Mozart, descusut de Juniorii Operei
De pe scena Iașului 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Mozart, descusut de Juniorii Operei 16Vineri seara, la ora la care trebuia să înceapă spectacolul „Opera în recital” era forfotă la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Scaunele din Aula Magna au fost ocupate aproape în totalitate, iar în fața ușii de la intrare o fetiță de vreo cinci anișori, cu părul împletit în codițe, încearca să-și încurajeze prietena care urma să urce pe scenă. „O să-ți fac cu mîna ca să mă vezi, bine?”, i-a spus aceasta în timp ce-și ca[uta din ochi părinții.
După aproape 10 minute de întîrziere, pe scenă și-au făcut apariția, în aplauzele publicului, două domnișoare cu rochii lungi și bucle lejere. Adina Apopei s-a așezat la pian, Diana Bucur s-a poziționat în fața instrumentului, iar imediat ce luminile s-au stins, au început să răsune clapele pianului. Debutul spectacolului a fost realizat de o piesă din repertoriul lui Mozart, interpretare pe care publicul a răsplătit-o fără nicio ezitare.
În aplauzele spectatorilor, solista s-a retras, iar pe scenă și-a făcut apariția un tînăr înalt, îmbrăcat în costum negru. Vocea sa puternică a acoperit toate sunetele care erau în plus în sală, iar gesturile sale au completat versurile melodiei. Artiștii au fost urmați de colegii lor, care au transmis aceeași emoție. Deliciul publicului a fost corul de copii „Juniorii Operei”. În doar cîteva clipe, scena a fost invadată de rochițe cu buline și cămășuțe roșii, cărora li s-au alăturat multe zâmbete. Chiar dacă unii nu aveau decît cîțiva anișori, copiii au încîntat publicul cu trei melodii ritmate, încercînd din greu să-și stăpînească energia cît sînt pe scenă. Ochi și urechi doar la dirijor, ca nu cumva să greșească vreo notă, aceștia au stîrnit ropote de aplauze încă de la primul cîntec. Astfel că, la finalul recitalului lor, toată lumea a fost în picioare, cu aparatele de fotografiat ațintite asupra lor, ca nu cumva să rateze ocazia de a lua o fărîmă de operă și la pachet.
După o scurtă pauză, în care fotografiile au fost în centrul atenției, pe scenă au urcat din nou soliști tineri ai Operei din Iași, acompaniați de două pianiste. Rochiile lungi au fost piesa de rezistență a artistelor. Negre, bufante sau cu trenă, acestea au fost accesorizate cu coliere mari și strălucitoare, care îți luau ochii încă de cînd acestea își făceau apariția.
În ceea ce-i privește pe tinerii interpreți, aceștia nu au jonglat cu culorile. Sacoul sau fracul, neapărat negre, peste cămașă albă, i-au făcut pe artiști să se completeze perfect cu eleganța colegelor de scenă. Fiecare jonglare cu sunete, cînd joase, cînd înalte, au tăiat respirația publicului, care părea să aibă emoții pentru cei aflați pe scenă, ca nu cumva să greșească vreo notă. Spectacolul a fost acompaniat de Adina Apopei, cu melodia-dorință împărtășită, parcă, de toți colegii săi: „Lăsați-mă să cînt”.
Adaugă un comentariu