Vehicule de buzunar

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Vehicule de buzunar 6
Vehicule de buzunar

Fotografii de epocă păstrate în colecţiile Bibliotecii Central Uni­versitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, dar și cărți poștale de co­lec­ție au fost reunite într-o expoziție, al cărei vernisaj a avut loc în ziua împlinirii a 118 ani de la introducerea primului tramvai electric în oraș. Expoziția „Tramvaiul ie­şean, istorie şi pasiune”, organi­zată în parteneriat cu Asociaţia Tramclub Iaşi şi cu Regia Auto­nomă de Transport Public Iaşi, a adunat, pe data de 1 martie, de la ora 17.00, un număr mare de cu­rioși. Oameni de toate vîrstele au fost dornici să facă o călătorie prin Iașul de demult, unde doar domni ferchezuiți și cucoane din înalta societate, îmbrăcate în mă­tăsuri și dantele, își permiteau să folosească transportul public.

Proiectul expozițional a pus la dispoziție iubitorilor de artă di­ferite machete proiectate manual ale tramvaielor de epocă, dar și ale celor moderne. Realizate mi­nuțios de pasionați de mecanică, vizitatorii au putut privi și modul în care vehiculele au fost construite, dar și piesele care se foloseau în construcția acestora. Cei mai nepricepuți au putut admira fo­to­grafiile vremii, care au surprins evoluția timp de un secol a transportului în comun. „Principalul nostru obiectiv este să demon­străm că tramvaiul nu are doar ro­lul de a transporta cetățeni dintr-un punct al orașului în celălalt ci poate avea și rol cultural și edu­cațional. Astfel, a luat naștere pro­iectul «Iași, orașul tramvaie­lor pictate»”, a precizat Silviu Te­o­dor-Stanciu, directorul artistic al proiectului și reprezentant al A­sociației Tramclub Iaşi.

Publicul ieșean a putut admira cele cinci tramvaie personali­zate prin desene, printre care și „Tramvaiul Literaturii”, pictat manual de către studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, cu ocazia „Festi­valului Internațional de Lite­ratu­ră și Traduceri” din Iași. Printre invitații de la vernisaj, s-a numă­rat și Maricel Ghercă, directorul general al Regiei Autonome de Transport Public din Iaşi, care a precizat că speră ca pe viitor să aducă la Iași tramvaie noi, după ce va fi finalizat contractul de mo­dernizare a infrastructurii”. Ex­poziția este deschisă publicului pînă pe data de 15 martie.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top