De ziua Iașului, Opera și-a desfăcut aripile

De pe scena Iașului Niciun comentariu la De ziua Iașului, Opera și-a desfăcut aripile 16

În premieră, corurile Conservatorului, Filarmonicii și al Operei s-au reunit.

Lunea trecută a avut loc cea de-a XXII-a ediție a Serii Valorilor, organizată pentru prima oară în Sala Mare a Teatrului Național din Iași după ce a fost renovat. Pe lîngă decernările premiilor pentru Excelență, publicul a putut viziona în două acte, numeroase fragmente artistice din stagiunea de anul trecut a Operei precum Indiile Galante sau Triumfal – Aida. Desfășurată cu prilejul Sărbătorilor Iașului, regia spectacolului a fost semnată de către managerul Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea. La eveniment, pe lîngă rectorii universităților ieșene și parlamentari locali au mai fost prezenți Victor Ponta, Liviu Dragnea și Raed Arafat.

Nu mai aveai loc nici să arunci un ac în Sala Mare a Teatrului Na­țional din Iași. Peste tot unde ve­deai cu ochii, doamne dichisite și parfumate subtil erau la braț cu domni îmbrăcați sobru, inundînd holurile în căutarea unui loc liber printre parlamentari, primari, rectori, directori, oameni de afaceri sau directorii prezenți la eve­ni­ment. Aproape că se poate citi ne­răb­da­rea de pe chipurile celor prezenți, șoaptele despre personalitățile ce urmau să urce pe scenă oprindu-se odată cu ridicarea cortinei. Îmbră­ca­tă cu o rochie mov care duce ime­diat cu gîndul la „Zîna sur­pri­ze­lor”, după cum mai este ea cu­nos­cută, Adreea Marin, moderatoarea evenimentului, ne-a urat bun venit și a recunoscut că i-a fost dor de „căldura Moldovei”, pre­cum și de foștii colegii din regie de la TVR Iași. Și fără să vorbească prea mult, aceasta „predă ștafeta” „gos­po­darului și înțeleptului”, după cum i-a numit pe Gheorghe Ni­chi­ta, primarul Iașului, și pe Înalt­prea­sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Avînd în vedere că ne aflăm într-o sală de teatru, primarul ne-a îndemnat să jucăm într-o piesă în care ieșenii și orașul sînt per­so­na­jele principale, mulțumind tuturor „instituțiilor simbol” care au ajutat la organizarea evenimentului. In­vi­tat să ia și el cuvîntul, premierul României, Victor Ponta, ne-a su­ge­rat să scăpăm de blestemul lipsei de încredere în noi înșine, și a glu­mit „cu riscul de a vă supăra, dacă și Constantin Brâncuși era ieșean, nu vă mai lipsea nimic”.

Egiptul pe timp de primăvară

În continuare s-a mai ridicat o cortină, iar în interpretarea Corului Operei din Iași își fac loc în jur de 150 de artiști pentru aria Triumfal – Aida. Deodată, scena se trans­for­mă într-un mic orășel din Egiptul an­tic, cu trei grupuri de dansatori ce păreau să aibe un duel pașnic, glu­mind unii cu alții, și încercînd să-i mulțumească pe coriștii care-i pri­vesc cu autoritate de pe niște scări suspendate. Aceștia însă nu păreau foarte impresionați, și de nicăieri a apărut o armată de vreo 30 de sol­dați, toți echipați cu niște armuri strălucitoare, un scut uriaș ce pare din aur în mîna stîngă, și un paloș de pe care se reflectă lu­mina în mî­na dreaptă. Toată scena s-a zguduit la marșul lor, vibrațiile ajungînd pînă în public. După ce și-au leagănat armele ca și cum s-ar fi pregătit de o luptă, vitejii se ri­sipesc prin regie, pentru ca din urma lor să apară alți luptători și mai amenințători decît primii. De data aceasta scuturile aveau un fel de șarpe desenat pe ele, iar in loc de săbii o suliță lungă aproape cît doi oameni. Ritualul se repetă încă de vreo cîteva ori, pînă ce, la final, a apărut și faraonul, la care se în­chină cu toții în timp ce cortina le ascunde siluetele.

Din public, cele mai multe zîm­bete a răpit mezzosoprana Mari­ne­la Macsim Nicoară, care alături de șapte prichindei de la corul Ju­nio­rii Operei a interpretat o scenetă din Sunetul Muzicii. De la mic la mare, fiecare țînc sare în sus ca un cangur de fiecare dată cînd melodia ajunge la nota pe care o re­pre­zintă, pînă ce ajung înapoi la Do, de la doamna învățătoare.

Iar după decernarea titlurilor de cetățean de onoare primite de către academicianul Bogdan Si­mio­nescu, managerul Operei din Iași Beatrice Rancea, și medicul Raed Arafat, sîntem anunțați că avem norocul să asistăm la o ade­vărată premieră. Pentru prima oa­ră pe aceeași scenă s-au strîns Corurile reunite ale Filarmonicii, Operei și Conservatorului inter­pre­tînd Carmina Burana. Deodată, în Sala Mare a teatrului rezonează ecourile a 100 de voci ce ne spun aceeași poveste. Delimitată de cu­lori diferite ale veșmintelor, fiecare instituție nu s-a luptat să fure atenția, ci a format un singur orga­nism, care după fiecare notă ne-a lă­sat cu fiori pe șira spinării, și în­cheind cu o aură regală.

După ce zînele de pe scenă ne-au furat toate privirile, o parte dintre acestea s-au infiltrat printre noi.

Finalul evenimentului a fost un izvor al culorilor și al primăverii, soprana Cristina Grigoraș inter­pre­tînd împreună cu baletul Ope­rei fragmentul Les Fleurs din In­di­ile Galante. După ce zînele de pe sce­nă ne-au furat toate privirile, o par­te dintre acestea s-au infiltrat prin­tre noi și au făcut ca prin sală să plouă cu zeci de petale de flori, atenționîndu-ne că deși la televizor se spune că urmează frigul, în pie­sa în care fiecare ne jucăm rolul, abia acum rodește primăvara.

PREMIILE SERII VALORILOR
Iașul și-a răsplătit cetățenii

  • Premiul pentru Excelență în Educație: Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
  • Premiul Pogor: Liviu Suhar; Dan Lungu; Marfa Axenti; Oltiția Cântec.
  • Premiul pentru Excelență în domeniul cultural artistic: David Alexandru; Felix Aftene.
  • Decernarea premiului 40 de ani de promovare constantă a valorilor Iașului în țară și peste hotare – Cvartetul VOCES.
  • Decernarea titlurilor de Cetățean de Onoare: Bogdan Simionescu; Beatrice Rancea; Raed Arafat.
  • Premiul penru Excelență în educație – OLIMPICI internaționali ieșeni: Puiu Octavian; Tosoianu Ruxandra; Diana Constantin; Camelia Diaconu; Corina Toma; Andrei Pașa; David Cristian Călin; Adrian Teodor Ivan; Andreea Laura Ștreangă: Anreea Ioana Filip; Alexandru Pătrău; Ana Ivonov.
  • Premiul pentru Excelență în sport: Irina Dorneanu
  • Premiul Vanda Condurache: Răzvan Cojocariu
  • Premiul Curaj și spirit civic: Ion Bogdan; Marian Platonov; Marian Prescură.
  • Premiul pentru Excelență în implicarea în proiectele comunității: Fundația Star of Hope
  • Premiul pentru Excelență în afaceri: Firma Dalkia

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top