Cazarea basarabenilor se împiedică în metodologii
Honoris fără Causa 21 octombrie 2014 Niciun comentariu la Cazarea basarabenilor se împiedică în metodologii 496Studenții din Republica Moldova care vin să învețe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași se plîng de faptul că nu au cazare din anul al II-lea, deși aceasta ar trebui să le fie asigurată. În „Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni, în învăţământul din România”, document de bază în pregătirea dosarului de către basarabenii care vor să învețe în România, se specifică faptul că unitățile de învățămînt trebuie să pună la dispoziție locuri de cazare „în internatele şcolare şi căminele studenţeşti, cu finanțare de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Educației Naționale, conform art. 1(3) a) din prezenta Metodologie”. Studenții basarabeni care învață la UAIC susțin că dacă în primul an le este asigurat locul în cămin, din al doilea aceștia intră în concurs direct cu studenții români și, deseori, nu se regăsesc pe listele de cazare ale unor facultăți.
„Sînt mai multe metodologii după care ne ghidăm: cea de la Consulat, cea de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», ce ține de distribuirea locurilor în cămin și de burse, și a treia, cea a Ministerul Educației Naționale. Cînd le punem cap la cap observăm că între ele există bule de aer. Problema nu este rezolvată pînă la capăt și reapare în fiecare an. Nu există un plan clar stabilit sau pași concreți pe care trebuie să îi urmeze basarabenii care nu au primit cămin, pentru că persoanele care au elaborat metodologiile nu s-au gîndit că studenții de peste Prut vor întîmpina probleme”, a declarat Ion Barbărasă, președintele Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG). Acesta susține că, de cele mai multe ori, cazurile se rezolvă direct. Basarabenii care nu se regăsesc pe lista de cazare merg la secretariat cu metodologia conform căreia au asigurat un loc în cămin, iar persoana care se ocupă cu cazările pe facultate încearcă să rezolve problema. În alte cazuri, solicitantului i se propune să se înscrie în lista pentru recazări sau e nevoit să înainteze o cerere decanului facultății sale, explicîndu-i situația.
Olga Cebotaru, studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, s-a ciocnit în anul al III-lea de aceeași problemă. „Chiar dacă aveam o medie mare, aveam 575 de puncte, linia a fost trasă la acest număr. Ultima colegă care avea aceeași medie a luat cămin, iar eu nu. Am venit din Chișinău în Iași, iar doamna de la universitate mi-a spus că nu mă regăsesc în listele de cazare și ar trebui să scriu o cerere pentru recazări”, a afirmat studenta.
Metodologia lasă foarte multe spații de interpretare
Alți patru studenți de la Facultatea de Informatică au pierdut anul acesta mai multe ore în șir pentru a rezolva problema cazării. Alexandru Balaban și Maxim Bureac spun că au mers împreună cu metodologia listată direct la persoana care se ocupă de cazări explicîndu-i situația. „I-am prezentat metodologia conform căreia trebuie să avem asigurat un loc în cămin. Am întrebat de ce nu am fost cazați și dacă vom putea primi un loc în cămin. Dumnealui s-a uitat la mediile noastre, conform acestora noi nu eram printre primii, cred că eram pe locul 60-80 pe facultate, dar în schimb nu aveam restanțe”, a precizat Alexandru Balaban. Cei doi au avut 215 credite pe al doilea semestru, un alt prieten de-al lor, Alexandru, 230, iar Victor 250 de credite. Un alt basarabean, Dumitru, s-a regăsit în lista cu cazări acumulînd pe parcursul celui de-al doilea semestru 255 de credite. Persoana responsabilă de cazări le-a explicat că aceștia beneficiază de loc în cămin garantat în primul an de studii, dar din al II-lea an intră în concurs direct cu românii.
Băieții susțin că li s-a spus de la facultate că dacă vor primi loc garantat în cămin în anii al II-lea și al III-lea de studiu, atunci universitatea trebuie să trimită actele necesare la Ministerul Educației pentru ca locurile respective să fie finanțate. Aceștia mai povestesc și faptul că s-au întîlnit cu decanul facultății, care le-a explicat că metodologia poate fi interpretată în mai multe feluri și că nu este specificat concret că locurile lor trebuie asigurate. „Ne-a spus că beneficiem sigur de reducere la transportul public și de gratuitate la asigurare medicală, dar nu și de cămin”, a precizat Maxim Bureac.
Președintele ATRAG, Ion Barbărasă, a precizat însă că, de cele mai multe ori, există șanse ca problemele studenților să fie rezolvate. „Cu toate că întîmpină dificultăți la cazare, de cele mai multe ori studenților basarabeni li se oferă un loc în cămin. Însă situația se agravează atunci cînd persoana are trei sau mai multe restanțe, deoarece UAIC are un număr limitat de locuri în cămine. Noi, asociațiile basarabenilor, luptăm de mult pentru ca în metodologie să fie specificat că din anul al II-lea ar trebui să intrăm în concurs cu studenții români atît pentru cămin, cît și pentru burse, pentru a nu mai exista neclarități și probleme”, a precizat acesta.
Pe de o parte, s-a scumpit cu 25 de lei cazarea pentru toți studenții. Mai mult, reducerea de 120 de lei lunar pe care o aveau basarabenii la tariful de cazare a scăzut la 100, aceștia plătind de anul acesta, în total, cu 45 de lei mai mult. Spre exemplu, un student care anul trecut era cazat înt-o cameră cu trei persoane și achita 130 de lei, anul acesta, pentru aceeași cameră, trebuie să plătească 175.
Anul acesta, Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni, în învăţământul din România, s-a schimbat. Capitolul I, subpunctul 3, la literele a și b, prevede că locurile vor fi acordate în baza bugetului subvenționat de stat, însă nu se știe care va fi bugetul în anul viitor. În caz că acesta nu va fi suficient, există posibilitatea ca să nu fie destule locuri pentru studenții din Republica Moldova, iar între aceștia să fie organizat un concurs.
Majorarea tarifelor la cazare
O altă problemă de care s-au ciocnit anul acesta studenții din Basarabia este majorarea tarifelor la cazare. Dacă în Campusul „Titu Maiorescu” și Campusul Codrescu nu se plătește cazarea, cei din Campusul Tîrgușor-Copou au suferit o dublă majorare de tarife. Pe de o parte, s-a scumpit cu 25 de lei cazarea pentru toți studenții. Mai mult, reducerea de 120 de lei lunar pe care o aveau basarabenii la tariful de cazare a scăzut la 100, aceștia plătind de anul acesta, în total, cu 45 de lei mai mult. Spre exemplu, un student care anul trecut era cazat înt-o cameră cu trei persoane și achita 130 de lei, anul acesta, pentru aceeași cameră, trebuie să plătească 175.
Situația de la „Cuza” nu se mai regăsește la multe universități din țară. Spre exemplu, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, studenții basarabeni beneficiază de cazare garantat, iar în funcție de medie sînt cazați în cămine cu un grad mai mare de confort. În Suceava, bursierii statului român dispun de o reducere la cazare și au locul asigurat. În Constanța, basarabenii dispun de cazare gratuită, în camerele cu trei-patru paturi, fiecare avînd baie proprie.
Una dintre soluțiile oferite de reprezentanții asociațiilor studenților basarabeni din România este ca tinerii din Republica Moldova să concureze pentru burse și pentru locuri din cămin în toate centrele universitare din anul al II-lea de studiu, pentru a se evita astfel de confuzii în care metodologiile se contrazic.
Adaugă un comentariu