Paginile teatrului de revistă, răsfoite la Iași
De pe scena Iașului 25 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Paginile teatrului de revistă, răsfoite la Iași 33Actorii Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București, Stela Popescu, Alexandru Arșinel și Ana Maria Donosa au conturat, timp de peste două ore, zeci de personaje care de care mai comice pe scena Ateneului Tătărași. În sală au răsunat, cu putere, versurile melodiilor vechi pe care „Stela și Arșinel” le fredonau cîndva doar la emisiunile de revelion de la TVR. Artiștii nu s-au sfiit să le recomande celor prezenți să-și lovească cu și mai mare putere palmele și să zîmbească – cu toții fiind capturați într-o bulă cu emoții și suspans. Povestea serii de 20 ianuarie a început atunci cînd clopotul de la Palatul Culturii a bătut ora 19.00, iar cei aproape 300 de oameni s-au așezat cuminți la locurile lor, fiecare așteptînd ca actorii să intre în scenă.
După cinci minute, sute de perechi de ochi ațintiți spre scena goală așteaptă o mișcare, un sunet sau măcar o cortină care să se fluture spre dreapta sau spre stînga. În schimb nu se întîmplă nimic, doar prin pînza albă mai trec pulbere de praf și aerul expirat de public. „Cîte emoții am!”, rostește, artista Ana Maria Donosa, abia intrată în scenă, îmbrăcată într-o rochie albastră, lungă. În fundal avînd cîntecul aplauzelor, Stela Popescu face primii pași pe scenă și în cîteva minute apare și partenerul acesteia, Alexandru Arșinel. „Fiți, măi, mai veseli!”, vine un îndemn de la actrița din Republica Moldova. Ea începe să le povestească, în rime, celor din sală despre România care a mai trecut printr-un cutremur, printr-o Revoluție și care a ajuns la un final – unde vorba „comuniștii mai siniștri și-au făcut boii miniștri” încă stă în picioare.
Unicat în două exemplare
Scena se schimbă, prinde ceva mai multă culoare, căci actrița Ana Maria Donosa aduce cu ea hainele-i de firmă și-și deschide un „boutique” fix pe scîndurile vechi din sala Ateneului Tătărași. După ce face cîteva tîrguri cu publicul, ajunge să îmbrace în haine care mai de care mai comice doi-trei bărbați și alte două femei care aveau loc mai aproape de scenă. „Domnul meu, aici găsiți cele mai bune haine. Dau și pe datorie, hai împrumutați-vă în stînga și în dreapta și dați-mi banii”, spune cu o voce ridicată și pe-un accent franțuzesc aceasta.
Pe capul său stă cocoțat un tel colorat, iar într-una din urechi se clatină un globuleț albastru dintr-un brad de Crăciun. Fusta dungată care se termină cu un șliț are în capăt zeci de cîrlige de toate culorile pe care, actrița le flutură prin fața publicului. Deși licitația pe care a lansat-o pentru a-și vinde hainele împrăștiate prin public ajunsese la cîteva sute de euro, își adună țoalele și decide că este timpul să le povestească altora despre cele două piese asemănătoare, dar „unicat” pe care le are.
Mereu ca la început
„Noi încă avem emoții, dacă nu simțim emoția, nu putem transmite nimic”, spune Alexandru Arșinel. De pe scena Ateneului din Iași își amintește de plimbările din Copou de acum cîțiva ani, privește spre dreapta lui, parcă așteptînd să dispară peretele și să apară copacii și aleile pierdute în întuneric. Se așază pe un scaun, și începe să cînte, ghidat fiind de ritmul aplauzelor din sală, iar fiecare ton ridicat stropește în sală cu emoții. „Să uităm de ziua de mîine”, spune actorul, în timp ce în sală se aud versurile melodiei „Let’s forget about tomorrow”.
Aplauze și stele
Sunetul aplauzelor menține ritmul și-i face pe cei prezenți să se clatine cînd în dreapta, cînd în stînga și să uite de tot ce-i afară sau înăuntru. Cortina nu se trage, însă scîndurile scenei rămîn la fel de singure ca la început. N-au trecut decît două ore, iar pe scenă se joacă ultimul act și poate singurul regret rămîne faptul că timpul s-a scurs mult prea repede. „Și s-a făcut și la noi lumină”, ne spune Stela Popescu, în timp ce gaura unui drapel național abia scos dintr-o geantă îi lasă capul la vedere. Rememorează momentul Revoluției, iar în sală se lasă liniște, nimeni nu aplaudă, nimeni nu vorbește – poate este frica și emoția momentelor ce au trecut și a amintirilor ce vin. Un domn, îmbrăcat într-un costum lucios și cu părul alb, dă un răspuns cu voce înceată „Ei, pe dracu’!”.
În cîteva minute, Stela Popescu își ascunde pașii printre oamenii din public, iar scena rămasă goală nu mai atrage atenția nimănui. Energia, aplauzele și emoțiile se ciocnesc unele de altele, iar actorul devine din nou parte a realității renunțînd la masca personajului atunci cînd se apleacă în fața publicului.
Adaugă un comentariu