Căminul pe timpul verii, apartament sub acoperire

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Căminul pe timpul verii, apartament sub acoperire 1190
Căminul pe timpul verii, apartament sub acoperire.

După încheierea anului universitar, instituțiile de învățămînt superior le vor pune la dispoziție studenților care doresc să rămînă peste vară, în Iași, locuri în căminele special deschise pe perioada estivală. Dacă la unele universități, costurile de chirie rămîn aceleași, la altele prețul va urca cu aproape jumătate din suma pe care aceștia o plătesc în mod normal în cele două semestre de studiu. Pentru cei care nu îndeplinesc condițiile de a se putea caza la căminele din Iași sau nu doresc să împartă camera cu altcineva, reprezentanții firmelor de imobiliare din Iași anunță o scădere a prețurilor pe perioada verii, iar cei care închiriază cu o lună înainte și prind o ofertă bună de cazare, o pot păstra pe tot parcursul anului universitar.

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) va pune în această va­ră la dispoziția studenților două că­mine. Pe data de 7 iunie va avea loc o ședință a Consiliului de Ad­mi­nistrație în care se va hotărî dacă vor fi deschise, la fel ca anul trecut, căminele C11 din Complexul „Co­dres­cu” și C3 din Complexul „Tîr­gușor Copou” sau C5 și C6, am­be­le din Complexul „Titu Maiorescu”. Studenții se vor putea caza pe ba­za carnetului de student sau a unei a­deverințe, prioritate avînd cei care studiază la UAIC, iar în funcție de cîte locuri rămîn disponibile se vor putea caza pe perioda verii și stu­denți care aparțin de celelalte uni­ver­sități ieșene. Anul trecut au fost ca­zați aproximativ 400 de stu­denți. „De obicei, pe perioada verii, rămîn aici doctoranzi sau familiștii. O pri­o­ritate pentru noi este să asigurăm condiții viitorilor studenți care vin la înscrieri. Tarifele vor rămîne la fel ca cele de anul trecut”, a declarat ing. Bogdan Eduard Pleșcan, Di­rec­tor General Administrativ al UAIC.

Studenţii universităţii ieşene, in­clusiv străinii de etnie română care solicită cazarea pentru desfă­şu­ra­rea unor activităţi didactice care nu se încadrează în structura anului u­ni­versitar, cadre didactice şi alţi sa­lariaţi ai UAIC, familişti, dar și ab­solvenţii care se înscriu la ad­mi­tere la master sau doctorat la „Cuza” vor trebui să plătească 10 lei pe zi pentru un loc în C11 sau C6 și 15 lei pentru C3 sau C5. Astfel, tariful lu­nar ajunge la aproximativ 300 de lei în C11 sau C6, iar 450 la C3 sau C5, mai mult decât dublu sumei plă­tite în timpul anului, regimul de tarifare fiind diferit.

Elevii care vin pentru admitere sau studenţii care solicită cazare din alte motive decît desfășurarea activității didactice vor plăti 15 lei pe zi în C11 sau C6 şi 20 de lei pe zi în căminul C3 sau în căminul C5. Cei de la alte universităţi vor plăti 20 de lei, respectiv 25 de lei, iar profesorii care se prezintă la examenul de definitivat sau de grad, dar și în­­soțitorii lor vor plăti 40, respectiv 45 de lei sau 80 de lei pentru sta sin­gur în cameră de trei persoane.

Cazare doar cu adeverință de angajat

Începînd din acest an, la Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi” din Iași (TUIAȘI), studenții se pot caza pe timp de vară doar pe ba­za unei adeverințe de angajat. Aces­tora li se vor pune la dispoziție că­mi­nele T11 și T12 contra sumei de 8 lei pe zi, începînd cu data de 11 iulie pînă pe 1 septembrie, iar apoi se va reveni la prețul inițial de 5 lei pe zi. Cămine precum T7, T8, T20, T21, T14 și T2, în care sînt cazați studenți doctoranzi, masteranzi sau studenți căsătoriți, rămîn des­chi­se pe toată perioada anului, deoarece aceștia își continuă activitatea di­dac­tică și pe timpul verii.

„Pentru că au fost cazați a­proape 900 de studenți, anul trecut a trebuit să deschidem două cămine, iar acum vom face la fel. Studenții de la alte universități se pot caza doar dacă mai sînt locuri disponibile, iar pentru ei tariful este de 15 lei pe zi. Pentru elevii care vin să dea ad­mi­tere am rezervat deja pînă acum 200 de locuri, iar prețul este de 10 lei pe loc, iar însoțitorii lor vor plăti aceeași sumă”, a declarat ing. Bo­gdan Budeanu, director al Di­recției de Servicii Studențești.

Căminul E1, deschis pentru mediciniști

Atît Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), cît și Universitatea de Ar­te „George Enescu” (UAGE) vor a­vea deschis pe timpul verii cîte un cămin. Studenților de la UMF li se va pune la dispoziție căminul E1 din Complexul „Codrescu”. Ta­rif­ul este de 160 de lei pe lună, iar aceș­tia se pot caza doar dacă aduc o do­va­dă că fac practică sau o adeverință de la locul de muncă. Începînd cu luna iulie, se vor pune în discuție și locurile de cazare pentru elevii care vor veni în acest an să dea examenul de admitere la UMF. A­celași regim de cazare va avea și căminul C1 din zona Bucium dedicat doar studenților de la UAGE. „Cazarea ocazională este taxată cu aproximativ 10 lei pe zi pentru stu­denții noștri și cu 25 lei pe zi pentru solicitanții ocazionali, adică elevi veniți la pregatire pentru admitere sau pe durata admiterii și în­so­ți­torii lor”, a declarat prof. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, i­maginea universităţii şi probleme studenţeşti al UAGE. Acesta a mai menționat că, deși capacitatea to­ta­lă de locuri este de 250, numărul de studenți care se cazează, în me­die, pe durata verii, este de aproximativ 30.

„Cazarea ocazională este taxată cu aproximativ 10 lei pe zi pentru stu­denții noștri și cu 25 lei pe zi pentru solicitanții ocazionali, adică elevi veniți la pregatire pentru admitere sau pe durata admiterii și în­so­ți­torii lor”, a declarat prof. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, i­maginea universităţii şi probleme studenţeşti al UAGE.

Universitatea de Științe Agri­cole și Medicină Veterinară „Ion Io­nescu de la Brad“ Iaşi (USAMV) va pune la dispoziție căminele A1 și A3, iar cazarea pe timp de vară va costa 225 de lei pe lună. „Că­mi­nele vor fi deschise prin rotație pen­tru că universitatea are în vedere o operație de curățenie și chiar de re­abilitare a unora dintre ele. A3 se va deschide abia cînd se va umple A1. La noi vor putea rămîne doar studenții universității noastre care au activitate. De obicei pe timpul ve­rii stau în jur de 100-150 de stu­denți printre care cei care lucrează pe in­tership în cadrul uni­ver­sității, doctoranzii și o parte din masteranzi”, a declarat conf. dr. Vasile Sto­­leru, pro­rector responsabil acti­vi­tăţi so­ciale, studenţeşti şi relaţii cu alumni.

Vara scad prețurile apartamentelor

Pentru studenții care vor să ră­mînă în Iași pe perioada verii și nu îndeplinesc condițiile de cazare pen­tru a sta la cămin sau nu doresc să împartă camera cu alți colegi, re­pre­zentanții firmelor de imobiliare spun că odată ce anul universitar ia sfîrșit, în perioada estivală chiriile apartamentelor și garsonierelor înregistrează o scădere ușoară a pre­țului față de restul anului.

„Cei care caută mereu chirie în vară sînt studenții de la UMF, care au examene, au măriri foarte tîrzii și cei și care lucrează. Prețul va­riză în funcție de zonă, dar și de proprietar. Sînt apartamente cu o ca­me­ră, garsonierele mai mici, la care pre­țul începe de la 150 de euro sau, în centru, apartamentele cu o cameră pot ajunge și la 300 de euro”, a de­clarat Claudia Nacu, reprezentant Fi­de­lia Casa. Aceasta a mai men­ționat că există studenți care nu do­resc pur și simplu să meargă acasă și caută un apartament mai mare pentru a-și uni forțele la chirie, dar aceștia sînt puțini, deoarece cei mai mulți preferă să meargă acasă sau să stea la cămine deoarece prețul este mai convenabil.

„Pe piața imobiliară din Iași, în acest moment, nu mai reprezintă o sursă așa mare de venit chiriile ve­nite de la studenți, pentru că sînt foarte multe firme care au angajat oameni care stau în chirie. Deci, cri­ză de oferte bune oricum este”, a declarat Ciprian Iovu, de la compania Inter Imobiliare. Acesta a mai menționat că cei mai mulți stu­denți pleacă acasă, dar vin să închirieze apartamente încă din lunile iulie-august pentru a sta tot anul. Ast­fel, deși plătesc o lună în plus, ei în­chi­riază spațiile din timp, pentru ca ele să-și păstreze prețurile mai mici, pe tot parcursul anului universitar.

Prin urmare, fie că aleg să ră­mînă în Iași pentru că lucrează ,fac practică sau pur și simplu pentru că nu vor să meargă acasă, tinerii au destule variante de cazare din care să aleagă. Căminul, apartamentul sau împărțirea unei chirii – toate așteaptă să fie găsite și achitate, în funcție de cît își permit bu­zu­na­re­le studenților.

de Beatrice JURAVLE
de Florentina TITULEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top