Sculptură cu iz de mir

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Sculptură cu iz de mir 5

Pentru expoziția de sculptură „Analiza simplității”, din incinta Grand Hotel Traian, Ștefan Co­man s-a jucat cu materialele, cu mesa­je­le, cuvintele și cu încercările publi­cului de a-i descifra gîndurile. La ver­nisajul de miercuri, 15 ianua­rie, a recunoscut că îi place să as­cun­dă în fiecare piesă cîte un simbol, iar acum, la cea de-a doua sa expo­zi­ție personală, a învelit în marmură verde, granit sau travertin pilde și motive religioase, adunate în opt pie­se. Unele lucrate în România, al­tele în Italia.

„Ceea ce surprinde este diver­si­tatea de materiale și de posi­bi­li­tăți de interpretare. Stăm lîngă un scul­ptor care se joacă un pic cu noi, cu manierele de interpretare. Putem interpreta o lucrare pornind de la formă, așa cum se face în mod clasic. Dar din titluri sîntem obligați să pornim și de la altceva în afară de formă”, a explicat pre­zen­ta­to­rul vernisajului, Ioan Răducea, care i-a fost dascăl scul­ptorului la Co­le­giul de Artă „Octav Băncilă”. Lu­cra­rea inti­tu­lată „777”, care înfă­ți­șează o mînă cu șapte degete, a fost doar unul din exemplele ce ne-au fă­cut să le căutăm înțelesul. „Titlul este «777». Dacă mai aflăm și faptul că este realizată din pia­tră de Assisi, localitatea din Italia de unde provine Sfântul Francisc de Assisi, atunci mesajul este mai trans­parent. S-ar putea să fie vorba de un mesaj teologic, să facă referire la cele șapte păcate, șapte taine bise­ri­cești, șapte zile ale săptămînii”, a lămurit prezentatorul.

Chiar la intrare, o sculptură din lemn de măslin părea să înfă­ți­șe­ze un preot întors cu spatele. Crucea aurie de pe felon și titlul piesei, „Înclinație”, au ridicat pîcla incertitudinii din privirile publicului. Poate cei care îl cunosc pe Ștefan au reușit să îi ghicească ascun­zi­șu­rile minții, însă neinițiații s-au apropiat curioși de sculpturi, le-au pipăit crusta marmorată sau lu­ciul lemnos și au încercat să le des­cifreze secretul. Au făcut mai de­grabă o analiză a ambiguității.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top