Românul este un om tragic, plin de umor
De pe scena Iașului 22 februarie 2011 Niciun comentariu la Românul este un om tragic, plin de umor 23
Pe scaune sau așezați pe scări, spectatorii așteaptă cuminți să se deschidă „Cafeneaua”. Pășește ușor, iar podeaua prăfuită geme sub pantofii lui. Intră în scenă, scoate un bilețel din buzunar și îl despăturește pretinzînd că și-a uitat prima replică: „Mai uităm și noi”. Toate chipurile încruntate se destind în rîsete zgomotoase cînd citește replica de început de pe hîrtie și a doua oară nu o mai rostește el, ci spumosul personaj Wally. Horațiu Mălăele, în pielea lui Wally Murdock, a adus „Cafeneaua” la Iași marți, 15 februarie de la ora 19.00, în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților.
OPINIA VECHE: Personajul interpretat de dumneavoastră, Wally Murdock, se ruga lui Dumnezeu pentru un dram de noroc. Vă considerați un om norocos?
HORAȚIU MĂLĂELE: Este o noțiune mult prea vastă ca să-mi dau seama ce înseamnă un om cu adevărat norocos sau mai puțin norocos, dar în comparație cu personajele mele poate că sînt un om norocos.
Stau în zona unui Pat al lui Procust, pe care îl respect
O.V.: Dumneavoastră ați ales teatrul sau teatrul v-a ales pe dumneavoastră?
H.M.: Eu cred că teatrul m-a ales pe mine pentru că de timpuriu ambiția mea mărturisită era să dau la Arte Plastice. A fost o conjunctură bizară în care m-am izbit de un teatru mare, care era teatrul Bulandra pe vremea aceea, de niște actori faimoși, dacă ar fi să-i numesc – Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, de niste regizori fabulosi. Și din această izbitură a ieșit această răsturnare în deciziile mele și, iată că am ajuns la teatru spre fericirea mea și poate nefericirea dumneavoastră.
O.V.: Cine v-a marcat devenirea profesională?
H.M.: Am rămas extrem de puternic marcat de personalitatea lui Toma Caragiu cu care am și devenit prieten pe o scurtă periodă de timp, pentru că din păcate s-a întîmplat să plece prematur din cauza unui accident din viață. Am rămas profund impresionat de un mare regizor și am învățat multe de la domnia sa, care se numește și s-a numit Liviu Ciulei. Am învățat multe de la un român care, iată, într-o ordine pe care au stabilit-o niște somități în ale graficii și caricaturii l-au numit al doilea caricaturist al lumii și este, totuși, un român născut la Râmnicu Sărat și crescut aici, unde a studiat filozofia și, mai încolo, arhitectura și se numește Saul Steinberg.
Profund impresionat de profesorul meu de școală, Octavian Cotescu și de oameni mai puțin cunoscuți dumneavoastră pe care i-am cunoscut în tinerețea mea rătăcitoare și totuși scormonitoare, cum ar fi actorul Vasile Nițulescu, pe care puțini îl știu poate din filmele noastre – așa de memorie – a fost un om de spirit fenomenal, un socratian în sensul cel mai clar al cuvîntului și care s-a risipit într-o lume boematică și cu totul și cu totul excepțională. Sînt mulți oameni pe care i-am cunoscut și am încercat să iau de la fiecare cîte ceva, acum măsura în care am luat și lucrurile care m-au marcat, nu am contabilizat.
O.V.: Care este cel mai frumos vis pe care l-ați pierdut pe drum?
H.M.: Nu m-am ghidat după vise, nu am avut planificări și nu m-am întins mai mult decît mi-a oferit patul. Stau în zona unui pat al lui Procust, pe care îl respect și pe care mi-l adjudec.
O.V.: În fața cui vă simțiți cel mai emoționat?
H.M.: În fața publicului, foarte emoționat. Îmi depășesc cu greu aceste emoții. Un tip a scris o carte încercînd să dezvolte exhaustiv problematica actorului, de fapt a continuat un studiu care s-a facut în America asupra celei mai grave frici pe care o are umanitatea și toată lumea consideră că este frica de moarte, dar pînă la urmă s-a dovedit că este frica de vorbit în public. Deci este imposibil ca cel care deține un personaj într-un spectacol să nu aibă și frică, și o dinainte presupusă formidabilă emoție.
Sîntun om mare, pentru că de multe ori sînt și modest
O.V.: Dacă ați caricaturiza România, ce trăsătură ați evidenția?
H.M.: România este extrem de complexă. Este reducționată, la un moment dat, la hoție și cîteva nenorociri care se vehiculează prin presă, dar România este și deșteaptă, și tristă, și umilă, și frumoasă, și fantastică. Nu pot să pun degetul pe o anume calitate a acestui popor din care nu am putut să plec pentru că îl iubesc.
O.V.: Ce vă obsedează?
H.M.: Nu am obsesii marcante. Sînt obsedat de meseria mea de actor, sînt obsedat de meseria de grafician, pentru că poate puțină lume știe că sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici, la secția de Grafică. Am o galerie de grafică și caricatură în București, pe Smîrdan 37, lucrez de fiecare dată cînd am timp și într-o parte și în alta.
O.V.: Ați găsit tragicul umorului?
H.M.: Da, există o față tragică a umorului. Așa cum spunea Bacovia, românul comportă această dualitate. Românul este un om tragic, plin de umor.
O.V.: Credeți că s-a întîmplat ceea ce trebuia să se întîmple cu dumneavoastră?
H.M.: Evident! Presupunînd și crezînd că omul este predestinat, nu se întîmplă mai mult decît ceea ce trebuie să se întîmple.
O.V.: Se spune că modestia este pentru cei mediocri.
H.M.: Spunea cineva mult mai deștept: „nu ești atît de mare ca să fii modest”. Din contră, cred că modestia este a celor înalți.
O.V.: Sînteți un om mare?
H.M.: Sînt un om mare pentru că de multe ori sînt și modest.
O.V.: Cum moare un actor?
H.M.: Actorii? Mor precum caii de rasă, în picioare.
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu