O frescă a satului românesc

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O frescă a satului românesc 17
România lui Sorin Onişor văzută prin obiective Nikko

Proiectul „România lui Sorin Onişor văzută prin obiective Nikkor” a adus în atenţia publi­cului fotografii ce reprezintă o fă­rîmă din lumea satului românesc. Munca artistului a fost ex­pusă pe zidurile cafenelei „CTS Corner”, aflată la parterul Palas Mall, vernisajul expoziției dedicate „Zilei artei fotografice în România” avînd loc luni, 11 ianuarie, la ora 19.00. Proiectul s-a desfăşurat în două etape, prima avînd loc duminică, 10 ianuarie 2016, începînd cu ora 19.30 la Hotel Eden unde a avut loc o pro­iecţie de film.

Invitatul special al serii a fost artistul Sorin Onişor, un bărbat cu dorinţa de a schimba ceva în comportamentul oamenilor gră­biți ai acestui secol, aducînd simplitatea sătenilor români în ini­ma orașelor. „Îi sfătuiesc pe oa­meni să mai lase calculele, rutina asta robotizată din oraş. Mai fa­ceţi cîteva lucruri care să vă ti­părească zîmbetul pe buze, viaţa este scurtă şi trebuie să ne bucu­răm de ea, de natură, de oameni, de familie, de copii”, a spus foto­graful în timp ce arăta lucrările expuse deasupra meselor aglo­merate de iubitori de artă.

De la intrarea în sală, mirosul de cafea se amestecă cu po­veştile din spatele fotografiilor viu colorate. De după raftul di­chisit cu arome de ceai se iveşte un tablou în care sînt imprimaţi doi bătrîni furaţi de lumina soa­relui ce le desparte chipurile ca­re ascund o poveste, de restul cor­pului firav şi lipsit de putere. În­şiruirea de poveşti frămîntate în chipurile celor ce l-au lăsat fo­tografiaţi, se întinde pe o sîrmă ce înconjoară camera în care este găzduit vernisajul. „Fiecare loc, om sau moment are o poveste a sa, aceste poze sînt făcute cu anu­miţi oameni, cu localnici şi copiii acestora. Casele de chirpici ex­trem de colorate, proprietarii foar­te ospitalieri, bătrînii tipăriţi de trecerea timpului şi copiii ade­meniţi cu napolitane sînt lucru­rile care mă fac să iubesc viaţa sa­tului”, a mai adăugat fotograful.

Într-o parte a localului, unde oamenii poartă discuții aprinse pe marginea artei care li se dez­văluie în fața ochilor, o lumină atrage privirile celor prezenţi că­tre mijlocul camerei. Oamenii se îndreaptă în liniște spre artistul ca­re se pregătește să încheie verni­sajul, vorbindu-le celor din fața lui despre cum vede el lumea prin lentila aparatului de fotogra­fiat.

Text scris de Anca Micodan

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top