Recital de operă cu elevi-artiști

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Recital de operă cu elevi-artiști 23

Cîteva zeci de părinți și bunici emoționați s-au strîns sîmbătă, în­cepînd cu ora 17.00, în Sala „Ște­fan Procopiu” a Muzeului Științei și Tehnicii de la Complexul Mu­zeal Național Moldova, pentru a-și ve­dea copiii într-un spectacol in­ti­tulat „Portativul tînărului ar­tist”. Elevi ai Colegiului Națio­­nal de Artă „Octav Băncilă” din Iași, aceștia au pregătit cîteva mo­mente de teatru și melodii, pe care le-au dedicat doamnelor și domni­șoarelor din sală. „Este un proiect aniversar pentru că împlinim un an de cînd am început acest pro­iect artistic-educativ muzeal, ală­turi de doamna profesoară Car­men Zaharia–Danicov, pe care l-am lan­­sat, pe 11 martie anul trecut, cu scopul de a promova tinere ta­len­te artistice. Astfel, am avut oca­zia ca pe tot anul 2017 să avem în această sală o serie de tineri talen­tați care au cîntat și ne-au încîntat”, a declarat dr. ing. Monica Nă­nescu, muzeograf.

Debutul spectacolului a fost fă­cut de un grup de elevi de clasa a XI-a, care au pregătit o serie de poezii, pe care nu le-au spus cu v­o­cea tremurată, ci le-au recitat cu intonație, folosind gestica și mi­mi­ca, pentru a-i face pe cei din sală să simtă profunzimea versu­rilor. Emoțiile s-au văzut însă cînd unii dintre ei își uitau mîinile în buzunare pe tot parcursul momentului pregătit, cînd se legănau de pe un picior pe al­tul sau cînd au avut nevoie de în­curajările celor din sală pentru a putea să-și amintească versurile. Colajul de poezii, împărțit pe trei părți care au fost intercalate cu piese ale elevilor care studiază can­to, i-a făcut pe cei prezenți să su­rîdă la degajarea cu care tineri – ce încă nu au împlinit 18 ani, in­ter­pretează cuvintele.
„Astăzi sărbătorim iubirea sufletească, dragostea față de ma­mă, față de iubită. Sînt sentimen­te frumoase care trebuie onora­te”, a menționat prof. Carmen Za­­haria–Danicov, moderatorul eve­ni­mentului. Pe toată durata spectacolului, în centrul atenției au fost domnișoarele de la Colegiul „Oc­tav Băncilă”, care au purtat rochii lun­gi, elegante, potrivite pentru mu­zica clasică pe care au interpretat-o.

Au fost acompaniate de colegi de-ai lor sau de profesorii care îi coordonează și s-au străduit să nu greșească vreo notă, care ar fi fost ușor de sesizat în acustica sălii. Timp de mai bine de o oră, elevii au încercat să se comporte ca niște adevărați artiști, care pot să treacă peste emoții și peste forfota din sală și să se concentreze doar asupra momentului artistic.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top