sau care au fost cele mai dificile pagini de scris, invitații au răspuns la fiecare întrebare cît mai simplu și avînd mereu grijă să nu fie pe lîngă subiect pen­tru a nu pierde atenția celor din sală.

Stop cadru pe jurnaliști

Cei care doresc să devină jurnaliști au putut să afle mai mul­­te despre această meserie de la jurnaliștii culturali Cris­ti­na Hermeziu, Matei Martin și Eli Bădică. Întîlnirea care a avut loc joi, 27 octombrie, la Palatul Copiilor din Iași a avut drept scop întîlnirea cu redacțiile liceelor din Iași. Invitații au ana­li­­zat, fie­ca­re în parte, revistele create de elevi din punct de vede­re gra­fic și editorial. „Atelierul de jurnalism” a debutat cu o pre­­zentare a celor trei și cu întrebări pe care aceștia le-au a­dre­sat ele­vilor, și nu invers. Din cauza emoților, nimeni nu a în­­­­drăznit să ridice mîna, astfel Matei Martin a fost primul care a spart gheața. „Spune-mi cum te numești, ce culoare are fri­gi­derul tău și cum îl cheamă pe animalul tău de companie”, l-a întrebat acesta pe un tînăr stîrnind amuzamentul tuturor din sală. A urmat un joc de așa zise provocări. „Te provoc să o în­trebi ceva pe Cristina Hermeziu”, a mai adăgat acesta. Du­pă ce atmosfera s-a mai relaxat, copiii au cerut sfaturi invi­ta­ți­lor pentru a-și putea îmbunătății conținutul revistelor școla­re.

Printre întîlnirile cu scriitorii din licee, elevii au putut par­ticipa alături de profesorii care predau limbi străine, la un dialog cu traducătorii străini din cadrul unui eveniment pro­fesional. Cel mai așteptat moment al festivalului a fost joi, 27 octombrie, cînd liceenii au votat cea mai bună carte a anului 2015. Astfel, autorul Octavian Soviany, cu cartea intitulată „Moartea lui Siegfried” a fost cea mai îndrăgită carte a elevilor ieșeni.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top