Puntea artistică a generației Cantacuzino
De pe scena Iașului 20 martie 2017 Niciun comentariu la Puntea artistică a generației Cantacuzino 16Muzeul de Artă al Palatului Culturii din Iași a găzduit miercuri, 15 martie, începînd cu ora 17.00, vernisajul expoziției „În punctul fix al lumii rotitoare”. Aceasta cuprinde 20 de lucrări cu peisaje din Iași, semnate de arhitectul George Matei Cantacuzino, dintre care cinci au fost donate muzeului. Picturile expoziției simbolizează un dialog între Ilinca Cantacuzino și bunicul său pe care nu l-a cunoscut niciodată. La expoziție a fost prezentă artista, criticul de artă prof. univ. dr. Petru Bejan, muzeograful Mihai Voicu, prof. univ. dr. Virgiliu Onofrei și studenți ai Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.
Vernisajul a fost deschis de Lăcrămioara Stratulat, managerul Palatului Culturii, care a povestit despre viața și realizările lui Gh. Matei Cantacuzino din perioada interbelică, dar și despre perioada din închisorile comuniste. Acesta mărturisea soției lui, Sanda Știrbei, printr-o scrisoare că „lungii ani ai detenției au însemnat un exercițiu de memorie”. Criticul de artă, prof. univ. dr. Petru Bejan de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a vorbit despre tehnicile de pictură ale artistei și ale bunicului său, pe care îl caracterizează drept un pictor neoclasicist, pentru că lucrările lui au „monumentalitate, greutate, dar și suzcrările expuse, prof. univ. dr. Petru Bejan a precizat că fac referire la jocul dintre lumină și întuneric. „Aș vedea în Ilinca Cantacuzino o structură celebrală, care preferă jocurile minții decît cele ale lirismului lipsit de cenzură”, a spus acesta explicînd tehnicile artistei.
În finalul vernisajului, Ilinca Cantacuzino a explicat că prin această expoziție aprofundează cunoașterea operei bunicului său, dar și reîntîlnirea prin artă cu strămoșul ei.
Expoziția „În punctul fix al lumii rotitoare” poate fi vizitată pînă pe 2 aprilie, la Muzeul de Artă al Palatului Culturii. Punctul de plecare al acestui vernisaj îl reprezintă expoziția „Legături de sînge”, care simbolizează tot un dialog între cele două generații. Aceasta a fost prezentată în România în perioada 2007-2009, dar și în Londra, în anul 2012, acolo unde locuiește artista.
de Antonela Tănăselea
Adaugă un comentariu